Nettisivujen ostajan opas

Nettisivujen ostajan opas

Last Updated on August 24, 2023 by Jussi Hyvarinen

14 tärkeää asiaa nettisivujen ostajalle + 5 yleisintä virhettä

Kun olette hankkimassa nettisivuja eli kotisivuja yrityksellesi niin on hyvä olla perillä monesta asiasta, muuten nettisivuprojektin lopputulos voi olla jotakin ihan muuta, kuin alun perin ajattelitte.

Löydätte tästä nettisivujen ostajan oppaasta joukon tärkeitä asioita, joista on hyvä olla etukäteen selvillä, jotta tiedätte mitä olette tilaamassa ja mistä elementeistä nettisivut rakentuvat.

1. Verkkotunnus

Verkkotunnus eli domain-nimi tarkoittaa nettisivun nimeä, joka kirjoitetaan selaimeen, esimerkkinä hs.fi.

Jos teidän yrityksellänne ei vielä ole olemassa verkkotunnusta niin se kannattaa rekisteröidä mahdollisimman nopeasti, ettei kukaan muu pääse sitä varaamaan.

Verkkotunnukset ovat uniikkeja ja se, joka ehtii varata tunnuksen itselleen ensin, saa siihen omistusoikeuden ja sitä ei voi enää varata (muuten kuin ehkä maksamalla siitä kovan hinnan omistjalle).

Verkkotunnukset varataan yleisesti ottaen vuodeksi kerrallaan ja niiden hinta vaihtelee paljon. Fi-päätteiset eli Suomi-domain-nimet maksavat noin 15€ / vuosi.

Yritykset käyttävät omana verkkotunnuksena pääsääntöisesti yrityksen nimeä joko fi- tai com-päätteisenä. Ne, jotka rakentavat omaa henkilöbrändiä päätyvät usein etunimisukunimi.fi (.com) muotoiseen verkkotunnukseen.

Voitte varata fi-päätteisen verkkotunnuksen esimerkiksi Zonerin kautta. Muut verkkotunnukset suosittelen hankkimaan Namecheap- nimisestä palvelusta, se on edullinen, luotettava ja kattava verkkotunnuspalvelu.

2. Hosting-palvelu

Nettisivut tarvitsevat internetissä sijaitsevan palvelimen, johon ne asennetaan ja jossa ne sitten pyörivät. Yrityksiä, jotka tarjoavat tällaista palvelinkapasiteettia kutsutaan hosting-palvelujen tarjoajiksi. 

Hosting-palveluja tarjoavia yrityksiä on maailmalla ja suomessakin mittava joukko ja suurin ongelma on löytää tästä varsin sekalaisesta seurakunnasta ne yritykset, joiden palvelut ovat laadukkaita mutta kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Olen kirjoittanut asiasta lisää artikkelissani, jossa kerron myös, mitä hosting-palvelua itse suosittelen ja miksi.

3. Webhotelli

Myös webhotelleista puhutaan hosting-palvelujen yhteydessä, mitä ne sitten ovat? 

Webhotelli on yksi tuotteista, joista hosting-palveluja tuottavat yritykset tarjoavat. Koska nettisivut tarvitsevat palvelimen, jossa se sivusto toimii, niin hosting-palveluja tarjoavat yritykset ovat alkaneet kutsua tätä palvelutuotetta webhotelliksi.

On hyvä tietää, että webhotellipalvelulla saatte palvelinkapasiteettia, mutta ette muuta. Teidän tai kumppaninne tulee tällöin yleensä itse asentaa ja virittää julkaisujärjestelmä kuten WordPress kuntoon.

Hosting-palveluyritykset tarjoavat yleensä myös valmista WordPress-hostausta, tämä tarkoittaa, että hosting-palvelu on asentanut WordPressin sinne palvelimelle jo valmiiksi, joten teidän ei tarvitse käyttää siihen aikaa eikä vaivaa.

Valmiit WordPress-hostaukset ovat perus webhotelli-palvelua jonkin verran kalliimpia.

4. SSL-sertifikaatti

Tänä päivänä tulee edellyttää, että sivustolle asennetaan aina SSL sertifikaatti, jonka avulla selaimen ja nettisivupalvelimen välinen liikenne salataan.

Salatut sivustot tunnistaa https-etuliitteestä nettisivun osoitteessa. Salaamaton yhteys käyttää pelkkää http-protokollaa ja Chrome-selain myös herjaa, kun mennään salaamattomalle sivustolle. 

Salaamattomat sivustot antavat epäammattimaisen kuvan ja vielä pahempaa on, jos tällaiselta sivustolta olisi tarkoitus vielä jotain ostaakin esim. antamalla oma luottokorttinumero, ei siis hyvä. Eli aina SSL-sertifikaatti sivustoon.

Tämä tehdään hosting-palvelun hallintapaneelin kautta. Toisilla SSL-salaus maksaa ja toisilla se on ilmaista, kannattaakin kiinnittää huomiota hosting-palvelua valitessaan, jossa SSL-sertifikaatti onnistuu ilman eri veloitusta.

5. Julkaisujärjestelmä

Nettisivujen julkaisujärjestelmiä on useita. Nykyään suurin osa nettisivuista toteutetaan WordPress-julkaisujärjestelmällä. 

WordPressin etuna on ilmaisuus ja joustavuus, sitä voidaan laajentaa loputtomasti erilaisilla lisäosilla. Tämä onkin tehnyt WordPressistä maailman suosituimman nettisivujen julkaisujärjestelmän. 

Täytyy olla melko hyvät perusteet, jos uusia nettisivuja haluaa lähteä tekemään jonkin muun järjestelmän päälle. Suuremmat yritykset ovat käyttäneet myös maksullisia julkaisujärjestelmiä, mutta tämäkin asia on muuttumassa.

Muita julkaisujärjestelmiä ovat mm. Drupal ja Joomla.

Netissä toimii myös lukuisa joukko palveluja, joista voi ostaa kuukausimaksua vastaan alustan, jolla nettisivut voidaan toteuttaa. Eräs tällainen suosittu alusta on Wix.

Tässä ei ole mitään vikaa, jos ei tarvitse mitään muita kuin staattisia sivuja, joissa on pelkästään tekstiä ja kuvia ja ei mitään muuta toiminnallisuutta. Heti kun vaatimustaso menee tämän yli niin monet näistä alustoista ovat vaikeuksissa.

Kun nettisivut toteutetaan WordPressillä, niin silloin sivusto on yrityksen omassa kontrollissa ja sille voi tehdä mitä tahansa.

6. Nettisivujen hinta

Paljonko hyvät nettisivut maksavat? 

Kun pyydätte tarjouksia nettisivuista voit saada vastauksena todella laajan haarukan, varsinkin jos tarjouspyynnössänne ei ole melko tarkkaan määritelty, mitä olette hakemassa.

Jos päädytte hankkimaan sivut pelkästään halvimman hinnan perusteella niin on olemassa suuri riski, että koko homma lähtee menemään väärille urille heti alusta pitäen.

Kolmella sadalla saa kolmensadat sivut ja onkin varmaa, että tällaiseen sivustoon menee rahaa jatkossa erilaisina muutostöinä.

Lisäksi tällaisilla sivuilla ei välttämättä tee mitään, jos tahtotilana on, että sivujen pitäisi löytyä myös Googlesta halutuilla hakutermeillä ja lisäksi sivujen pitäisi edistää myyntiä niin voi olla, että sivut eivät palvele tarkoitustaan. 

Jos haluatte toimivat, hakukoneoptimoidut ja myyntiä edistävät sivut niin silloin sivustoon pitää myös panostaa enemmän rahallisesti. Teidän tulee osata kommunikoida tekijälle varsin tarkasti mitä tarvitsette ja odotatte sivustolta, jotta voitte saada työlle realistisen hinta-arvion.

Jos sivut ovat hyvin tehdyt ja niillä on oikeasti tarkoitus tehdä muutakin kuin esitellä palvelut ja yhteystiedot, niin hintaluokka voisi olla 2.000€ ja siitä ylöspäin jos sivuille tarvitaan esimerkiksi verkkokauppa.

Nettisivuprojektissa pitää aina huomioida seuraavat asiat ja hinta muodostuu näistä elementeistä:

  • Laajuus
  • Sisältö
  • Ulkoasu
  • Käytettävyys
  • Hakukonenäkyvyys
  • Toiminnallisuudet ja lisäosat (liidien keruu, verkkokauppa, kieliversiot jne.)
  • Aikataulu ja roolitus
  • Ylläpito

7. Laajuus ja sisältö

Sivuston laajuus on tärkeä asia, kun lähdetään toteuttamaan nettisivustoa. Mitä sivustolle halutaan ja mitä ehkä tässä vaiheessa rajataan pois? Kuinka paljon sisältösivuja tarvitaan? Nettisivun tekijälle on eri asia toteuttaa kaksi sisältösivua kuin viisitoista.

8. Ulkoasu

WordPressissä nettisivujen rakenne ja ulkoasu säädetään kohdalleen käyttäen tarkoitukseen soveltuvaa teemaa. Erilaisia teemoja on paljon ja niistä sivujen rakentajalla tulee olla kokemusta, jotta hän osaa valita sopivan teeman. 

Teemoja on sekä ilmaisia että maksullisia. Maksullisissa teemoissa on tyypillisesti enemmän ulkoasun säätömahdollisuuksia kuin maksuttomissa teemoissa.

Teeman avulla laitetaan sivuston rakenne-elementit, värit ja fontit kohdilleen asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

9. Käytettävyys ja responsiivisuus

Erittäin tärkeä asia, että sivustolle tulevat ihmiset eivät lähde sieltä heti pois laadukkaan ja relevantin sisällön lisäksi on sivujen käytettävyys. Nettisivuston tulee olla helppokäyttöinen ja rakennettu niin, että tiedot löytyvät sieltä helposti ilman, että tarvitsee klikkailla monitasoista valikkorakennetta. 

Toinen tärkeä asia on, että sivut näkyvät oikein myös mobiililaitteissa eikä niin, että osa sivusta jää kännykän näytön ulkopuolelle. Tämä on tärkeää siksi, että jo yli puolet kaikesta internetissä kulkevasta liikenteestä tulee mobiilista.

Lisäksi Google palkitsee mobiiliystävällisiä sivustoja antaen niille parempia hakutulossijoituksia verrattuna sivuihin, jotka eivät toimi oikein mobiilissa.

Kun sivut toimivat oikein mobiilissa niin sanotaan, että nettisivusto on responsiivinen tai ne suunnitellaan responsiiviseksi.

Sivuston tulee myös toimia riittävän nopeasti, muuten kävijät lähtevät sieltä saman tien pois.

10. Päivitettävyys

Hyvät nettisivut ovat helppo päivittää myös projektin jälkeenkin ja vielä asiakkaan toimesta eikä sivujen sisällön lisäämiseen tai muokkaamiseen tarvita nörttikoodaria.

Nykyään nettisivujen tekemiseen käytetään niin sanottua page builder-ohjelmaa, joilla nettisivut rakennetaan suoraan front endissä. Parhaita page builder-ohjelmistoja ovat Elementor  ja Thrive Architect.

Myös muita on olemassa, kuten esimerkiksi Divi, mutta en suosittele sitä, koska sitä on mielestäni hankalampi käyttää kuin edellämainittuja.

11. Hakukonenäkyvyys

Nettisivut tulee olla toteutettu niin, että lähtökohtaisesti löytyvät hakukoneista (Google, Bing).

Nettisivujen toteutusprojektiin voidaan tällöin sisällyttää avainsanatutkimus ja toteutettava sisältö laatia niin, että sisältö on mahdollisimman hyvin hakukoneoptimoitua (SEO = Search Engine Optimization). 

Hakukonenäkyvyys riippuu loppupeleissä monesta asiasta, tärkein on kuitenkin hakukoneoptimoitu laadukas ja usein päivittyvä sisältö.

Lisäksi hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat monet tekniset asiat mm.  linkit muilta nettisivuilta nettisivuillenne, sivuston nopeus, SSL-salaus sekä toimivuus mobiilissa.

12. Toiminnallisuudet

Vaikka perusedellytyksenä tulee olla, että nettisivuilla näkyy selkeästi mitä tuotteita ja palveluja yrityksenne tarjoaa, nettisivut pystyvät paljon muuhunkin. WordPressistä löytyy loputtomasti erilaisia lisäosia, joiden avulla sivuston toiminnallisuutta voidaan laajentaa.

Usein nämä asiat jäävät kuitenkin hyödyntämättä, koska asiakas ei välttämättä osaa kysyä asiaa ja toimittaja jättää asian kertomatta syystä tai toisesta. Suurimmassa osassa edes uusia nettisivuja ei olla hyödynnetty niiden potentiaalia kunnolla.

Nettisivuista voidaan ja kannattaa rakentaa kanava, joka tuottaa yrityksellenne haluttuja konversioita. Konversioita voivat olla esimerkiksi uudet liidit (sähköpostiosoitteet) sekä palvelujen ja tuotteiden myynnit. Tämä onkin nettisivujen perimmäinen tehtävä -  tuottaa myyntiä.

Nettisivut ovat sinun yrityksesi digitaalisen markkinoinnin keskus ja myynnin kasvattaja.

13. Aikataulu ja roolitus

Ennen varsinaista nettisivuprojektia on syytä sopia valitun toimittajan kanssa mm. roolituksista, mitä asiakas hoitaa ja mistä toimittaja vastaa. Aikataulu tulee myös määritellä, ettette anna toimittajalle mandaattia toteuttaa sivuja silloin kun sattuu ehtimään. 

Nettisivuprojektista on hyvä tehdä myös kirjallinen sopimus, jossa on määritelty projektin kannalta tärkeimmät asiat.

14. Ylläpito

On hyvä miettiä myös, mitä tapahtuu nettisivuprojektin jälkeen. Kuka hoitaa sivujen ylläpitoa ja mitä siihen sisältyy? Mikä on työnjako asiakkaan ja toimittajan välillä vai loppuuko toimittajan vastuu projektin päättyessä?

Nettisivujen viisi virhettä

Nettisivujen ostajan opas - viisi virhettä

Nettisivujen ostajan opas esittelee seuraavaksi viisi nettisivuprojektin yleisintä virhettä. Kun tiedostat nämä asiat niin voitte välttää ne myös omien nettisivujenne kohdalla.

1. Nettisivuista tehdään vain digitaalinen esite

Nettisivut rakennetaan vain esittelemään yrityksen tietoja, vaikka nettisivut voisivat olla yrityksen tehokkain työkalu, jonka avulla se hankkii uusia asiakkaita ja tekee myyntiä.

2. Nettisivujen tarkoitus ei avaudu

Kävijän, joka tulee ensimmäistä kertaa nettisivuille, tulee ymmärtää välittömästi, mikä on sivuston tarkoitus ja sen kautta tarjottavat tuotteet ja palvelut.

Jos tämä on epäselvää, kävijä lähtee pois sivustoltanne eikä välttämättä palaa enää koskaan.

3. Nettisivuja on hankala käyttää

Jos nettisivut ovat sekavat, se vaikeuttaa sivuilla olevan tiedon löytämistä ja tekee niistä hankalan käyttää. Yksinkertainen navigaatio ja selkeys tekevät sivustosta helppokäyttöisen ja ovat tiedon löydettävyyden kannalta paras ratkaisu.

4. Selkeä Call-To-Action puuttuu

Nettisivuilla pitää olla rakennettu selkeät käytännöt, mitä kävijän halutaan nettisivuilla tekevän. Selkeät CTA:t lisäävät nettisivuihin sijoitetun pääoman tuottoa.

5. Kommunikointi ei toimi

Asiakas ja toimittaja puhuvat eri kieltä. Asiakas ei tiedä mitä on tilaamassa ja toimittaja koettaa toteuttaa epämääräisen määrittelyn perusteella jotakin sinnepäin.

Millaiset ovat hyvät nettisivut?

  1. Ne parantavat yrityksenne löydettävyyttä ja tunnettuutta,
  2. ovat helppokäyttöiset,
  3. esittelevät tarjottavat palvelut selkeästi,
  4. toimivat hyvin myös mobiilissa,
  5. näyttävät hyviltä,
  6. ja, erityisesti, tuovat mitattavia tuloksia.

Kun nettisivunne on suunniteltu palvelemaan edellä mainittuja periaatteita, niin voitte olla suhteellisen varmoja, että saatte investoinnillenne parhaan hyödyn.

Hyvät nettisivut maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti ja niistä on yrityksellenne hyötyä vuosiksi eteenpäin.

Jussi Hyvärinen

I'm Jussi, with over 25 years of expertise, I help entrepreneurs navigate the online business world. My services include tailored recommendations, step-by-step tutorials, and insightful reviews to help steer your business aspirations. Please reach out if you need assistance with your online business plans or have any questions.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}