Woocommerce vs. Shopify verkkokauppa-alustat vertailussa

Woocommerce vs. Shopify verkkokauppa-alustat vertailussa

Last Updated on April 14, 2023 by Jussi Hyvarinen

Woocommerce ja Shopify ovat tämän hetken ykkösnimet verkkokauppojen alustoina. Yhdessä ne muodostavat lähes puolet koko maailman verkkokauppojen markkinaosuudesta.

Niissä on kuitenkin paljon eroja, eikä ole samantekevää, kumman valitset verkkokauppasi alustaksi.

Kerron tässä kirjoituksessa Woocommercen ja Shopifyn eroja sekä niiden hyviä ja huonoja puolia, jotta pystyisit valitsemaan yrityksellesi parhaiten sopivan verkkokaupparatkaisun.

Verkkokaupan perustaminen ja design

Woocommercen ja Shopifyn välillä on paljon eroja, miten verkkokauppa rakennetaan sen ulkoasun ja toiminnallisuuksien suhteen.

Yksi Shopifyn parhaista puolista on se, että se on helpompi ja nopeampi ottaa käyttöön. Shopify on valmis verkkokauppa-alusta, joka vain konfiguroidaan itselle sopivaksi ja mitään koodauksia ei välttämättä tarvita.

Shopifylla on valmiina erittäin hyvännäköisiä teemoja, joilla voi rakentaa nopeasti näyttävän verkkokaupan. Valmiita teemoja on sekä maksullisia että ilmaisia. 

Hyviä ilmaisia teemoja ovat Debut ja Brooklyn. Jos teemasta löytyy kaikki tarvittava toiminnallisuus ulkoasun suhteen, niin silloin kaupan rakentaminen on suhteellisen helppoa.

Tilanne kuitenkin vaikeutuu, jos teemasta puuttuu halutun asian tuki. Tällöin on vaihtoehtoina etsiä toinen teema, johon haluttu ulkonäköasia on toteutettu tai sitten koodata se olemassa olevaan teemaan.

Shopifyssa koodaus tapahtuu sen omalla Liquid-ohjelmointikielellä ja sen käyttö vaatii erityisosaamista.

Woocommercen toteutus vaatii enemmän osaamista design-puolelle ja erityisesti, miten nettisivuja rakennetaan WordPressissä. Woocommerce vaatii aina WordPress sivuston toimiakseen, itse asiassa Woocommerce on WordPress-julkaisujärjestelmän lisäosa.

Woocommercen tapauksessa nettisivusto rakennetaan WordPressin normaaliin tapaan käyttäen sopivaa teemaa ja laajennetaan sen toiminnallisuutta Woocommercella. 4

WordPress teemoja on olemassa valtava määrä ja ongelmaksi voi osoittautua sopivan teeman löytäminen. Hyviä teemoja on paljon, joissa on Woocommerce tuki, mutta esimerkiksi Astra-teema on erittäin suositeltava.

Lisäksi joissakin page builder työkaluissa kuten Elementor on myös laajennuksia Woocommercelle, jonka helpottavat kaupan ulkoasun säätämistä mieleiseksi.

Woocommercen vahvuutena on, että kaupan ulkoasu ja toiminnallisuudet voidaan toteuttaa tarkalleen halutunlaiseksi.

Analogiaa voisi hakea matkapuhelimien käyttöjärjestelmistä: Shopify on kuin iOS, siellä on säädettävää vähemmän ja yleensä se toimii hyvin kun taas Woocommerce on kuin Android, joka asiaa voidaan säätää mutta kääntöpuolena se vaatii enemmän työtä ja osaamista.

Lisäosat ja appsit

Shopify-kaupan toiminnallisuuksia voidaan laajentaa lisäohjelmilla eli appseilla. Niitä löytyy myös varsin moneen lähtöön, ei kuitenkaan läheskään niin paljon kuin WordPress-alustaan.

Shopify appsit ovat keskimäärin kalliimpia kuin WordPress-lisäosat (plugin). Ne ovat usein hinnoiteltu kuukausimaksullisiksi, kun WordPress-lisäosat ovat useimmiten kerta- tai vuosimaksullisia.

Monesti WordPress-lisäosista on olemassa sekä maksuton että maksullinen versio ja usein maksuton versio riittää. Shopify app storesta harvoin löytää käyttökelpoisia maksuttomia appseja.

Kumpi verkkokauppa-alusta on edullisempi alussa ja pidemmällä tähtäimellä?

Woocommercen yksi ehdottomasti parhaista puolista on, että se on ilmainen. Mitään kustannuksia itse Woocommercen käytöstä ei synny.

Jos kuitenkin lähdet tyhjästä liikkeelle, tarvitset WordPress-palvelimen, jossa Woocommerce pyörii ja WordPress-palvelimelle tarvitset webhotellin. 

Hosting-palvelu maksaa jonkin verran, palveluntarjoajat tarjoavat usein alennusta, kun hankkii webhotellin vuoden sopimuksella. Hyvästä hosting-palvelusta ei kuitenkaan kannata maksaa liikaa. 

Shopifyn tapauksessa et tarvitse erillistä hosting-palvelua vaan kaikki tulee samassa paketissa.

Shopify on selkeästi kalliimpi verkkokauppa-alusta, he veloittavat sen käytöstä kuukausimaksun, joka on pienimmillään $29. Shopifyllä on ollut normaalisti ilmainen kahden viikon koekäyttöjakso, mutta sitä on kasvatettu koronavirus tilanteen takia 3 kuukauden mittaiseksi.

Lisäksi Shopify laskuttaa vielä prosenttiosuuden kaikista myynneistä, halvimmalla hinnoittelumallilla kustannus on 2% jokaisesta transaktiosta.

Verkkokauppa-alusta Shopify hinta

Huomaa myös, että jokainen maksunvälittäjä laskuttaa vielä tämän lisäksi oman fee-maksunsa. Käytännössä Shopify-kauppias maksaa siis tupla fee-maksut verrattuna Woocommerce-kauppiaaseen.

Shopifylla on oma Shopify payments maksutapa, jossa kaikki fee-maksut menevät Shopifylle, eikä siinä synny näin ollen piilokustannuksia. Huonona puolena on, että Shopify payments ei ainakaan vielä toimi Suomessa.

Maksuvälittäjiä monia, mutta kansainvälisesti käytetyimmät ovat Stripe ja Paypal. Alla olevassa taulukossa on vertailtu näiden kahden maksunvälittäjän fee-maksuja.

Maksunvälittäjä

fee

ostoksen hinta

hyvitetään

Stripe

1.4% + 0.25€

50€

49.05€

Paypal

3.4% + 0.35€

50€

47.95€

Paypal feet ovat monimutkaisempia, niihin on kehitetty erilaisia laskimia, josta kulloisenkin fee-maksun voi tarkistaa.

Suomessa on myös lukuisa joukko erilaisia maksunvälittäjiä, joiden palvelut ja hinnat vaihtelevat paljon, mutta se ei ole tämän kirjoituksen aiheena.

Woocommercen hinta on etupainoitteinen, jos ajatellaan että kustannuksia syntyy lähinnä sivuston rakentamisesta kun taas Shopifyn käyttö tulee usein kalliimmaksi pidemmällä tähtäimellä.

Woocommerce ja Shopify verkkokauppa-alustojen tukipalvelut

Mikäli verkkokauppa alustan kanssa tulee ongelmia, on tärkeää että tukea on saatavilla. Shopifylla on erittäin hyvä ja kattava tukipalvelu. Se on itse asiassa yksi osa koko maksullista pakettia. Voit ottaa yhteyden heidän chat-tukeen 24/7, löytyy video-oppaita, oma yhteisö, Shopify Akatemia ja vaikka mitä.

Koska Woocommerce perustuu avoimeen lähdekoodiin, niin heidän oma tukensa ei ole samalla tasolla kuin Shopifylla. Kuitenkin Woocommerceen löytyy hyvin tukea netin kautta eri sivustoilta tai Facebook-ryhmistä.

Shopify vai Woocommerce verkkokauppa-alusta?

Palataan tähän isoon kysymykseen, kumpi on paras verkkokauppa-alusta? Valitse Shopify, jos arvostat enemmän helppoutta ja erinomaista tukipalvelua kuin hintaa pidemmällä tähtäimellä.

Jos haluat täyden kontrollin omaan verkkokauppaan, niin silloin kannattaa valita Woocommerce.

Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa ja riippuu pitkälti siitä, millaisia asioita arvostaa ja pitää tärkeänä oman kaupan kannalta.
Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Let AI Make The Perfect Business Plan For You!

✅ Based on Your: GOALS, SKILLS, INTERESTS AND BUDGET
✅ Takes Only: 60 SECONDS