Paras sähköpostimarkkinointi työkalu

Paras sähköpostimarkkinointi työkalu

Miten sähköpostimarkkinointi toimii?

Sähköpostimarkkinointi on perinteinen tapa tehdä digitaalista markkinointia. Ennen sähköpostimarkkinointia käytettiin pitkälti perinteisiin uutiskirjeisiin, mutta sähköpostimarkkinoinnilla voidaan tehdä paljon enemmän. Sillä tarjotaan ilmaista arvokasta tietoa ja sekä tehdään sähköpostilistan tilaajille tarjouksia, joista linkkiä klikkaavat voidaan viedä edelleen erilaisiin myyntifunneleihin.

Onko sähköpostimarkkinointi tehokasta?

Monet kysyvät, onko sähköpostimarkkinointi enää tehokasta vai onko se jo kuollut? Sähköpostimarkkinointi on tullut jäädäkseen niin pitkään kuin sähköpostia ihmiset ylipäänsä käyttävät ja se on edelleenkin digimarkkinoijan kivijalka. Sähköpostien avausprosentit ovat yleensä ottaen kuitenkin melko pieniä, ehkä tässä olisi sähkömarkkinoijilla parantamisen varaa lähettämällä vastaanottajille enemmän relevantteja viestejä.

Onko sähköpostimarkkinointi inbound vai outbound markkinointia?

Periaatteessa se voi olla molempia. Yleensä nykyään sähköpostimarkkinointia halutaan tehdä inbound-markkinointina eli potentiaalinen asiakas hakeutuu markkinoijan sähköpostilistalle vapaaehtoisesti ja sen jälkeen aletaan rakentaa asiakkaan kanssa luottamuksellista suhdetta sähköpostimarkkinoinnin keinoin. Aikaisemmin sähköpostia käytettiin paljon outbound-moodissa, saatettiin ostaa postituslistoja, joille sitten lähetettiin massaviestejä. Kuka muistaa roskapostin, sekin oli sähköpostilla tehtävää outbound-markkinointia. Roskaposti ei onneksi enää ole ongelma koska se on pystytty karsimaan lähes kokonaan.

Onko sähköpostimarkkinointi ilmaista?

Tarvitset sähköpostimarkkinointiin ohjelmiston, jolla voit lähettää viestejä vastaanottajille. Ohjelmistot ovat yleensä maksullisia ja sitä paitsi hyvästä työkalusta kannattaa vähän maksaa, koska maksulliset ohjelmistot ovat yleensä ottaen parempia toiminnallisuuksiltaan kuin ilmaisversiot. Kun ohjelmisto on hankittu niin sähköpostien lähettäminen on sen jälkeen ilmaista.

Kuinka sähköpostimarkkinoinnilla tehdään rahaa?

Ansaintalogiikka sähköpostimarkkinoinnissa on periaatteessa yksinkertaista, lähetät tarjouksen omalle sähköpostilistallesi jos olet tehnyt duunisi hyvin niin osa ihmisistä voi tarttua tarjoukseen ja ostaa tuotteen tai palvelun, mitä olit myymässä. Sähköpostimarkkinoinnissa on se hyvä puoli, että voit aina lähettää viestejä sähköpostilistallesi kun haluat, sinä kontrolloit listan omistajana sen liikennettä itse.

Sähköpostilistalla olevien ihmisten täytyy luottaa sinuun, jotta voit tehdä listalla rahaa ja se luottamus täytyy olla rakennettu etukäteen. Englanniksi usein sanotaan, että ”money is in the list” mutta raha ei ole itse listassa, vaan se on listalla olevien ihmisten luottamuksessa sinuun. Jos he luottavat mitä sinulla on sanottavaa ja tarjottavaa niin he ovat valmiita myös avaamaan rahapussinsa sinulle.

Mikä on paras sähköpostimarkkinointi työkalu?

Olen käyttänyt pääsääntöisesti kahta erittäin suosittua sähköpostimarkkinointi työkalua, ne ovat Mailchimp ja Aweber. Kerron tässä blogissani omia kokemuksia niistä ja mikä on oma valintani ja mitä käytän tällä hetkellä.

Mailchimp kokemuksia

Käytin ennen Mailchip nimistä sähköpostimarkkinointi työkalua. Mailchimp on todella laajasti käytetty ohjelmisto ja varmaan kaikista tunnetuin ja siksi minäkin valitsin sen kun minulle tuli tarve hankkia työkalu sähköpostimarkkinointiin.

Minun Mailchimp ”urani” kuitenkin loppui ennen aikojaan, koska Mailchimp bannasi oman tunnukseni. Olin tehnyt muistaakseni jonkun kampanjan, taisi olla kilpailun järjestelminen tuotteelle, joka myin Amazonissa. Tuntemattomaksi jääneestä syystä Mailchip ei pitänyt jostakin asiasta siinä kampanjassa ja bannasi tunnukseni. Lähetin Mailchimpin tukeen asiasta kyselyä johon en tänä päivänäkään ole saanut mitään vastausta.

Tämä onkin Mailchimpin iso ongelma, monet ovat joutuneet Mailchimpin bannilistalle ja tunnukset on suljettu ilman selityksiä ja niitä ei myöskään ole enää uudelleen avattu. Kun tein saman kampanjan Aweberiin, mistä Mailchip minut bannasi se onnistui ongelmitta ja en ole koskaan Aweberin kanssa kohdannut vastaavia ongelmia.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi silloin vaihtaa kokonaan sähköpostimarkkinointiohjelmistoa ja silloin päädyin Aweberiin, koska sitä oli minulle suositeltu monelta eri taholta.

Aweber kokemuksia

Aweberista minulla on varsin hyvät kokemukset. En ole koskaan joutunut sen kanssa ”pulaan” vaan kaikki mitä olen halunnut sen kanssa tehdä on onnistunut viimeistään heidän loistavan tukipalvelunsa avulla. Huonointa Awberissa on, että sen markkinointiautomaatio-ominaisuudet ovat vielä varsin rajalliset. Aweberissa käytetään yksinkertaisia tageja, joilla asettamalla tilaajille voidaan lähettää eri viestejä riippuen tageista. Tämä on mielestäni varsin kömpelö lähestymistapa mutta tiedän, että Aweberin tiimi on kehittämässä tälle puolelle parempaa toiminnallisuutta.

Ohjelmistojen vertailua

Sähköpostieditori ja mallipohjat

Molempien ohjelmien sähköpostieditorit ovat tarpeeksi hyviä, että niillä postien kirjoittaminen sujuu ilman ongelmia. Aweberin editori oli ennen surkea, mutta onneksi se on parantunut paljon ja on samaa tasoa Mailchimpin kanssa.

Molempien ohjelmiston mallipohjat ovat suunniteltu responsiivisiksi eli ne näkyvät oikein myös mobiililaitteilla. Aweberissa on mukava lisäominaisuus, sillä voi lisätä viesteihin ilmaiseksi stock-valokuvia.

Opt-in prosessi

Sähköpostilistoilla voi olla kahdenlaista opt-in menettelytapaa, joko yksinkertainen tai kaksinkertainen. Yksinkertainen tarkoittaa sitä, että kun henkilö antaa sinulle esimerkiksi weppilomakkeen kautta sähköpostiosoitteensa niin se tulee samalla kertaa aktiiviseksi.

Kaksinkertainen tapa tarkoittaa sitä, että sähköpostin antamisen jälkeen lähetetään kyseisen henkilön sähköpostiin vahvistusviesti, joka hänen täytyy käydä kuittaamassa, jotta sähköpostiosoite aktivoituu.

Aikaisemmin Mailchimp ei tarjonnut kuin kaksinkertaista tapaa, mikä oli erittäin suuri ongelma sillä yllättävän moni henkilö ei koskaan tee tuota vahvistusta ja liidien määrä voi vähetä tällöin radikaalisti. Nykyään Mailchimp tukee molempia tapoja kuten Aweber on aina tehnyt.

Markkinointiautomaatio

Sekä Mailchimp että Awber tarjoavat helppokäyttöiset työkalut, joilla sähköposteja voidaan lähettää määräajoin. Aweberissa on kampanja-toiminnallisuus, jolla tämä tehdään mutta siitä puuttuvat Mailchimpin kaltaiset työnkulut lähes kokonaan, jolla voidaan lähettää seuraava viesti riippuen siitä, mitä edellisen viestin kanssa tapahtui.

Raportointi

Mailchimpissa on mielestäni paremmat raportointiominaisuudet kuin Aweberissa. Awberin raportointi on melko basic tasoa, mutta kyllä sieltäkin helposti käy perusasiat selville.

Mailchimpillä on helppo luoda näyttäviä sähköpostiviestejä ja aikaisemmin se oli tässä asiassa edellä Aweberiä, mutta nykyään Aweberissa on erittäin paljon valmiina erilaisia sähköpostimalleja, joista varmasti löytyy jokaiselle sopiva.

Sähköpostimalleista on helppo lähteä liikkeelle, valitaan ensin omaan tarkoitukseen parhaiten soveltuva mallipohja, muokataan sitä halutun kaltaiseksi ja tallennetaan se omaksi pohjaksi, jolloin kaikki uudet sähköpostit saavat automaattisesti yhtenäisen ilmeen. Tämä on tärkeää, ettei jokainen lähettämäsi maili näytä aina erilaiselta, et anna silloin itsestäsi kovinkaan ammattitaitoista kuvaa.

Integraatiot

Molemmissa työkaluissa on mittava kattaus valmiita integraatioita eri järjestelmiin kuten Facebookin, WordPressiin, Shopifyhin jne. Mailchimpin integraatiot ovat kuitenkin pidemmälle vietyjä ja ne toimivat useammin out-of-the-box ja ne eivät tarvitse yleensä manuaalista säätämistä niin kuin saattaa olla tilanne joskus Aweberin integraatoiden kanssa.

Vastaanottajien tavoitettavuus

Se että postit menevät perille vastaanottajalle on varsin tärkeä asia sähköpostimarkkinoinnissa vai mitä mieltä olet? Aweber on ollut tässä historiallisesti aina erittäin hyvä. Mailchimp on parantanut tässä asiassa viime aikoina mutta Aweber on kuitenkin edelleen parempi.

Tukipalvelu

Asia, mistä pidän Awberissa erittäin paljon on heidän loistava tukipalvelu, joka on todella asiantunteva ja nopea. On jopa hämmästyttävää, kuinka nopeasti tuesta saa avun kysymykseen kuin kysymykseen mihin kellonaikaan tahansa. Mailchimpin tuesta minulla ei ainakaan ole mitään hyvää sanottavaa. Muilla voi tietysti olla toisenlaisia kokemuksia mutta kerron tässä asiat omien kokemuksieni perusteella.

Hinnoittelu

Aweberin hinnoittelu:

Tasot ovat seuraavat:

-500 tilaajaa : $19 / kk

500-2500 tilaajaa: $29 / kk

2501-5000 tilaajaa: $49 / kk

5001-10000 tilaajaa: $69 / kk

10001-25000 tilaajaa: $149 / kk

Aweberilla on 30-päivän ilmainen koekäyttöjakso.

Mailchimp hinnoittelu:

Ohjelmiston käyttö 2000 tilaajaan asti on ilmaista (huom. rajoittuneemmat ominaisuudet)

Hinnoittelumalli, jossa on rajoittamaton määrä maileja kuussa:

501-1000 tilaajaa: $15 / kk

1001-1500 tilaajaa: $20 / kk

1501-2500 tilaajaa: $30 / kk

Oma valintani

Minun valintani on siis Aweber edellä mainituista syistä. Se on kohtuuhintainen ja erittäin toimiva työkalu sähköpostimarkkinointiin. Aweberia käytetään muuten jenkeissä todella paljon.

Muut sähköpostimarkkinointiohjelmistot

Markkinoilta löytyy tietysti muitakin ohjelmistoa joka lähtöön, mutta tässä vertailussa tarkoitus ei ollut kartoittaa koko markkinaa vaan kertoa omista kokemuksistani näiden ohjelmistojen kanssa. Kuitenkin yhden toisen sähköpostimarkkinointiohjelmiston haluaisin nostaa esiin ja se on Drip.

Drip on ominaisuuksiltaan vielä kehittyneempi kuin Mailchimp ja Aweber mutta myös aika paljon kalliimpi. Dripillä voi kuitenkin tehdä asioita, mitä em. sovelluksilla ei pysty tekemään kuten viestien lähettäminen henkilöille, jotka ovat edenneet tiettyyn sivuun myyntifunnelissa.

Jos sinulla on esimerkiksi Clickfunnels-ohjelmistolla tehty funneli, jossa on useita steppejä niin Dripillä voidaan tarkasti määritellä mitä viestejä lähtee kenellekin missäkin funnelin vaiheessa.

Dripin alhaisin hinnoittelutaso maksaa $49 kuussa.

Leave a Reply