Nettisivujen ostajan opas

Nettisivujen ostajan opas

14 tärkeää asiaa nettisivujen ostajalle + 5 yleisintä virhettä

Kun olet hankkimassa nettisivuja eli kotisivuja yrityksellesi niin sinun on hyvä olla perillä monesta asiasta, muuten nettisivuprojektin lopputulos voi olla jotakin ihan muuta, kuin alun perin ajattelit.

Löydät tästä oppaasta joukon tärkeitä asioita, joista on hyvä olla etukäteen selvillä, jotta tiedät mitä olet tilaamassa ja mistä elementeistä nettisivut rakentuvat.

1. Verkkotunnus

Verkkotunnus eli domain-nimi on yksi ensimmäisistä asioista, joka kannattaa hoitaa pois päiväjärjestyksestä, jos olet hankkimassa nettisivuja. Verkkotunnus tarkoittaa nettisivun nimeä, joka kirjoitetaan selaimeen, esimerkkinä hs.fi.

Jos sinulla ei ole vielä olemassa verkkotunnusta niin se kannattaa rekisteröidä mahdollisimman nopeasti, ettei kukaan muu pääse sitä varaamaan. Verkkotunnukset nimittäin ovat uniikkeja se, joka ehtii varata tunnuksen itselleen ensin, on sen omistaja ja et voi sitä saada enää itsellesi (muuten kuin ehkä maksamalla siitä kovan hinnan). 

Verkkotunnukset varataan esimerkiksi vuodeksi kerrallaan ja niiden hinta vaihtelee paljon. Fi-päätteiset domain-nimet maksavat kuitenkin noin 15€ / vuosi.

Yritykset käyttävät verkkotunnuksena pääsääntöisesti oman yrityksensä nimeä joko fi- tai com-päätteisenä. Ne, jotka rakentavat omaa henkilöbrändiä päätyvät usein etunimisukunimi.fi muotoiseen verkkotunnukseen.

Voit varata fi-päätteisen verkkotunnuksen esimerkiksi suomalaisen hostingpalvelu- nimisen yrityksen kautta. Muut domain-nimet suosittelen hankkimaan Namecheap- nimisestä palvelusta, se on edullinen, luotettava ja kattava verkkotunnuspalvelu.

2. Hosting-palvelu

Nettisivut tarvitsevat internetissä sijaitsevan palvelimen, johon ne asennetaan ja jossa ne sitten pyörivät. Yrityksiä, jotka tarjoavat tällaista palvelinkapasiteettia kutsutaan hosting-palvelujen tarjoajiksi. 

Hosting-palveluja tarjoavia yrityksiä on maailmalla ja suomessakin mittava joukko ja suurin ongelma on löytää tästä varsin sekalaisesta seurakunnasta ne yritykset, joiden palvelut ovat laadukkaita mutta kohtuullisesti hinnoiteltuja. Olen kirjoittanut asiasta lisää blogissani, jossa kerron myös, mitä hosting-palvelua itse suosittelen ja miksi.

3. Webhotelli

Myös webhotelleista puhutaan hosting-palvelujen yhteydessä, mitä ne sitten ovat? 

Webhotelli on yksi tuotteista, joista hosting-palveluja tuottavat yritykset tarjoavat. Koska nettisivut tarvitsevat palvelimen, jossa se sivusto toimii, niin hosting-palveluja tarjoavat yritykset ovat alkaneet kutsua tätä palvelutuotetta webhotelliksi.

On hyvä tietää, että webhotellipalvelulla saat palvelinkapasiteettia, mutta et muuta. Sinun tai kumppanisi tulee tällöin yleensä itse asentaa ja virittää julkaisujärjestelmä kuten WordPress kuntoon.

Hosting-palveluyritykset tarjoavat yleensä myös valmista WordPress-hostausta, tämä tarkoittaa, että hosting-palvelu on asentanut WordPressin sinne palvelimelle jo valmiiksi, joten sinun ei tarvitse käyttää siihen aikaa eikä vaivaa. Valmiit WordPress-hostaukset ovat perus webhotelli-palvelua jonkin verran kalliimpia.

4. SSL-sertifikaatti

Tänä päivänä tulee vaatia, että sivustolle asennetaan SSL sertifikaatti, jonka avulla selaimen ja nettisivupalvelimen välinen liikenne salataan. Salatut sivustot tunnistat https-etuliitteestä nettisivun osoitteessa. Salaamaton yhteys käyttää pelkkää http-protokollaa ja Chrome-selain myös herjaa, kun mennään salaamattomalle sivustolle. 

Salaamattomat sivustot antavat epäammattimaisen kuvan ja vielä pahempaa on, jos tällaiselta sivustolta olisi tarkoitus vielä jotain ostaakin esim. antamalla oma luottokorttinumero, ei siis hyvä. Eli aina SSL-sertifikaatti sivustoon. Tämä tehdään hosting-palvelun hallintapaneelin kautta. Toisilla SSL-salaus maksaa ja toisilla se on ilmaista, kannattaakin kiinnittää huomiota hosting-palvelua valitessaan, jossa SSL-sertifikaatti onnistuu ilman eri veloitusta.

5. Julkaisujärjestelmä

Nettisivujen julkaisujärjestelmiä on monia erilaisia. Nykyään monien yritysten nettisivut toteutetaan usein WordPress-julkaisujärjestelmällä. Tämä siitä syystä, että WordPress on ilmainen ja erittäin joustava järjestelmä, jota voidaan laajentaa loputtomasti erilaisilla lisäosilla. Tämä onkin tehnyt WordPressistä maailman suosituimman nettisivujen julkaisujärjestelmän. 

Täytyy olla melko hyvät perusteet, jos uusia nettisivuja haluaa lähteä tekemään jonkin muun järjestelmän päälle. Suuremmat yritykset ovat perinteisesti käyttäneet maksullisia julkaisujärjestelmiä, mutta tämäkin asia on muuttumassa.

Muita julkaisujärjestelmiä ovat mm. Drupal ja Joomla.

Erikseen ovat sitten kaiken maailman kotisivukoneet ja esimerkiksi Wix (olet ehkä nähnyt Youtubessa mainoksen). Niille on yhteistä, että ne mainostavat itseään helppoina ja edullisina järjestelminä, joilla omat nettisivut voidaan toteuttaa. Nämä järjestelmät ovat netissä toimivia palveluja, joista voi ostaa kuukausimaksua vastaan alustan, johon omat nettisivut rakennetaan kulloinkin kyseessä olevan järjestelmän ehdoilla.

Tässä ei sinänsä ole mitään vikaa, jos ei tarvitse mitään muita kuin staattisia sivuja, joissa on pelkästään tekstiä ja kuvia ja ei mitään muuta toiminnallisuutta. Heti kun vaatimustaso menee tämän yli niin monet em. alustoista ovat vaikeuksissa.

Kun nettisivut toteutetaan WordPressillä, niin silloin sivusto on täysin sinun omassa kontrollissasi ja voit tehdä sille mitä tahansa, muokata sitä mielesi mukaan ja lisätä ominaisuuksia, kun tarpeesi kasvavat. 

6. Nettisivujen hinta

Paljonko hyvät nettisivut sitten maksavat? 

Kun pyydät tarjouksia nettisivuista voit saada vastauksena todella laajan haarukan, varsinkin jos tarjouspyyntösi on epämääräinen.

Jos päädyt hankkimaan sivut pelkästään halvimman hinnan perusteella niin on olemassa suuri riski, että koko homma lähtee menemään väärille urille heti alusta pitäen. Satasella saat nimittäin satasen sivut eli tekstit copy-pastetetaan johonkin valmispohjaan ja siinä se.

Tekeekö tällaisilla sivuilla sitten mitään, jos tahtotilana on, että sivujen pitäisi löytyä myös Googlesta ja vieläpä halutuilla hakutermeillä ja lisäksi sivujen pitäisi edistää myyntiä niin voi olla, että sivut eivät palvele tarkoitustaan. 

Tällöin rahasi menevät hukkaan, oli panostus sitten mitä tahansa. Jos haluat toimivat, hakukoneista löytyvät ja myyntiä edistävät sivut niin silloin sivustoon pitää myös panostaa enemmän rahallisesti. Sinun tulee osata kommunikoida tekijälle varsin tarkasti mitä tarvitset ja odotat sivustolta, jotta voit saada työlle realistisen hinta-arvion.

Jos sivut ovat hyvin tehdyt ja niillä on oikeasti tarkoitus tehdä muutakin kuin esitellä palvelut ja yhteystiedot, niin hintaluokka voisi olla 2.000€ ja siitä ylöspäin jos sivuille tarvitaan esimerkiksi verkkokauppa.

Nettisivuprojektissa pitää aina huomioida seuraavat asiat ja hinta muodostuu näistä elementeistä:

 • Laajuus
 • Sisältö
 • Ulkoasu
 • Käytettävyys
 • Hakukonenäkyvyys
 • Toiminnallisuudet ja lisäosat (liidien keruu, verkkokauppa, kieliversiot jne.)
 • Aikataulu ja roolitus
 • Ylläpito

7. Laajuus ja sisältö

Sivuston laajuus on tärkeä asia, kun lähdetään toteuttamaan nettisivustoa. Mitä sivustolle halutaan ja mitä ehkä tässä vaiheessa rajataan pois? Kuinka paljon sisältösivuja tarvitaan? Nettisivun tekijälle on eri asia toteuttaa kaksi sisältösivua kuin viisitoista.

8. Ulkoasu

WordPressissä nettisivujen rakenne ja ulkoasu säädetään kohdalleen käyttäen tarkoitukseen soveltuvaa teemaa. Erilaisia teemoja on pilvin pimein ja niistä sivujen rakentajalla tulee olla kokemusta, jotta hän osaa valita sopivan teeman. Teemoja on sekä ilmaisia että maksullisia. Maksullisissa teemoissa on tyypillisesti enemmän ulkoasun säätömahdollisuuksia kuin maksuttomissa teemoissa.

Teeman avulla laitetaan sivuston rakenne-elementit, värit ja fontit kohdilleen asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti.

9. Käytettävyys ja responsiivisuus

Erittäin tärkeä asia, että sivustolle tulevat ihmiset eivät lähde sieltä heti pois laadukkaan ja relevantin sisällön lisäksi on sivujen käytettävyys. Nettisivuston tulee olla helppokäyttöinen ja rakennettu niin, että tiedot löytyvät sieltä helposti ilman, että tarvitsee klikkailla viisitasoista valikkorakennetta.

Toinen tärkeä asia on, että sivut näkyvät oikein myös mobiililaitteissa eikä niin, että puolet sivusta jää kännykän näytön ulkopuolelle. Tämä on tärkeää siksi, että jo yli puolet kaikesta internetissä kulkevasta liikenteestä tulee mobiilista. Lisäksi Google palkitsee mobiiliystävällisiä sivustoja antaen niille parempia hakutulossijoituksia verrattuna sivuihin, jotka eivät toimi oikein mobiilissa.

Kun sivut toimivat oikein mobiilissa niin sanotaan, että nettisivusto on responsiivinen tai ne suunnitellaan responsiiviseksi.

10. Päivitettävyys

Hyvät nettisivut ovat helppo päivittää myös projektin jälkeenkin ja vielä asiakkaan toimesta eikä sivujen sisällön lisäämiseen tai muokkaamiseen tarvita nörttikoodaria.

Nykyään nettisivujen tekemiseen käytetään niin sanottua page builder-ohjelmaa, joilla nettisivut rakennetaan suoraan front endissä. Parhaat page builder-ohjelmistot ovat ilmainen Elementor ja maksullinen Thrive Architect. Myös muita on olemassa, kuten esimerkiksi Divi, mutta en suosittele sitä, koska se on mielestäni sekava ja vaikeampi käyttää kuin edellämainitut.

11. Hakukonenäkyvyys

Nettisivut tulee olla toteutettu niin, että lähtökohtaisesti löytyvät hakukoneista (Google, Bing). Nettisivujen toteutusprojektiin voidaan tällöin sisällyttää avainsanatutkimus ja toteutettava sisältö laatia niin, että sisältö on mahdollisimman hyvin hakukoneoptimoitua (SEO = Search Engine Optimization). 

Hakukonenäkyvyys riippuu loppupeleissä monesta asiasta, tärkein on kuitenkin hakukoneoptimoitu laadukas ja usein päivittyvä sisältö, lisäksi hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat monet tekniset asiat mm.  linkit muilta nettisivuilta sinun nettisivuillesi, sivuston nopeus, SSL-salaus sekä responsiivisuus.

12. Toiminnallisuudet

Vaikka perusedellytyksenä tulee tietysti olla, että nettisivuilla näkyy selkeästi mitä tuotteita ja palveluja yrityksesi tarjoaa, nettisivut pystyvät paljon muuhunkin. WordPressistä löytyy loputtomasti erilaisia lisäosia, joiden avulla sivuston toiminnallisuutta voidaan laajentaa.

Usein nämä asiat jäävät kuitenkin hyödyntämättä, koska asiakas ei välttämättä osaa kysyä asiaa ja toimittaja jättää asian kertomatta syystä tai toisesta. Suurimmassa osassa edes uusia nettisivuja ei olla hyödynnetty niiden potentiaalia kunnolla.

Nettisivuista voidaan ja kannattaa rakentaa kanava, joka tuottaa yrityksellesi haluttuja konversioita. Konversioita voivat olla esimerkiksi uudet liidit (sähköpostiosoitteet) sekä palvelujen ja tuotteiden myynnit. Tämä on nettisivujen perimmäinen tehtävä.

Nettisivut ovat sinun yrityksesi digitaalisen markkinoinnin keskus ja myynnin kasvattaja.

13. Aikataulu ja roolitus

Ennen varsinaista nettisivuprojektia on syytä sopia valitun toimittajan kanssa mm. roolituksista, mitä asiakas hoitaa ja mistä toimittaja vastaa. Aikataulu tulee myös määritellä, ettet anna toimittajalle mandaattia toteuttaa sivuja silloin kun sattuu ehtimään. 

Nettisivuprojektista on hyvä tehdä myös kirjallinen sopimus, jossa on määritelty projektin kannalta tärkeimmät asiat.

14. Ylläpito

On hyvä miettiä myös, mitä tapahtuu nettisivuprojektin jälkeen. Kuka hoitaa sivujen ylläpitoa ja mitä siihen sisältyy? Mikä on työnjako asiakkaan ja toimittajan välillä vai loppuuko toimittajan vastuu siihen, kun hänen auton perävalot lakkaavat näkymästä?

Nettisivujen viisi virhettä

Nettisivujen viisi virhettä

Tässä on viisi nettisivuprojektin yleisintä virheettä. Kun tiedostat nämä asiat niin voit ne myös välttää omien nettisivujesi kohdalla.

1. Nettisivuista tehdään vain digitaalinen esite

Nettisivut rakennetaan vain esittelemään yrityksen tietoja, vaikka nettisivut voisivat olla yrityksen tehokkain työkalu, jonka avulla se hankkii uusia asiakkaita ja tekee myyntiä.

2. Nettisivujen tarkoitus ei avaudu

Kävijän, joka tulee ensimmäistä kertaa nettisivuille, tulee ymmärtää välittömästi, mikä on sivuston tarkoitus ja sen kautta tarjottavat tuotteet ja palvelut. Jos tämä on epäselvää, kävijä lähtee pois sivustoltasi eikä välttämättä palaa enää koskaan.

3. Nettisivuja on hankala käyttää

Jos nettisivut ovat sekavat, se vaikeuttaa sivuilla olevan tiedon löytämistä ja tekee niistä hankalan käyttää. Yksinkertaine navigaatio ja selkeys tekevät sivustosta helppokäyttöisen ja ovat tiedon löydettävyyden kannalta paras ratkaisu.

4. Selkeä Call-To-Action puuttuu

Nettisivuilla pitää olla rakennettu selkeät käytännöt, mitä kävijän halutaan nettisivuilla tekevän. Selkeät CTA:t lisäävät nettisivuihin sijoitetun pääoman tuottoa.

5. Kommunikointi ei toimi

Asiakas ja toimittaja puhuvat eri kieltä. Asiakas ei tiedä mitä on tilaamassa ja toimittaja koettaa toteuttaa epämääräisen määrittelyn perusteella jotakin sinnepäin.

Toivottavasti tämän oppaan luettuasi sinulla on paremmat valmiudet keskustella nettisivu-projektistasi tekijäosapuolen kanssa.

Millaiset ovat hyvät nettisivut?

 1. Ne parantavat yrityksesi löydettävyyttä ja tunnettuutta,
 2. ovat helppokäyttöiset,
 3. esittelevät tarjottavat palvelut selkeästi,
 4. toimivat hyvin myös mobiilissa,
 5. näyttävät hyviltä,
 6. ja, erityisesti, tuovat mitattavia tuloksia.

Kun nettisivusi on suunniteltu palvelemaan edellä mainittuja periaatteita, niin voit olla suhteellisen varma, että saat investoinnistasi parhaan hyödyn irti.

Hyvät nettisivut maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti ja niistä on sinulle hyötyä vuosiksi eteenpäin.

Maksuton konsultointi

Onko sinulla nettisivuprojekti ajankohtainen? Varaa maksuton konsultointipuhelu kanssani.

Leave a Reply

Close Menu