Domainin ostaminen

Domainin ostaminen

Last Updated on August 30, 2021 by Jussi Hyvarinen

Mistä kannattaa ostaa oma domain eli verkkotunnus nettisivuillesi? Oman domainin hankkimisessa verkkosivujasi varten on monia etuja. Kun sinulla on oma domain, sivustosi näyttää ulkopuolisille ammattimaisemmalta, lisäksi voit domain-nimen valinnalla vaikuttaa siitä saatavaan mielikuvaan sekä voit tuoda omaa tai yrityksesi brändiä esiin domain-nimen avulla.

Mikä on domain-nimi?

Internetissä kaikki tiedonsiirto perustuu TCP/IP-protokollaan. Jokaisella Internettiin kytketyllä laitteella on oma yksilöity IP-osoite oli kyseessä sitten tietokone, älypuhelin tai vaikkapa jääkaappi. IP-osoite on pisteillä erotettu neljän eri numeron sarja esimerkiksi 192.160.130.150. Domain-nimi eli verkkotunnus on kehitetty siksi, että ihmisten olisi erittäin vaikea käyttää päivittäisissä toimissaan IP-osoitteita.

Sinun pitäisi muistaa mikä olikaan Iltasanomien IP-osoite ja kirjoittaa sen selaimen osoitekenttään. Ihmisten on paljon helpompi muistaa nimiä ja siksi domain-nimet ovat tulleet helpottamaan tilannetta. Nyt voit kirjoittaa selaimen osoitekenttään is.fi ja tietokone hoitaa loput, se hakee nimipalvelimelta kyseistä verkkotunnusta vastaavan IP-osoitteen ja ottaa siihen yhteyden.

Miten valitsen hyvän domain-nimen?

Domain-nimen valinta voi olla joskus vaikea tehtävä. Tässä on yleisluontoisia ohjeita, millä tavalla voit lähteä lähestymään sinulle oikean nimen valintaa:

  1. Oman nimen käyttäminen domain-nimenä. Tämä on suoraviivainen tapa valita domain-nimi, jos haluat lähteä rakentamaan omaa henkilöbrändiä. Tässä voi tietysti olla ongelmana, että verkkotunnus on jo varattu.
  2. Keksitty brändinimi domain-nimenä. Monet domain-nimet ovat tätä kategoriaa, ne eivät välttämättä tarkoita mitään. Nämä soveltuvat hyvin moniin eri käyttötarkoituksiin. Netistä löytyy erilaisia työkaluja, joiden avulla voi hakea inspiraatiota.
  3. Hakusana domain-nimenä. Kolmas tapa on käyttää ihmisten käyttämää hakusanaa domain-nimenä kuten vaikkapa domaininostaminen.fi. Googlen hakusanaoptimoinnin kannalta tällä ei kuitenkaan ole enää paljon merkitystä.

Mistä domainin ostaminen kannattaa tehdä?

Periaatteessa domainin voi ostaa mistä tahansa palveluntarjoajalta, jotka niitä myyvät. On huomattava, että ulkomaiset palvelutarjoajat eivät myy Suomen fi-päätteisiä domain-nimiä.

Voi kuitenkin olla järkevää, että hankit domainin samalta palveluntarjoajalta kuin webhotellin, varsinkin jos et omaa teknistä tietotaitoa näihin liittyvistä asioista. Tällöin saat myös domainin hallintaan liittyvät palvelut samasta osoitteesta.

Oma domain ei yleensä maksa paljoa, jos nimi on vapaana. Kuitenkin joissakin com-päätteisissä domaineissa hinnat voivat olla korkeita.

Suomalainen taho usein hankkii domain-nimen fi-päätteellä, ne maksavat vuodessa suunnilleen 10-25€. Zoner on hyvä ja edullinen Suomalainen hosting-palvelu yritys, jonka kautta voit myös hankkia kaikki verkkotunnukset, fi, com jne.

Ennen domainin ostamista tulee selvittää, että haluamasi domain-nimi on vapaa. Voit tehdä verkkotunnuksen saatavuuden tarkistuksen Whois-palvelusta.

Jos domain-nimen tekninen hallinta ei tuota sinulle hankaluuksia ja et ole hankkimassa fi-päätteistä domain-nimeä, erittäin hyvä vaihtoehto domainin ostamiseen on Namecheap, hankin sieltä itse käyttämäni domain-nimet. Namecheap on erittäin edulinen ja eräs tunnetuimmista kansanvälisistä domain-nimien palveluntarjoajista.

Whois palvelu

Whois-palvelu näyttää domain-nimen rekisteröinti ja nimipalvelintiedot

💡 Pro tip: Voit suojata oman domain-nimen niin, että sen rekisteröintitiedot ovat piilotettuja. Voit tehdä tämän domainin ostamisen yhteydessä. Maakohtaisissa domain-nimissä, kuten fi, omistajatietojen piilottaminen ei ole mahdollista.

Milloin domain-nimi kannattaa rekisteröidä?

Domainin ostaminen on niin halpaa, että se kannattaa hankkia heti vaikkapa vuodeksi, kun sinulla on esimerkiksi joku bisnesidea, asia ei varmasti hintaan kaadu. Vaikka ideasta ei tulisikaan mitään, niin voit luopua verkkotunnuksesta, kun domain-nimen rekisteröinti umpeutuu. Parempi tehdä asia näin päin kun odottaa, että joku muu varaa haluamasi nimen.

Tarvitsenko domainin ostamiseen nettisivut?

Domainin ostaminen onnistuu ilman nettisivuja. Voit rekisteröidä haluamasi domain-nimen ja hankkia nettisivut myöhemmässä vaiheessa.

Varatun domainin ostaminen

Eteen voi tulla tilanne, että haluamanne domain-nimi on jo varattu. Varsinkin com-päätteisiä vapaita domain-nimiä on nykyään vaikea enää löytää. Koska com-päätteiset domain-nimet ovat olleet jo pitkään kortilla, tarjolle on tullut uusia päätteitä helpottamaan tilannetta. Tänä päivänä voit esimerkiksi hankkia biz, shop, club, me-päätteisiä domain-nimiä. Valinnan varaa on paljon.

Netissä toimii suuri domain-nimien markkina, varatuista domain nimistä voi joutua pulittamaan sievoisen summan rahaa, mikäli sellaisen aikoo itselleen hankkia. Hinta määräytyy itse nimen perusteella ja sekä domain-nimen historialla. Jokaisella domain-nimellä on oma historiansa, joka voi olla hyvinkin arvokas. Arvo perustuu kyseiseen domainiin linkittävien muiden sivustojen osoitteisiin eli niin sanottuihin backlinkkeihin. Niillä on suuri merkitys Google näkyvyyden kannalta.

Eräs mahdollisuus on hankkia domain, jonka rekisteröinti on juuri umpeutunut. Tällä strategialla voit hyvällä onnella onnistua hankkimaan edullisesti domain-nimen, jolla on takanaan hyvää historiaa.

Miten domainin ostaminen hoituu käytännössä?

Oma domain on helppo hankkia. Tässä pikaohjeet domainin ostamiseen. Tässä esimerkissä on käytetty Zoneria, jota suosittelen Suomessa toimivalle taholle domain-nimen hankintaan.

1. Etsi, onko haluamasi domain-nimi vapaana Zonerin palvelusta.

 Domainin ostaminen Zonerilta
2. Valitse haluamasi domain-nimi avautuvasta listauksesta ja paina ”Rekisteröi”.
 Domainin ostaminen Zonerilta

3. Valitse seuraavalta sivulta haluamasi domain-nimen rekisteröintiaika (=laskutusjakso) ja paina ”Tilaa palvelu”.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur & digital marketing expert with over 25 years of industry experience. My mission is to teach people how to start a profitable online business in the 2020s. My reviews are based on real-life experiences, and I'm not one of those faceless brands. You can read more about me in my story.

 


You may also like

Authority Hacker Review

Authority Hacker Review

Legendary Marketer Review

Legendary Marketer Review
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}