Hakukoneoptimointi – mitä se on?

Hakukoneoptimointi

Last Updated on April 14, 2023 by Jussi Hyvarinen

Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) on joukko erilaisia tekniikoita, joiden avulla nettisivuja saadaan nostettua korkeammalle Googlen ja muiden hakukoneiden kuten Bing ja Yahoo hakutuloksissa ja sitä kautta saada lisää relevanttia liikennettä omalle verkkosivustolle.

Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?

Kun nettisivunne nousevat riittävän korkealle hakutuloksissa niin silloin ne saavat ilmaista eli orgaanista liikennettä. Toisin sanoen ihmiset ylipäänsä löytävät sivunne ja mahdollisesti siirtyvät hakutulosta klikkaamalla sinne. 

Sivustolla on tällöin paremmat mahdollisuudet saavuttaa haluamianne tuloksia, oli se sitten myynnin lisäystä verkkokauppaan, uusia liidejä jne.

Mitä enemmän saatte ajettua liikennettä sivustollenne niin sitä paremmat mahdollisuudet yrityksellänne on tehdä niiden kautta myyntiä. Kun saatte sivustollenne riittävästi orgaanista liikennettä niin sivuston mainontaan ei tarvitse panostaa ja se laskee kustannuksia.

Kun saatte sivustonne nostettua Googlen etusivulle ja aivan kärkeen hakutuloksissa se voi tuottaa sivustolle merkittävästi ilmaista liikennettä tämän jälkeen päivästä toiseen ja tätä luonnollisesti kannattaa tavoitella.

Googlen algoritmissa on parisataa tekijää, joita se ottaa huomioon laittaessaan sivuja järjestykseen hakutuloksissa. Kukaan paitsi Google ei tiedä tarkkaan mitä ne ovat mutta tärkeimmät asiat, mitkä vaikuttavat hakutuloksiin ovat kuitenkin yleisesti tiedossa. Google on myös muuttanut algoritmiaan useaan kertaan vuosien saatossa. 

Miten saat nettisivusi Googlen hakutulosten kärkeen vuonna 2020?

Hakukoneoptimointi jaetaan kahteen osa-alueeseen, sivuston sisäiseen (on page SEO) ja ulkoiseen (off page SEO) hakukoneoptimointiin.

Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi

Tuota laadukasta sisältöä

Sisältö on kaikkein tärkein tekijä, joilla hyvät sivut erotellaan huonoista.

Se, jolla on tiettyyn aihealueeseen liittyvää parasta sisältöä verrattuna kilpailijoihin nousee kärkipaikoille hakutuloksissa. 

Googlen tavoitteena on tarjota käyttäjilleen korkealaatuisia ja relevantteja hakutuloksia eli sisältöä. Kun tuotat sisältöä, jolla on oikeasti arvoa käyttäjälleen niin sinun ja Googlen tavoitteet ovat yhtenevät ja sivustosi nousee korkealle hakutuloksissa.

Toinen tärkeä asia on, että sisältöä päivitetään eli sinne tehdään jatkuvasti uutta laadukasta sisältöä. Tästä syystä kaikki ne sivut, joiden sisältö on huonompaa kuin kilpailijoiden ja joita ei päivitetä, eivät nouse Googlen hakutuloksissa kovin korkealle.

Lisäksi sisäiseen hakukoneoptimointiin kuuluu tekninen SEO, joka tarkoittaa, että sivusto on kaikin puolin optimoitu ja siellä ei ole mitään virheitä, joka vaikuttaisi siihen haitallisesti.

Esimerkiksi SiteGuru nimisellä ohjelmistolla voi helposti tarkistaa, että sivusto on teknisesti kunnossa.

Suomessa hakukoneoptimointiin kiinnitetään liian vähän huomiota.

Etsi rankattavat hakutermit

Avainsanatutkimus (keyword research) on kriittinen elementti, kun mietitään sisältöä nettisivuille.

Avainsanatutkimuksella etsitään sellaisia hakutermejä, joilla on riittävä määrä kysyntää eli niitä haetaan aktiivisesti Googlesta. Lisäksi sen tulee olla relevantti liittyen siihen mikä on oleva kyseisen nettisivun aihe ja tavoite. Hakutermi ei tule olla liian kilpailtu, koska muuten sivun saaminen Googlen etusivulle on vaikeaa.

Avainsanoissa toinen tärkeä tekijä on niiden tarkoitus (keyword intent). Erilaisissa avainsanayhdistelmissä on erilaiset tarkoitusperät kun ihmiset suorittavat Google hakuja.

Otetaan esimerkki: jos henkilö hakee hakutermillä ”tehosekoitin” niin hän haluaa todennäköisesti etsiä yleistä tietoa tehosekoittimista mitä niillä voidaan tehdä, jos hakutermi on ”paras tehosekoitin” niin silloin tieto, mitä laitteella voidaan tehdä on jo etsijän tiedossa ja henkilö haluaa todennäköisesti hankkia vertailuja erilaisista markkinoilla olevista malleista.

Jos hakutermi on ”tehosekoitin malli xyz hinta” niin siinä tapauksessa henkilö on todennäköisesti jo tehnyt vertailunsa ja päätynyt tiettyyn merkkiin ja malliin ja haluaa nyt ostaa kyseisen laitteen parhaalla mahdollisella hinnalla.

Hakusanoja miettiessä tulee siis kiinnittää erityisesti huomiota, mikä ajatus piilee hakutermin taustalla.

Avainsanatutkimukseen voi käyttää maksutonta Googlen Keyword Planneria, itse käytän kuitenkin maksullista KWFinderia, joka osaa kertoa kaiken muun tarvittavan tiedon lisäksi mikä on hakutermin kilpailutilanne. Tämä on erittäin tärkeä tieto, joka auttaa sinua löytämään sellaiset hakutermit, joilla tehdään paljon hakuja mutta niiden kilpailu on alhainen. 

kwfinder

KWFinder osaa näyttää kaiken tarvittavan hakutermeistä.

KWFinder on erinomainen työkalu avainsanatutkimukseen ja hakutermien analysointiin ja se kuuluu osana Mangools SEO tools ohjelmistopakettiin.

Ohjelmistossa on mukana lisäksi SERP analysointi työkalu, työkalu hakutermien rankingin seurantaan, LinkMiner backlinkkien seurantaan sekä Siteprofiler työkalu sivuston analysointiin.


Käytä Yoast SEO lisäosaa

Suurin osa nettisivuista tehdään tänä päivänä WordPressillä. WordPressiin on saatavilla Yoast SEO niminen ilmainen lisäosa (plugin), joka kertoo, onko blogipostaus tai sivu kuinka hyvin hakukoneoptimoitu. Yoast SEO:n käyttö on erittäin helppoa. Aluksi yksinkertaisesti määritellään, mikä on optimoitava hakutermi jonka jälkeen Yoast SEO tutkii sivun sisällön ja kertoo miten sivua tulee muokata, jotta sen hakukoneoptimointi on paras mahdollinen. 

Yoast SEO onkin eräs tärkeimmistä lisäosista, mitä jokaisessa nettisivustossa tulee olla käytössä. Yoast SEO:sta on myös maksullinen premium versio mutta maksuttomalla versiolla pärjää pitkälle.

yoast seo

Yoast SEO näyttää, että sivu on oikein hakukoneoptimoitu

Google Search Console tehokäyttöön

Googlella on Search Console niminen sivuston hallintaan tarkoitettu työkalu, jolla voidaan tarkistaa ovatko nettisivuston sivut indeksoitu Googlessa sekä optimoida sivuston näkyvyyttä.

Google Search Consolesta löytyy myös ”kehitys” niminen raportti, joka kertoo hakutermien näyttökerrat Googlessa ja kuinka usein näyttökerta on johtanut linkin klikkaukseen.

Raportti siis kertoo sen, millä hakutermeillä sivustolle tulee liikennettä ja kuinka paljon. Tämä on erittäin hyödyllistä tietoa, jota voidaan hyödyntää hakukoneoptimoinnissa. Koska raportti näyttää mitkä hakusanat generoivat liikennettä niin jo olemassa olevia blogikirjoituksia ja muita sivuja voidaan rikastaa näillä hakusanoilla tai luoda uutta sisältöä näiden hakusanojen ympärille jolloin liikennemäärä saattaa kasvaa näillä hakutermeillä merkittävästi. 

Jos Google Search Console ei ole vielä käytössä se kannattaa ottaa käyttöön, mikä parasta se on täysin ilmainen.

Tämän blogikirjoituksen Yoast SEO:n optimoitava hakutermi (focus keyword) on ”hakukoneoptimointi”. Kun sisältöä tuotetaan nettisivuille on hyvä tarkistaa aika ajoin, kuinka hyvin hakukoneoptimointi on tuottanut tulosta ja kuinka korkealla oma sivusto on Googlen hakutuloksissa halutulla hakutermillä.

Tekninen SEO

Osa sisäisestä hakukoneoptimoinnista eli liity sisältöön suoranaisesti vaan ovat sivuston teknisiä asioita.

Yksi tärkeimpiä sivuston tekniseen hakukoneoptimointiin liittyviä asioita ovat sivuston mobiiliystävällisyys. Jos sivut ovat rakennettu responsiivisiksi eli ne toimivat eri päätelaitteissa niin se nostaa sivuston arvoa Googlen silmissä.

Toinen erittäin tärkeä asia on sivuston nopeus. Mitä nopeammin sivusto toimii, niin sitä parempaa käyttäjäkokemusta se tarjoaa ja se nostaa sivuston arvoa sen hakutuloksissa.

Kolmas helposti toteutettava asia on SSL-salauksen käyttäminen verkkosivustolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki sivuston ja selaimen välinen verkkoliikenne on salattua ja se nostaa myös sivuston uskottavuutta hakukoneiden silmissä ja siten edesauttaa sivuston nousemista hakukonesijoituksissa.

Sivuston ulkopuolinen hakukoneoptimointi

Toinen pääluokka hakukoneoptimoinnissa on sivuston ulkopuoliset optimointitekniikat. Tärkeimpiä tekniikoita ovat linkittäminen toisista sivustoista sekä sosiaalinen media. Netissä surffaaminen on alusta pitäen perustunut linkittämiseen ja se näkyy jo www-nimessäkin world wide web eli verkko, joka pitää sisällään linkkejä eri sivustoille.

Yleisesti ottaen siis voi sanoa, että mitä enemmän muilla sivustoilla on linkkejä sinun sivustollesi, niin sitä parempi sivu on hakukoneiden mielestä ja se antaa sivustolle nostetta hakutuloksissa.  

Yksi osa sivuston ulkopuolisessa hakukoneoptimoinnissa on sosiaalinen media. Sekin on periaatteessa linkittämistä - kuinka paljon sivustoosi on viitattu eri sosiaalisen median kanavissa antaa niin ikään sivustollesi nostetta hakukonenäkyvyydessä.

Yhteenveto

Hakukoneoptimointi on joukko tekniikoita, joilla saat nettisivujasi nostettua korkeammalle hakukoneiden kuten Google ja Bing hakutuloksissa. Hakukoneoptimointi jakaantuu sisäiseen ja ulkoiseen optimointiin. Hakusanojen etsiminen näyttelee tässä erittäin tärkeää roolia.


Kuitenkin kaikkein tärkeintä on tuottaa parempaa sisältöä nettisivuille kuin ne, jotka kilpailevat samoista hakusanoista. Tämä on itse asiassa hakukoneoptimoinnin suurin salaisuus, jota useimmat konsultit eivät kerro - tai tiedä.


Hakukoneoptimointi on asia, josta ei kannata odottaa pikavoittoja vaan kyseessä on prosessi, joka tuottaa tulosta vasta pitkällä aikavälillä kun sisältöä tuotetaan pitkäjänteisesti.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Let AI Make The Perfect Business Plan For You!

✅ Based on Your: GOALS, SKILLS, INTERESTS AND BUDGET
✅ Takes Only: 60 SECONDS