Parhaat WordPress teemat 2022

Paras Wordpress teema

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Mikä on paras WordPress teema?

WordPress teema on ollut perinteisesti asia, joka määrittelee ja jonka avulla määritellään WordPress sivuston ulkoasu, kuten asettelut, värit ja fontit. Teeman avulla määritellään myös sivuston layout ja yhteiset elementit kuten yläpalkki (header) ja alapalkki (footer).

Teemoja on sekä maksuttomia että maksullisia. Erilaisia teemoja on rakennettu WordPressiin valtava määrä ja tästä syystä varsinkin asiaan perehtymättömälle voi olla hankalaa ja aikaavievää valita sopivaa teemaa omaan nettisivustoonsa tai verkkokauppaan. Tämä asia tietysti korostuu, jos esimerkiksi yrittäjä aikoo rakentaa nettisivut itse. 

Usein on niin, että teema voidaan ottaa käyttöön maksuttomasti ja teemaa voidaan laajentaa ottamalla maksulliset ominaisuudet käyttöön. Maksulliset teemat maksavat yleensä muutaman kympin, joten mistään suuresta investoinnista ei ole kysymys. 

Suurempi ongelma onkin oikean teeman valinta.

Erilaisia teemoja löytyy valtava määrä Themeforest sivustolta, josta voi halutessaan hakea teemoja erilaisten hakuehtojen perusteella sekä ostaa teemoja. Yleisesti ottaen en kuitenkaan näe mitään tarvetta etsiä joitain muita teemoja tältä sivustolta, sillä tässä artikkelissa mainitut teemat soveltuvat lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen.

Perinteisesti teemat ovat jonkin ohjelmistoyrityksen tuotoksia, mutta teemoja ovat voineet koodaustaitoiset myös itse rakentaa WordPressiin.

Tilanne on hiljattain muuttunut ja muuttumassa. Maailman johtavat sivustonrakennus (page builder) ohjelmistojen kehittäjät ovat tuoneet uuden tavan ajatella ja rakentaa oma teema. Ideana on, että pohjana käytetään hyvin kevyttä oletusteemaa, johon sitten page builderin työkaluilla rakennetaan teeman ominaisuudet. Nyt siis page builder työkaluilla voidaan rakentaa koko sivusto

Aikaisemmin niillä oli mahdollista rakentaa vain sisältösivut ja teema ohjasi sivuston muuta ulkoasua ja asettelua. Nyt page builder ohjelmistoja voidaan käyttää myös mm. ylä- ja palkkien rakentamiseen, mitkä ovat aikaisemmin olleet erillisen teeman vastuulla.

Elementor tarjoaa nyt Pro-versiossa Theme Builder toiminnallisuuden ja Thrive Themes tarjoaa oman Thrive Theme Builder ohjelmiston.


1. Perinteiset WordPress teemat

Käydään ensin läpi kaksi erinomaista niin sanottua perinteistä teemaa, jotka ovat erinomaisia vaihtoehtoja lähes sivustoon kuin sivustoon. Molemmat teemat tukevat myös Woocommercea, joten ne soveltuvat myös verkkokaupan teemaksi.

Wordpress teema Astra

Astra WordPress teema

Astra on yksi suosituimmista ja parhaimmista WordPress teemoista. Sen avulla voidaan säätää erittäin monipuolisesti WordPress sivuston ulkoasua. Astra on nopea, kevyt ja monipuolinen WordPress teema.

Astra voidaan ottaa käyttöön maksuttomana versiona ja sitä voidaan laajentaa maksulliseen Pro versioon. Astra on toteutukseltaan modulaarinen eli siitä voidaan aktivoida vain haluttuja toiminnallisuuksia käyttöön, mikä on erittäin kätevää.

Wordpress teema OceanWP

OceanWP WordPress teema

OceanWP toinen erittäin suositeltava WordPress teema. Sillä pystyy tekemään suurinpiirtein samat asiat kuin Astrallakin. Astra on ehkä hieman modernimpi ja pidemmälle viety kuin OceanWP, mutta erot ovat melko pieniä. OceanWP toimii hyvin erilaisten page bulder työkalujen kanssa. Olen toteuttanut monia sivustoja juuri OceanWP teemalla ja sivujen tekoon olen käyttänyt Thrive Architect page builderia.

OceanWP on teema, jonka ilmaisversio riittää todella pitkälle mutta siitä on olemassa myös laajempi maksullinen versio.

Usein teemojen lisäksi niiden valmistajalta saa lisäohjelmistoa, kuten esimerkiksi erilaisia laajennuksia toiminnallisuuksiin ja valmiita template-pohjia nettisivustojen ulkoasuiksi.


2. Theme Builder ohjelmistot

Toinen ja yleistyvä tapa tulee olemaan koko sivuston rakentaminen page builder työkaluilla. Esittelen tässä kaksi parasta vaihtoehtoa.

Elementorin Theme Builder on ollut hieman pidempään saatavilla kuin Thrive Theme Builder. Molemmat ovat kuitenkin uusia ohjelmistoja ja ne tulevat kehittymään voimakkaasti jatkossa, mutta ovat jo nyt erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja nettisivustojen rakentamiseksi.

Muitakin vastaavia markkinoilta löytyy kuten Divi, mutta sitä en suosittele, koska se on käyttöliittymältään niin sekava, joka tekee sen käytöstä hankalampaa kuin tässä kirjoituksessa mainittujen. Lisäksi Divin lokalisointi on ilmeisesti tehty konekäännöksenä, niin kehno se on.

Wordpress teema Hello

Elementor ja Hello

Elementor on omalta osaltaan ottanut askeleen kohti WordPressin tulevaisuutta. Nyt sen työkaluja käyttäen voidaan rakentaa koko WordPress sivusto alusta loppuun käyttäen Elementor Theme Builder työkalua ja Hello nimistä teemaa. Tähän toiminnallisuuteen vaaditaan Elementor Pro versio.

Hello teema on itse hyvin yksinkertainen ja se on oikeastaan vain pohja, jonka päälle oma teema rakennetaan Elementorilla.

Oman teeman rakentaminen tapahtuu niin, että luodaan Elementor Theme Builder työkalulla header- ja footer-osiot, joihin tehdään Elementorilla tarvittavat elementit ja toiminnallisuudet.

Thrive Theme Builder

Thrive Theme Builder

Toinen vaihtoehto vastaavasta tavasta rakentaa WordPress sivusto kuin Elementor + Hello teema on Thrive Theme Builder, joka julkistettiin maaliskuussa 2020.

Thrive Themesillä on ollut jo pitkään Thrive Architect page builder ohjelmisto, jolla sisältösivuja on ollut helppo toteuttaa. Nyt koko sivuston rakentaminen onnistuu myös Thrive Theme Builder ja Thrive Architect ohjelmistoja käyttäen. Ei tarvitse enää hankkia mitään erillistä teemaa, kuten tässä esitellyt Astra ja OceanWP, teema tehdään itse näillä työkaluilla. 

Itse asiassa tässä mallissa ei oikeasti edes ole enää teemaa perinteisessä mielessä. Koko sivusto vaan rakennetaan page builder työkaluilla.

On vähän makuasia, haluaako käyttää sivuston rakentamiseen Elemetor vai Thrive ohjelmistoja, molemmat ovat minusta erittäin hyviä. Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan käsittele enempää näiden ohjelmistojen eroja.

Woocommerce-tuki on tullut Thrive Theme Builderiin, joten se soveltuu nyt myös verkkokaupan alustaksi.

Olen toteuttanut tämän sivuston Thrive Theme Builder ja Thrive Architect yhdistelmällä.

Yhteenveto

Tässä on poimittuna sinulle valmiiksi tämän hetken parhaat teemat ja tavat toteuttaa nettisivusto.

Nettisivuston voi rakentaa edelleen käyttäen perinteistä valmisteemaa, kuten Astra tai OceanWP. Uskon kuitenkin, että jatkossa yhä suurempi osa nettisivustoista tullaan toteuttamaan käyttäen pelkästään page builder-ohjelmistoilla.

Niiden avulla voidaan toteuttaa myös sivuston ulkoasu, mikä on ollut pitkään perinteisen WordPress-teeman tehtävänä.Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

11 Best Guest Posting Services

11 Best Guest Posting Services
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download FREE ebook

Would you like to..?

  • Make money online
  • Generate passive income from home
  • Have more freedom
  • Quit your 9-to-5 job
  • Make money while you sleep