Mitä on dropshipping?

Mitä on dropshipping?

Last Updated on September 1, 2023 by Jussi Hyvarinen

Dropshipping – miten se toimii ja voiko sillä tehdä rahaa?

Dropshipping on vähittäiskaupan liiketoimintamalli, jossa myyjä ei pidä tavaraa varastossa. Myyjä ostaa tuotteen asiakkaan tilausta vastaan toimittajalta, joka toimittaa sen suoraan asiakkaalle. Myyjä saa kaupasta tuotteen myyntivoiton.

Malli on helppo myyjälle, koska hänen ei tarvitse pitää tuotteista varastoa eli maksaa niistä etukäteen. Myyjän ostaa tuotteen vasta kun loppuasiakkaalta on tullut tilaus. Dropshippingiä käytetäänkin erittäin paljon verkkokaupassa.

Ajatellaan, että sinulla on oma dropshipping mallilla toimiva verkkokauppa, näin se silloin toimii:

  • Asiakas tilaa verkkokaupastasi tuotteen ja maksaa sen
  • Verkkokauppa lähettää tilauksen toimittajalle ja maksat tuotteen toimittajalle
  • Toimittaja lähettää tuotteen suoraan asiakkaalle

Dropshipping-mallia on joskus haukuttu, että tavaraa tilataan Aliexpressistä ja kaikki siellä oleva on heikkolaatuista. Tästä syystä saadaan huonoa asiakaspalautetta ja Facebook sulkee myyjän mainostilin.

Tämä ei pidä paikkaansa, sillä Aliexpressissä niin kuin missä tahansa muuallakin on sekä hyvää että huonolaatuista tavaraa. On vain tiedettävä, mitä tuotteita ottaa myyntiin.

Aliexpressissä myydään aivan samaa kiinalaisten tehtaiden tavaraa kuin Alibabassakin, josta tuotteita usein hankitaan omaan verkkokauppaan.

Aliexpressissä monet myyjät ovat itsekin käytännössä dropshippaajia, jotka toimivat tuotteiden välittäjinä valmistajalta loppuasiakkaalle.

Dropshipping mallin hyviä puolia

1. Ei sido alkupääomaa

Ehkä suurin etu on, että rahaa ei tarvitse sitoa tuotteisiin etukäteen. Tämä mahdollistaa oman liiketoiminnan aloittamisen erittäin matalin kustannuksin ja sen takia se soveltuu hyvin myös aloittelijoille.

2. Helppo aloittaa

Toinen mallin suurin etu on, että toimintaa on helppo pyörittää, koska sinun ei tarvitse huolehtia mm. tuotteiden varastoinnista, tuotteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä. Tarvitset vain verkkokaupan, jossa tuotteet ovat esillä sekä mainontaa.

3. Pieni riski

Liiketoimintariski on pieni, koska alkupääomaa ei tarvita. Jos osoittautuu, että tuotteet eivät käy kaupaksi voit helposti vaihtaa tuotteita tai lopettaa verkkokaupan ilman suuria rahallisia menetyksiä.

4. Aika- ja paikkariippumaton

Kaikki, mitä tarvitset aloittaakseni dropshipping liiketoiminnan on tietokone ja nettiyhteys. Tämän lisäksi tarvitset tiettyä osaamista, jotta pääset alkuun ja voit pyörittää omaa bisnestäsi.

5. Laaja tuotevalikoima

Koska omaa pääomaa ei sitoudu tuotteisiin, voit pitää verkkokaupassasi laajaa valikoimaa, ja testata helposti, mitkä tuotteet myyvät parhaiten ja poistaa huonosti myyvät tuotteet valikoimasta.

6. Helppo skaalata

Vaikka myyntimäärät lähtevät kasvuun niin se ei kuormita sinua myyjänä koska suurin osa työstä tapahtuu toimittajan toimesta. Lisäksi esimerkiksi Facebook-mainonnalla on helppo skaalata myyntejä ylöspäin, kun haluttu kannattavuus on saavutettu.

Dropshipping mallin huonoja puolia

1. Marginaalit voivat jäädä melko pieniksi

Bisneksen kateprosentit voivat jäädä melko pieniksi riippuen tuotteesta ja toimittajasta. Tästä syystä on tärkeää, että tuotteet saa hankittua mahdollisimman edullisesti. Hyvin hoidettuna kate voi olla luokkaa 10-30%.

2. Myyjä on vastuussa, vaikka toimittaja mokaisi

Koska tuote ostetaan myyjän verkkokaupasta, niin myyjä on aina vastuussa kaupan onnistumisesta, vaikka toimittaja tekisi virheen. Tästä syystä hyvän toimittajan löytäminen on ensiarvoisen tärkeää.

3. Toimitusajat ovat suhteellisen pitkiä

Tuotteet hankitaan yleensä Kiinasta ja toimituksissa käytetään pääsääntöisesti ePacket-toimitustapaa. Toimitusaika esimerkiksi USA:n ePacket toimituksena kestää tyypillisesti 8-15 vuorokautta. Tämä voi olla ongelma joillekin asiakkaille.

Verkkokaupassa tuleekin kertoa toimitusajasta avoimesti, jotta vältyt negatiiviselta palautteelta.

4. Kilpailu voi olla kovaa

Riippuen tuotteesta voi kilpailu osoittautua kovaksi. Tästä syystä on tärkeää löytää sellaisia tuotteita, joilla kilpailu on vähäisempää.

Miten löytää hyviä tuotteita dropshipattavaksi?

Miten löytää hyvä dropshipping tuote?

Tuotteita on maailmassa valtava määrä ja sopivan tuotteen löytäminen voi olla aikaa vievää. Kuitenkin tähän malliin soveltuvien hyvien tuotteiden löytäminen on kaikkein tärkein yksittäinen asia, jotta voit tehdä kannattavaa liiketoimintaa.

Tuotteita mainostetaan tyypillisesti Facebookissa ja Instagramissa. Tämän vuoksi yksi tärkeä kriteeri hyvälle dropshipping tuotteelle on, että se on ns. heräteostos.

On tärkeää, että näkiessään Facebookissa tai Instagramissa tuotteen mainoksen, ihmisille tulee tunne, että tuo on saatava.

Lisäksi hyvän tuotteen kriteeri on, että sillä voi tehdä riittävästi katetta. Tuotteen on hyvä olla myös sellainen, että voit myydä jonkin oheistuotteen samalla kertaa nostaaksesi keskiostohintaa.

Dropshipping kokemuksia

Minulla on omakohtaista kokemusta dropshipping verkkokaupasta muutaman vuoden takaa. Minulla oli yhden tuotteen kauppa Shopify-alustalla, jonka kautta myin tuotetta Aliexpressistä globaalisti.

Pyöritin omaa kauppaa parin kuudauden ajan. Tuotteita sai helposti myytyä, myin tuona aikana omia tuotteitani useita satoja kappaleita. Ongelma oli kuitenkin saada toimintaa kannattavaksi mainoskulujen vuoksi, joten päädyin lopettamaan kokeilun.

Nykyiset some-alustat antavat kuitenkin tänä päivänä enemmän mahdollisuuksia orgaaniselle näkyvyydelle kuin tuolloin mm. TikTokin ja Instagram Reelsin lyhyillä videoilla.

Kenelle dropshipping malli sopii?

Dropshipping soveltuu hyvin niille, jotka ottavat ensiaskeleitaan nettiliiketoiminnan maailmaan. Koska siinä ei tarvita suuria alkuinvestointeja, niin aloittamiskynnys on matala.

Dropshipping soveltuu myös erinomaisesti verkkokauppiaille, jotka haluavat testata nopeasti tuoteideoita ilman, että tuotteita tarvitsee hankkia omaan varastoon.

Sanonta, että tekemällä oppii parhaiten pitää erittäin hyvin paikkaansa. Dropshipping on loistava keino oppia verkkobisneksen salat pienellä budjetilla.

Pystyttämällä oman dropshipping kaupat pääset tutustumaan ja testaaman omakohtaisesti miten verkkokauppa rakennetaan ja miten sillä tehdään kannattavaa liiketoimintaa.

Kenelle dropshipping malli ei sovi?

Dropshipping ei ole paras strategia luoda omaa brändiä vaan tähän tarvitset oman verkkokaupan, jossa kontrolloit koko toimitusketjua.

Kuinka paljon rahaa tarvitsen dropshippingin aloittamiseen?

Tähän kysymykseen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta, että tarvitsisit juuri tietyn määrän rahaa. Oberlo, joka tekee ohjelmistoja dropshippaajille toteaa, että 500 dollaria on jo hyvä lähtökohta, jolla pääsee käynnistämään oman dropshipping verkkokaupan.

Miten aloitan oman dropshipping bisneksen?

Aivan pystymetsästä dropshippigiä ei ole järkevää aloittaa, vaan kannattaa panostaa omaan osaamiseen ja koulutukseen, koska silloin pystyy välttämään tyypilliset virheet ja pääsee kivuttomammin liikkeelle.

Ehkä haastavin osuus on oman verkkokaupan tekeminen, jos asiasta ei ole entuudestaan osaamista. Suosituimmat tavat toteuttaa dropshipping-kauppa on ollut perinteisesti WordPressin päälle Woocommercen avulla tai Shopifylla.

Alidropship tarjoaa WordPress alustalle tehtyyn kauppaan maksullisen lisäosan (plugin), jolla voi kytkeytyä suoraan Aliexpressiin ja ladata tuotetiedot vaivattomasti omaan dropshipping-kauppaan. Tämä säästää aikaa ja vaivaa todella paljon verrattuna siihen, että tuotetiedot pitäisi näpytellä käsin.

Samalla lisäosalla hoituu myös hintapäivitykset sekä tuotteiden tilaukset toimittajalta loppuasiakkaalle automaattisesti.

Mikä on helpoin tapa aloittaa oma dropshipping bisnes?

Onneksi nykyään oman dropshipping kaupan perustaminen ei ole rakettitiedettä vaan sen voi tehdä pienellä investoinnilla ja erittäin helposti.

Alidropship tarjoaa tähän erinomaisen mahdollisuuden. Voit ostaa itsellesi valmiin menestyvän dropshipping kaupan 300 dollarin hintaan.

Alla olevassa videossa on ohjeet, miten voit hankkia valmiin dropshipping kaupan ja aloittaa oman dropshipping bisneksen matalalla kynnyksellä.

Uusi ratkaisu USA markkinalle

Dropshipping on liiketoimintamalli, joka soveltuu hyvin aloittavalle verkkokauppiaalle. Se tarjoaa paljon mahdollisuuksia yrittäjähenkiselle tyypille.

Sen etuja ovat pieni aloitusbudjetti ja riski, aika- ja paikkariippumattomuus sekä skaalautuvuus. 

Dropshippingin ongelmana ovat olleet pitkät toimitusajat ja joidenkin kiinalaisten tuotteiden heikko laatu. Tähän ongelmaan on Sellvia tuonut erinomaisen ratkaisun USA:n markkinoille.

Voit Sellvian avulla luoda helposti oman verkkokaupan, saat käyttöösi laajan tiotekatalogin amerikkalaisilta toimittajilta sekä logistiikkakumppanin, joka toimittaa tuotteet asiakkaille 1-3 päivässä! 

Sellvia on paras sekä helpoin tapa aloittaa dropshipping USA:n markkinoilla ja se poistaa ongelmat, joita dropshippingiin on perinteisesti liittynyt.

Kokeile Sellviaa ilmaiseksi

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}