Amazon-myynti

E-Commerce - Last Updated on October 31, 2023 by Jussi Hyvarinen

Amazon myynti

Jussi Hyvärinen

I'm Jussi, with over 25 years of expertise, I help entrepreneurs navigate the online business world. My services include tailored recommendations, step-by-step tutorials, and insightful reviews to help steer your business aspirations. Please reach out if you need assistance with your online business plans or have any questions.

Amazon-myynti tarkoittaa kauppiaan omien tuotteiden myymistä Amazonin laajalle asiakaskunnalle Amazon-verkkokaupan kautta hyödyntäen Amazonin tarjoamia logistiikkapalveluja.

Kerron tässä blogissa, mitä on Amazon-myynti ja miten se toimii. Lukuisat suomalaiset yrittäjät ja yritykset tekevät tänä päivänä omaa kannattavaa liiketoimintaa Amazon-verkkokaupassa. 

Minulla on Amazon-myynnin kokemusta vuodesta 2017 alkaen. Olen myynyt Amazonissa oman brändini tuotteita sekä sittemmin auttanut useita yrityksiä ja yrittäjiä alkuun Amazonissa. Olen ollut myös puhumassa Amazon-myynnin tapahtumissa.

Mitä on Amazon-myynti?

Amazon on maailman suurin kuluttajille suunnattu verkkokauppa. Amazonin liikevaihto vuonna 2020 oli 386 miljardia dollaria. Lisäksi Amazon näyttää jatkavan vuosi vuodelta hurjaa kasvuaan. Amazon toimii yli kymmenellä markkinalla, joista Yhdysvaltojen markkinapaikka on vanhin ja suurin.

Amazon toimii Euroopassa Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Hollannissa ja Ruotsissa. Lisäksi Amazon toimii muun muassa Japanissa ja Australiassa.

Yleinen harhakäsitys on, että Amazon myy itse kaikki siellä olevat tuotteet. Todellisuudessa näin ei ole, vaan suurimman osan Amazonissa olevista tuotteista myyvät muut yritykset ja yksityishenkilöt.

amazon myynti markkinapaikat

Kuka voi aloittaa Amazon-myynnin?

Kuka tahansa voi alkaa myymään tuotteita Amazonissa ja luoda siitä itselleen tai yritykselleen oman päätoimisen liiketoiminnan tai lisätulojen lähteen.

Monet työssä käyvät ihmiset aloittavatkin Amazon myynnin sivubisneksenä sillä ajatuksella, että siitä voisi kasvaa tulonlähde, joka tuottaa lähes passiivista tuloa omistajalleen.

FBA – Fullfilment By Amazon

Amazon-myyntiä voidaan harjoittaa Amazonissa kahdella eri tavalla, joka FBA- tai FBM-myyntinä. FBA eli Fullfilment By Amazon on tapa, jota suosittelen aloittavalle myyjälle.

FBA tarkoittaa sitä, että Amazon hoitaa suurimman osan myyntiprosessista kuten tuotteiden lähetykset asiakkaille, tuotepalautukset ja osittain asiakaspalvelun. Amazonin toimitukset asiakkaalle ovat erittäin nopeita, Prime-asiakkaat saavat tuotteen yleensä kahdessa päivässä.

Toinen tapa on FBM eli Fullfilment By Merchant eli myyjä vastaa tällöin itse tuotteiden toimituksista asiakkaille. Tähän malliin ei yleensä kannata lähteä vaan antaa Amazonin hoitaa tuotteiden toimitus, koska se on siinä erityisen hyvä.

Miten Amazon-myynti toimii?

Periaatetasolla kyseessä on varsin yksinkertainen asia, hankitaan tuote halvalla, jota sitten myydään kalliimmalla hinnalla Amazonissa ja saadaan myynneistä syntyvät voitot. Amazon tekee myynnin varsin vaivattomaksi, koska se hoitaa myyntiprosessin suurelta osin.

Myyjän kontolle jääviä tehtäviä ovat tuotteiden hankkiminen, niiden toimittaminen Amazonin varastolle, myyntilistauksen tekeminen sekä tuotteiden mainostaminen.

Ensimmäisenä toimenpiteenä tulee avata Amazoniin myyjätili, jonka jälkeen voidaan alkaa tekemään Amazon-myyntiä. Professional myyjätili maksaa kuukaudessa noin 40 euroa.

Individual-tyyppinen myyjätili on ilmainen, mutta sen ominaisuudet ovat niin rajoitetut, ettei sen käyttöä voi suositella, mm. tuotteiden mainostaminen ei onnistu individual tilillä.

Yleensä tuotteet hankitaan ainakin aluksi Kiinasta, koska Kiina on maailman tuotetehdas ja sieltä löytyy halvalla tuotteita joka lähtöön, joita voi hankkia kohtuullisen helposti. Kiinalaiset ovat hyvin perillä Amazonista ja he tietävät miten shippaukset ja logistiikka Amazonille toimivat.

Kun tuote on saatu Amazonin varastolle ja tuotelistaus on tehtynä niin kaikki on valmista myynnin aloittamiselle. Ostajat etsivät tuotteita Amazonista hakusanoilla ja siten he löytävät tuotelistaukselle.

Tässä vaiheessa omaa tuotetta pitää alkaa myös mainostamaan Amazonissa, jotta ostavat löytävät paremmin tuotelistaukselle. Mikäli tuotelistaus on kunnossa niin usein kävijät myös ostavat kyseisen tuotteen. 

Tuotteiden myyntiin tarvitaan kahta asiaa, liikennettä ja konversiota. Liikenne tarkoittaa sitä, että ostoaikeissa olevat ihmiset avaavat tietokoneillaan tai mobiililaitteillaan tuotelistauksen ja konversio tarkoittaa sitä, että tuotelistauksen avaamisen jälkeen he ostavat tuotteen.

Amazonin tekee erittäin houkuttelevaksi alustaksi se tosiasia, että siellä on valtava määrä liikennettä eli käyttäjiä jo valmiina. Amazon on itse asiassa maailman suurin tuotehakukone, ihmiset käyvät Amazonissa nimenomaan sen takia, että he haluavat ostaa jonkin tuotteen.

Käyttäjät myös luottavat Amazoniin erittäin paljon, tämä taas johtaa siihen, että Amazonissa olevien tuotteiden konversio on poikkeuksellisen suuri verrattuna muihin verkkokauppoihin.

Amazonissa konversioprosentit voivat olla jopa kymmeniä prosentteja. Amazonissa on siis paljon liikennettä ja korkea konversioprosentti, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan verkkokauppa-alustan.

Minustako Amazon-myyjä?

Amazon on elokuussa 2020 ensimmäisenä Pohjoismaana tullut myös Ruotsiin. On syytä olettaa, että Amazon avataan myös jollakin aikavälillä muihin Pohjoismaihin. Tämä on erittäin hyvä uutinen niille, jotka ovat odottaneet Amazonin tuloa Suomen ja Pohjoismaiden markkinoille.

Amazon jatkaa vahvaa kasvuaan ja se tarjoaa ulkopuolisille myyjille houkuttelevan mahdollisuuden tulla mukaan juuri tällä hetkellä. Näin ei ehkä jatku loputtomiin, mutta uskon, että Amazon-myynti on ainakin seuraavat viisi vuotta loistava bisnesmahdollisuus, jota ei kannata olla hyödyntämättä.

Kuinka paljon rahaa tarvitaan alkuun pääsemiseksi?

Amazon-myynnin aloittamiseen tarvitaan alkupääomaa, mutta jo varsin pienellä investoinnilla pääsee mukaan. Rahaa tarvitaan tuotteiden hankkimiseen ja shippaamiseen sekä myös tuotteiden mainostamiseen Amazonissa.

Ensimmäisen hankittavan tuote-erän määräksi kannattaa yleensä valita muutama sata kappaletta, tämä riippuu kuitenkin tuotteesta ja sen hinnasta.

Jos ajatellaan, että tuotteen hankintahinta on vaikkapa 3 dollaria ja sitä hankitaan 300 kappaletta niin kustannukset muodostuvat arvoilta seuraavasti:

  • Tuotteiden hankintahinta: $3 x 300 = $900
  • Lentorahti tuote-erälle $450
  • Tuotteiden laaduntarkastus $150
  • Tuotelistaus: tekstit + kuvat $200 (ei välttämätön jos tekee itse)
  • Tuotteen mainontaan $200-$500 / kk

Hyvänä nyrkkisääntönä on varata rahaa 2.5 kertaa ensimmäisen tuotehankinta erän arvo, jolloin rahaa riittää edellämainittuihin asioihin ja kaikkeen muuhunkin eteen tulevaan.

Hyvän tuotelistauksen tekemiseen ei enää tänä päivänä tarvitse käyttää rahaa, vaan voidaan hyödyntää teköälyohjelmistoja, kuten ChatGPT:tä tuotelistauksen tekstien kirjoittamiseen.

Tuotelistaukseen tarvitaan myös hyvät valokuvat, mutta tähän riittää usein hyvällä älypuhelinkameralla otetut kuvat.

Tuotteen oikea valinta on Amazonissa onnistumisen kaikkein tärkein edellytys, jos tuote on hyvä ja sillä on kysyntää Amazonissa, loppu sujuu melkein kuin itsestään mutta jos tuote taas on huono, niin sitä ei saa myymään vaikka mitä tekisi.

Hyvän tuotteen löytäminen on yksi kaikkein tärkeimmistä asioista Amazon-myynnissä.

Tuotteen myyntihinnan Amazonissa tulee olla 4-5 kertainen hankintahintaan verrattuna, jotta liiketoiminnasta saadaan reilusti kannattavaa.

Amazon-myyjän kannattaa rekisteröidä tavaramerkki mahdollisimman nopeasti. EU-tavaramerkki käy myös USA:n Amazonissa.

Kun sinulla on oma tavaramerkki, pääset mukaan Amazonin Brand Registry ohjelmaan, jonka tarjoaa myyjälle monia etuja, kuten monipuolisemmat mainostusmahdollisuudet ja lisäominaisuuksia tuotelistauksiin.

Miten aloittaa Amazon-myynti?

Kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö voi avata myyjätilin ja aloittaa Amazon-myynnin, mutta sinne ei tule lähteä ilman Amazon-myyntiin tarvittavaa osaamista. Amazon-myyjäksi aikovan onkin syytä panostaa koulutukseen.

Ilman riittävää koulutusta en suosittele lähteä myymään Amazonissa. Vaikka periaatteessa Amazon myynti toimii kuten tässä on esitetty niin se sisältää suuren määrän opeteltavia asioita, jotta siellä voi pärjätä.

Amazonissa on paljon muita myyjiä ja sitä kautta kilpailua, oikealla koulutuksella voit kuitenkin hankkia paremmat tiedot Amazon-myynnistä kuin suurimmalla osalla siellä olevista myyjistä ja saada menestystä.

Mistä markkinasta kannattaa aloittaa Amazon-myynti?

Aloittavalle Amazon-myyjälle suosittelen aloittamaan USA:n markkinoilta FBA-mallilla ja laajentamaan myöhemmin Eurooppaan. Tämä siitä syystä, että Amazon-myynnin verotus on yllättäen helpompaa myyjän kannalta USA:n markkinalla kuin Euroopassa. 

Tarvittava Amazon-koulutus hankitaan yleensä verkkokurssin avulla

Suomenkielisenä on olemassa yksi Amazon-myynnin koulutus ja muut ovat englanninkielisiä. Suomenkielinen koulutus on kuitenkin yksi parhaista, mitä on olemassa.

Suurin osa suomalaisista Amazon-myyjistä onkin hankkinut tarvittavat opit Toni Raehalmeen ja Viktor Villandin Amazon Mastery-kurssilta.

Toni ja Viktor ovat kansainvälisesti menestyneimmät suomalaiset Amazon myyjät ja he opettavat Amazon Mastery kurssilla step-by-step miten Amazon-myyntiä tehdään. Lue tästä kokemuksia Amazon Mastery-verkkokurssista.

Englanninkielisestä kurssitarjonnasta voit lukea lisää Best Amazon FBA courses artikkelistani.

Verkkokurssi on kätevin ja kustannustehokkain tapa hankkia itselleen Amazon-myynnissä tarvittavat tiedot.

Amazon-myynnistä on olemassa myös paljon videoita Youtubessa, mutta niiden kautta on vaikeaa opiskella koko Amazon-myynnin systeeniä. Nämä videot soveltuvat lähinnä jonkun tietyn yksittäisen asian opetteluun.

You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}