Mitä tehdä, kun listauksellesi tulee hijacker

Hijacker

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Moni Amazon myyjä on kohdannut ikävän yllätyksen, kun omalle tuotelistaukselle on tullut toinen myyjä eli hijacker. Yleensä asialla ovat Kiinalaiset myyjät, joita on tullut Amazoniin viime aikoina todella paljon, sillä Kiinan valtio itse asiassa tukee uusia Amazon myyjiä. Mitä tällöin voi tehdä?

Asia riippuu siitä, millaista tuotetta itse myyt. Jos tuotteesi on ns. bulkkituote ja sillä ei ole mitään brändäystä niin on täysin Amazonin sääntöjen mukaista, että useampi myyjä on myymässä samaa tuotetta yhdellä listauksella. Tämä on vieläpä Amazoniin sisäänrakennettu perusominaisuus, kun menet jollekin tuotelistaukselle niin siellä näkyy ”Sell on Amazon” painike, josta voit laittaa oman vastaavan tuotteesi myyntiin – Amazon on tehnyt tämän todella helpoksi. Itse asiassa tämä on Amazonin etu, että yhdellä tuotelistauksella on useita myyjiä, tällöin on Amazonin kannalta varmempaa, että tuotetta on asiakkaiden saatavilla varmemmin kuin että tuote olisi vain yhden myyjän varaston varassa. Tällöin myöskään Amazonin omiin fee maksuihin ei tule niin todennäköisesti keskeytyksiä.

Silloin, kun olet brändännyt tuotteesi, siinä on oma logosi ja olet ehkä teettänyt sille oman pakkauksen jne. niin silloin jos toinen myyjä tulee myymään tuotettasi, joka ei ole samanlainen kuin tuotteesi niin silloin sinulla on mahdollista häätää toinen myyjä pois listaukseltasi. Tilanne on myös ongelmallinen kannaltasi, jos asiakas ostaa tuon ”väärennetyn” tuotteen siltä toiselta myyjältä ja hän saakin sitten erilaisen tuotteen kuin mitä listauksellasi lukee niin on iso riski saada negatiivista palautetta asiakkailta.

Toimenpiteet

Mitä sitten voit tehdä, jos listauksellesi tulee toinen myyjä ja se myy erilaista tuotetta kuin sinun omasi.

1. Cease & desist letter

Ensimmäinen asia on lähettää myyjälle viesti, jossa sanotaan että hän myy väärää tuotetta listauksellasi (counterfeit product) ja pyydät häntä lähtemään pois listaukseltasi. Tällaista viestiä tai kirjettä kutsutaan englanniksi cease & desist letter ja siihen löytyy erilaisia malleja. Usein tämä on riittävä keino hätistää kutsumaton vieras pois listaukseltasi. Viesti lähetetään hijackerille klikkaamalla myyjän myyjänimeä ja valitsemalla “Ask a question”, valitaan “I need assistance with an item for sale” sekä valitaan “Other question” ja lähetetään viesti.

2. A to Z claim

Joskus myyjille tämä ei kuitenkaan tehoa ja silloin tarvitaan järeämpiä keinoja. Tällöin voit tilata itsellesi sen toisen myyjän tuotteen ja ottaa tuotteesta kuvat ja lähettää Amazonille A to Z claimin, jossa sanot, että hijacker myy väärää tuotetta listauksellasi, jolloin Amazon sulkee toisen myyjän listauksen. Joskus toisen myyjän tuotteen shippaaminen itsellesi voi olla ongelmallista, tällöin voit käyttää apuna esim. Flycrates nimistä palvelua, jossa tuote shipataan ensin heille ja he lähettävät sen sitten edelleen sinulle. Lisäksi sinun kannattaa antaa negatiivinen myyjäpalaute, jossa sanot, että toimitettu tuote ei vastaa listausta. A to Z letter on järeä keino, jota hijacker ei  voi jättää huomioimatta ja tätä keinoa tulee käyttää vasta jos cease & desist letter ei tuota tulosta.

Miten voit estää kokonaan sen, että hijacker ei pääse myymään listauksellesi? Tähän on olemassa vain yksi keino, ensin sinun tulee hakea omalle brändillesi trademark. Kun olet saanut trademarkin, mihin US tapauksessa voi mennä 6-12 kuukautta niin saatat saada tuotteesi gated statuksen, mikä tarkoittaa, että ”Sell on Amazon” painike poistetaan listaukseltasi. Amazon on nyttemmin poistanut gated mahdollisuuden uusille listauksille.

Helium 10 ohjelmistopaketissa on toiminto, joka lähettää sinulle hälytyksen sähköpostilla silloin kun toinen myyjä on tullut listauksellesi.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

11 Best Guest Posting Services

11 Best Guest Posting Services
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download FREE ebook

Would you like to..?

  • Make money online
  • Generate passive income from home
  • Have more freedom
  • Quit your 9-to-5 job
  • Make money while you sleep