Seller Central tilin avaaminen

E-Commerce - Last Updated on October 10, 2023 by Jussi Hyvarinen

Amazon seller central

Jussi Hyvärinen

I'm Jussi, with over 25 years of expertise, I help entrepreneurs navigate the online business world. My services include tailored recommendations, step-by-step tutorials, and insightful reviews to help steer your business aspirations. Please reach out if you need assistance with your online business plans or have any questions.

Amazon-myyntitilin avaaminen on ensimmäinen asia, joka pitää tehdä, jotta Amazonissa voi alkaa myymään.

Homma voi kuitenkin tyssätä heti alkumetreillä, sillä joskus saattaa olla vaikeuksia saada myyntitiliä auki.

Periaatteessa kyse ei ole hankalasta asiasta, mutta joskus tässä prosessissa voi mennä yllättävän pitkään, jos ei tiedä miten tulee toimia.

Amazonilla on muutama vaatimus, joita tulee noudattaa pilkuntarkasti, että dokumentit menevät läpi heidän tarkastusprosessista.

Yritys vai yksityishenkilö?

Suosittelen aloittamaan Amazon-myynnin USA:n markkinalta. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin, USA:n Amazon-markkina on noin 70% kaikista Amazonin markkinoista.

Lisäksi amerikkalaiset kuluttajat ovat tottuneet ostamaan Amazonista ja he luottavat siihen. Amerikkalainen kuluttaja käyttää keskimäärin Amazon ostoksiin kolme kertaa enemmän rahaa vuodessa kuin saksalainen kuluttaja.

Kun aloitat myynnin USA:n Amazonissa, voit valita, perustatko myyntitilin yrityksenä tai yksityishenkilönä. 

Jos perustat myyntitilin Eurooppaan, se pitää avata yrityksen nimissä. Lisäksi FBA-myyjän tarvitsee rekisteröityä maakohtaiseen VAT-rekisteriin.

Dokumentit, joita Amazon vaatii Seller Central tilin avaamiseksi

Seller Central tilin avaamisessa kysytään tilin perustajan yhteystietoja ja muita asiaan liittyviä tietoja. 

Amazon vaatii kaksi dokumenttia, joilla se varmistaa tilin avaajan henkilöllisyyden.

1. Henkilötodistus

Ensimmäinen vaadittava dokumentti on henkilötodistus. Suosittelen vahvasti ottamaan kopion passista ja unohtamaan muut henkilötodistukset. Voit ottaa kopion passista yksinkertaisesti ottamalla siitä kuvan kameralla tai kännykällä.

Kuvan pitää olla kuitenkin hyvälaatuinen, eikä siinä saa olla mitään heijastumia. Myös kaikki reunukset, joissa näkyy esim. pöytää pitää rajata pois niin, että passin aukema täyttää koko kuva-alan.

2. Tiliote

Toinen dokumentti, mitä Amazon vaatii on pankkitilin tiliote tai luottokorttilasku. Tiliotteen tulee olla luonnollisesti samasta pankkitilistä kun mitä määrittelet pankkitilitiedoksi Seller Centraliin ja luottokortilaskun samasta luottokortista. 

Nämä dokumentit ovat aiheuttaneet eniten ongelmia tilin avaamisen yhteydessä. Jotta vältyt turhilta ongelmilta, niin varmista, että tiliotteessa (tai luottokorttilaskussa) ovat seuraavat tiedot oikein:

  1. Tiliotteen nimi- ja/tai yrityksen tiedot pitävät olla täsmälleen samalla tavalla kuin ne on määritelty Seller Centraliin.
  2. Amazon ei hyväksy kuvakaappauksia tiliotteesta vaan tiliotteen tulee olla alkuperäinen. Tiliote pitää tulostaa suoraan verkkopankistasi PDF-muodossa (jotta verkkopankeista saa tulostettua suoraan englanninkielisen tiliotteen niin pankkitilin tulee yleensä olla myös avattu englanninkielisenä).

Amazonin hyväksymät kielet ovat: Englanti, Saksa, Ranska, Italia, Portugali, Espanja, Japani ja Kiina. Käytännössä tämä useimmiten tarkoittaa, että suomalaisen myyjän on käännettävä pankista saatava tiliote englanniksi.

Käännös tulee vahvistaa notaarilla. Lisäksi dokumentti ei saa olla yli 180 päivää vanha.

Älä  yritä avata uutta Seller Central tiliä toisella sähköpostiosoitteella (jos et saa tähän Amazonin tuesta erillistä kehoitusta). Tästä voi seurata vielä pahempia ongelmia. Prosessi tulee yrittää viedä loppuun alkuperäisellä sähköpostiosoitteella.

Seller central documents

Amazonin edellyttämät dokumentit tilin avaamiseen

Individual ja Professional-myyntitili

Amazonissa on kahdentyyppisiä myyntitilejä: individual ja professional.

Individual on myyntitili, jossa ei ole kuukausimaksua, mutta Amazon perii jokaisesta myydystä tuotteesta maksun. Individual-tili on myös ominaisuuksiltaan hyvin rajoittunut, sillä ei pysty esimerkiksi mainostamaan, käyttämään kuponkeja jne.

Professional-tili sisältää kaikki ominaisuudet ja se on kuukausimaksullinen. Tili maksaa muutaman kympin kuussa, tämä vaihtelee hieman markkinapaikoittain.

Kun Seller Central-tilin avaa, kannattaa se tehdä suoraan Professional-tyyppiseksi. En keksi Individual-tilin käyttöön oikeastaan muuta syytä kun jos tarvitsee laittaa tili jäähylle joksikin aikaa.

Tällöin tilin voi muuttaa Individual-tyyppiseksi, jolloin tilin pitämisestä ei mene kuukausimaksua.

Amazonissa on olemassa myös Vendor-tili yrityksille. Vendor-tili poikkeaa ominaisuuksiltaan Seller-tilistä merkittävästi.

Seller Central vs. myyjän erikoisohjelmistot

Seller Central on Amazonin tarjoama työkalu myyjälle, jossa on työkalut muun muassa listauksien perustamiseen, tuotteiden lähettämiseen Amazonille, tilausten hallintaan ja mainostamiseen.

Amazon-myynnissä tarvitaan kuitenkin erikoisohjelmistoja tuotteiden etsintään, avainsana-analyyseihin, listauksien optimointiin jne. Näitä ominaisuuksia ei Seller Centralissa ole. 

Markkinoilla on lukuisia ohjelmistoja, jotka ovat kehitetty tähän tarkoitukseen, suosituimpia niistä ovat Helium 10 ja Jungle Scout.

Jos olet aloittamassa Amazon-myynnin ja sinulla ei ole siihen mitään koulutusta, niin suosittelen tutustumaan Amazon Mastery verkkokurssiin, jonka ovat tehneet Suomen menestyneimmät Amazon-myyjät Toni Raehalme ja Viktor Villand.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}