Mikä on paras WordPress teema?
WordPress teema on ollut perinteisesti asia, jonka avulla määritellään WordPress sivuston ulkoasu, kuten asettelut, värit ja fontit. Teeman avulla määritellään myös sivuston layout ja yhteiset elementit kuten yläpalkki (header) ja alapalkki (footer).
Teemoja on sekä maksuttomia että maksullisia. Erilaisia teemoja on tehty WordPressiin valtava määrä ja tästä syystä voi olla hankalaa ja aikaavievää valita sopivaa teemaa omaan nettisivustoonsa tai verkkokauppaan.
Usein teema voidaan ottaa käyttöön maksuttomasti ja teemaa voidaan laajentaa ottamalla maksulliset ominaisuudet käyttöön. Maksulliset teemat maksavat yleensä muutaman kympin, joten mistään suuresta investoinnista ei ole kysymys.
Suurempi ongelma onkin oikean teeman valinta.
Erilaisia teemoja löytyy valtava määrä Themeforest sivustolta, josta voi halutessaan hakea teemoja erilaisten hakuehtojen perusteella sekä ostaa teemoja.
Yleisesti ottaen en kuitenkaan näe tarvetta etsiä muita teemoja, sillä tässä artikkelissa mainitut teemat soveltuvat hyvin moneen käyttötarkoitukseen.
Yleensä teemat ovat ohjelmistoyrityksen tuotoksia, mutta teemoja ovat voineet koodaustaitoiset myös itse rakentaa WordPressiin.
Uudet page builder työkalut ovat tuoneet uuden tavan ajatella ja rakentaa oma teema.
Ideana on, että pohjana käytetään kevyttä oletusteemaa tai valmiita sivupohjia, johon sitten page builder työkaluilla rakennetaan haluttu ulkoasu.
Page builder ohjelmistoja voidaan käyttää myös mm. ylä- ja alapalkkien rakentamiseen, mitkä ovat aikaisemmin olleet erillisen teeman vastuulla.
Page builder työkaluilla voidaan tätä nykyä rakentaa koko sivusto.
1. Perinteiset WordPress teemat
Käydään ensin läpi kaksi erinomaista perinteistä teemaa, jotka ovat hyviä vaihtoehtoja lähes sivustoon kuin sivustoon. Molemmat teemat tukevat myös Woocommercea, joten ne soveltuvat myös verkkokaupan teemaksi.

Astra WordPress teema
Astra on yksi suosituimmista ja parhaimmista WordPress teemoista. Sen avulla voidaan säätää erittäin monipuolisesti WordPress sivuston ulkoasua. Astra on nopea, kevyt ja monipuolinen WordPress teema.
Astra voidaan ottaa käyttöön maksuttomana versiona ja sitä voidaan laajentaa maksulliseen Pro versioon. Astra on toteutukseltaan modulaarinen eli siitä voidaan aktivoida vain haluttuja toiminnallisuuksia käyttöön, mikä on erittäin kätevää.



OceanWP WordPress teema
OceanWP toinen erittäin suositeltava WordPress teema. Sillä pystyy tekemään suurinpiirtein samat asiat kuin Astrallakin. Astra on ehkä hieman modernimpi ja pidemmälle viety kuin OceanWP, mutta erot ovat melko pieniä.
OceanWP toimii hyvin erilaisten page bulder työkalujen kanssa. Olen tehnyt monia sivustoja OceanWP teemalla ja sivujen tekoon olen käyttänyt Thrive Architect page builderia.
OceanWP on teema, jonka ilmaisversio riittää pitkälle mutta siitä on olemassa myös laajempi maksullinen versio.
Usein teemojen lisäksi niiden valmistajalta saa lisäohjelmistoa, kuten esimerkiksi erilaisia laajennuksia toiminnallisuuksiin ja valmiita template-pohjia nettisivustojen ulkoasuiksi.
2. Theme Builder ohjelmistot
Toinen ja yleistyvä tapa tulee olemaan koko sivuston rakentaminen page builder työkaluilla. Esittelen tässä kaksi mielestäni parasta vaihtoehtoa.
Elementor tarjoaa Pro-versiossa Theme Builder toiminnallisuuden ja Thrive Themes tarjoaa oman Thrive Theme Builder ohjelmiston.
Elementorin Theme Builder on ollut hieman pidempään saatavilla kuin Thrive Theme Builder. Molemmat ovat uusia ohjelmistoja ja ne tulevat kehittymään varmasti jatkossa, mutta ovat erittäin varteenotettavia vaihtoehtoja nettisivustojen rakentamiseksi.
Muitakin vastaavia markkinoilta löytyy kuten Divi, mutta sitä en suosittele, koska se on käyttöliittymältään niin sekava, joka tekee sen käytöstä hankalampaa kuin tässä kirjoituksessa mainittujen. Lisäksi Divin lokalisointi on ilmeisesti tehty konekäännöksenä, niin kehno se on.



Elementor ja Hello
Elementor on omalta osaltaan ottanut askeleen kohti WordPressin tulevaisuutta. Nyt sen työkaluja käyttäen voidaan rakentaa koko WordPress sivusto alusta loppuun käyttäen Elementor Theme Builder työkalua ja Hello nimistä teemaa. Tähän toiminnallisuuteen vaaditaan Elementor Pro versio.
Hello teema on itse hyvin yksinkertainen ja se on oikeastaan vain pohja, jonka päälle oma ulkoasu rakennetaan Elementorilla.
Oman teeman rakentaminen tapahtuu niin, että luodaan Elementor Theme Builder työkalulla header- ja footer-osiot, joihin tehdään Elementorilla tarvittavat elementit ja toiminnallisuudet.



Thrive Theme Builder
Toinen vaihtoehto vastaavasta tavasta rakentaa WordPress sivusto kuin Elementor + Hello teema on Thrive Theme Builder, joka julkistettiin maaliskuussa 2020.
Thrive Themesillä on ollut jo pitkään Thrive Architect page builder ohjelmisto, jolla sisältösivuja on ollut helppo toteuttaa. Nyt koko sivuston rakentaminen onnistuu myös Thrive Theme Builder ja Thrive Architect ohjelmistoja käyttäen.
Itse asiassa tässä tavassa ei edes ole enää mitään teemaa perinteisessä mielessä. Koko sivusto vaan rakennetaan page builder työkaluilla.
On vähän makuasia, haluaako käyttää sivuston rakentamiseen Elementor vai Thrive ohjelmistoja, molemmat ovat minusta erittäin hyviä, itse pidän kuitenkin Thrivesta enemmän. Tässä en kuitenkaan käsittele enempää näiden ohjelmistojen eroja.
Woocommerce-tuki on tullut Thrive Theme Builderiin, joten se soveltuu nyt myös verkkokaupan alustaksi.
Olen tehnyt tämän sivuston Thrive Theme Builder ja Thrive Architect yhdistelmällä.
Yhteenveto
Tässä on poimittuna sinulle valmiiksi tämän hetken parhaat teemat ja tavat toteuttaa nettisivusto.
Nettisivuston voi rakentaa edelleen käyttäen perinteistä valmisteemaa, kuten Astra tai OceanWP.
Tänä päivänä yhä suurempi osa nettisivustoista toteutetaan käyttäen page builder-ohjelmistoja tai AI pohjaisia ohjelmistoja.