Amazon-myynnin verotus Euroopassa

Amazon myynnin verotus euroopassa

Last Updated on December 8, 2022 by Jussi Hyvarinen

Amazon-myynnin verotus Euroopassa

Mikäli yrityksesi aikoo myydä tuotteita Euroopan Amazonissa FBA-mallilla, niin tarvitsette siihen heti VAT-numeron. Amazon toimii Euroopassa seuraavissa maissa: Saksa, Iso-Britannia, Ranska, Espanja, Italia ja Hollanti.

FBA malli tarkoittaa, että Amazon hoitaa tuotteiden lähetykset asiakkaalle omasta varastostaan (Fulfillment By Amazon).

Aikaisemmin Amazon ei vaatinut VAT-numeroa, mutta tilanne on muuttunut jokin aika sitten. Nyt Amazon edellyttää VAT-numeroa ennen kuin yhtään tuotetta on myyty. Mikäli VAT-numeroa ei ole rekisteröity ja ilmoitettu Amazonille niin Amazon sulkee myyntitilin.

Amazonissa on useita tapoja, joilla myyntiä voidaan Euroopassa tehdä. Niissä on myös paljon eroja mitä tulee VAT-numeron rekisteröintiin.

Pan-European FBA

Pan-European FBA tai Pan-European Fulfillment Network on malli, jossa Amazon lähettää myymänne tuotteet jokaiseen varastoon Euroopassa. Tässä mallissa on sekä omat etunsa että haittapuolensa.

Etuna on, että tuotteet toimitetaan nopeasti asiakkaille oman maansa varastosta ja tuotteet ovat näin ollen Amazon Prime kelpoisia. Lisäksi tuotekohtaiset fee-maksut Amazonille ovat pienemmät.

Hankalaksi tämän mallin tekee se, että tarvitsette VAT-numeron etukäteen ennen myynnin aloittamista jokaiseen maahan, jossa Amazonilla on FBA varasto.

On huomattava, että Amazonilla on varastoja myös Puolassa ja Tsekeissä, joten on mahdollista, että VAT-numerot tarvitaan vielä lisäksi näihinkin maihin. Hollannissa Amazonilla ei ole toistaiseksi varastoa.

Tämä malli voi aiheuttaa melkoisesti työtä VAT-tilitysten suhteen, tästä syystä tämän asian hoitamiseksi kannattaa valita osaava kumppani.

European Fulfillment Network (EFN)

Toinen tapa myydä FBA-mallilla Euroopan Amazonissa on European Fulfillment Network, mikä tarkoittaa, että tuotteet myydään ulos yhdestä varastosta ja VAT-numero pitää hakea vain tähän yhteen maahan, jossa varasto sijaitsee.

Etuna tässä mallissa on, että aloituskynnys on huomattavasti matalampi, koska VAT-numero pitää hakea vain yhteen maahaan. Fee-maksut ovat tässä mallissa korkeammat jos tuotteita myyjään eri maihin, kuin missä varasto sijaitsee.

Pan-European Network

European Fulfillment Network

Varasto kaikissa Amazon maissa (pl. Hollanti)

Varasto yhdessä maassa

VAT-numero vaaditaan jokaiseen maahan

Vain yksi VAT-numero (varaston sijaintimaa)

Nopea toimitus asiakkaille paikallisesta varastosta (Amazon Prime)

Maiden rajojen ylittävät toimitukset hitaampia

Matalammat fee-maksut

Korkeammat fee-maksut (rajojen ylitykset)

Hankalampi hallita (VAT-tilitykset)

Helpompi hallita

Voitto saattaa olla korkeampi

Myynneistä saatava voitto saattaa olla matalampi

Fulfillment By Merchant (FBM)

Kolmas mahdollinen tapa myydä Amazonissa on FBM, mikä tarkoittaa, että myyjä itse hoitaa tuotteiden postitukset asiakkaille tilauksesta.

Tässä mallissa etuna on se, että VAT-numeroa ei tarvitse rekisteröidä kunhan maakohtainen myyntiraja ei täyty. Jos myyntiraja ylittyy johonkin EU-maahan pitää VAT-numero rekisteröidä kyseiseen maahan.

Tämä malli on luonnollisesti kaikkein helpoin VAT-numeron hankkimisen sekä siihen kuuluvien VAT-tilitysten kannalta. Huonoina puolina ovat, että myyjän pitää itse hoitaa postitukset ja tietysti maksaa ne.

Tällöin toimitukset voivat myös olla asiakkaalle hitaampia kuin FBA-mallissa. Myyjän pitää myös noudattaa Amazonin toimintaohjeita ja menettelytapoja, muuten se voi johtaa myyntitilin sulkemiseen Amazonin toimesta.

VAT-numeron rekisteröinti

VAT-numeron rekisteröinti voi olla aikaa vievä ja melko monimutkainenkin prosessi. VAT-numeron rekisteröintiä en suosittele hoitamaan itse vaan kannattaa ulkoistaa se osaavalle kumppanille.

Amazon tarjoaa itse VAT-numeron rekisteröintipalveluja Euroopan Amazonissa toimiville myyjille, mutta nämä rekisteröintiprosessit ovat voineet kestää todella pitkään, joten en suosittele niiden käyttöä.

Sen sijaan monilla Suomalaisilla Amazon-myyjillä on hyvä kokemuksia SimplyVAT nimisen yrityksen palveluista.

Kannattaa kysyä sieltä tarjous, jos olette tilanteessa, että tarvitsette VAT-numeroa johonkin Euroopan maahaan. Tämä ei koske pelkkiä Amazon-myyjiä vaan VAT-numeroa tarvitsevat kaikki yritykset, jotka tekevät EU-kauppaa riittävällä volyymillä.

Lisäksi SimplyVAT voi ottaa hoitaakseen yrityksenne VAT-tilitykset viranomaisille. Saksassa tilitykset pitää tehdä kuukausittain ja se voi aiheuttaa melkoisesti hallinnollista työtä, joten tämäkin työ kannattaa useassa tapauksessa hoidattaa ammattilaisella.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

Join Jussi on his journey and discover how his guidance can help you achieve your own dreams. Get inspired by Jussi's story today!

You may also like

How to Make Money Saying at Home

How to Make Money Saying at Home
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Hei!

    Löysin kiinnostavan blogisi pariin etsiessäni tietoa Kindle Direct Publishingissa julkaisemisesta ja myymisestä. Olen kiinnostunut tuottamaan yksityishenkilönä kirjoja low content -ajatuksella KDP:n avulla. En kuitenkaan tahdo löytää tarvitsemaani tietoa verotukseen liittyen. Päällimmäisenä kaipaisin kokemuksia siitä miten suomalainen selviää amerikkalaisesta systeemistä. Asiaan perehtyminen on osaltani alkutekijöissä: konkreettisina esimerkkeinä mieltä askarruttavista asioista on, ilmoittaako Amazon KDP:n kautta myyville henkilöille esimerkiksi veroihin liittyvistä deadlineista tai vaadittavista toimenpiteistä, vai pitääkö näistä olla itse perillä. Osaatko sanoa, mistä voisi saada aiheeseen liittyen tietoa? Huomasin aiheeseen liittyvän kurssin, jonka linkitit Kindle-kirjoja koskevaan kirjoitukseesi, mutta se taisi käsitellä aihetta eri näkökulmasta.

    1. Mainitsemallasi kurssilla opetetaan miten koko Kindle prosessi toimii (kirjan tekeminen, julkaiseminen ja näkyvyyden saaminen Amazonissa). Amazon hoitaa tätä nykyä sales taxin ainakin fyysisten tuotteiden puolella (oletan tässä, että tarkoitat USA:n Amazonia.) En ole varma, miten se menee kirjoissa. Suomeen et maksa niistä kuitenkaan mitään veroa. Sinun ei kannata antaa veroasioiden estää bisnesideaasi, ne ehtii kyllä selvittää myöhemminkin. Tärkeintä on, että laitat homman liikkeelle.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}