Blogin perustaminen

Blogin perustaminen

Last Updated on June 28, 2022 by Jussi Hyvarinen

Mikä on blogi?

Blogi-sanan alkuperä tulee sanasta weblog, joka on lyhentynyt muotoon blog, eli webissä oleva loki. Se on yksityishenkilön tai jonkin yhteisön ylläpitämä verkkosivu tai sivusto, jonne tuotetaan säännöllisesti uutta sisältöä.

Blogeissa pääpaino on tekstimuotoisella sisällöllä, mutta sisältöä voidaan julkaista tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan ja äänen muodossa. Blogeja löytyy tänä päivänä jokaiselta elämänalueelta ja kuka tahansa voi perustaa oman blogin.

Esittelen tässä kirjoituksessa erilaisia tapoja, miten oman blogin voi perustaa ja mitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdoissa on - sekä tapoja, miten oman blogin voi kaupallistaa.

Valitse oikea blogialusta

Blogin perustaminen toimii periaatteessa kahdella eri tavalla, joko omalle alustalle tai jollekin valmisalustalle. Kummassakin vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa.

Sinun tulee itse miettiä, mikä on sinulle tärkeää ja valita oikea blogialusta tämän perusteella.

Blogin perustaminen valmiille blogialustalle

Valmiita blogialustoja on paljon erilaisia, suosituin näistä on Blogger. Blogger-alustan etuna on, että se on täysin ilmainen ja nopea ottaa käyttöön. Valitettavasti tähän sen edut jäävätkin. Bloggerin käyttöönottoon tarvitset Google-tunnuksen.

Blogger blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

  • Ilmainen
  • Helppo ja nopea ottaa käyttöön

MIINUKSET

  • Et omista blogialustaa, mahdollisuutesi muokata blogiasi ovat rajalliset
  • Vähäisemmät mahdollisuudet hankkia tuloja blogin avulla

Blogin perustaminen WordPressillä

Oman WordPress blogin perustaminen on hieman hankalampaa kuin valmisalustalla, mutta oma WordPress blogi tuo mukanaan koko joukon etuja, joita valmisalustassa ei ole.

Omaan WordPress blogiin tarvitset palvelintilaa eli webhotellipalvelun joltakin hosting-palveluntarjoajalta, jossa WordPress blogi pyörii. Samoin tarvitset blogille domain-nimen. Domain-nimen voit ostaa usein samalta palveluntarjoajalta kuin mistä hankit webhotellin.

Varsinkin, jos olet liikkeellä ammattimaisemmin ja ajatuksena on kaupallistaa oma blogi, niin WordPress blogin perustaminen on ehdottomasti paras vaihtoehto.

WordPress blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

  • Laajennettavuus, voit laajentaa blogisivustosi toiminnallisuutta WordPress-lisäosien avulla. Voit lisätä jäsenyyssivuston tai verkkokaupan blogisivustoosi, kun haluat blogista enemmän tulovirtaa.
  • WordPress tuo paremmat mahdollisuudet hakukoneoptimointiin valmiiden ilmaisten lisäosien avulla. Lähes kaikki Googlen kärkituloksista löytyvät sivustot ovatkin WordPressillä tehtyjä.
  • WordPress blogin ulkoasun voi toteuttaa täysin mieleisekseen teemojen ja sivujen rakentamiseen tarkoitettujen työkalujen avulla.

MIINUKSET

  • WordPress blogin perustaminen vaatii jonkin verran teknistä osaamista
  • Ei täysin ilmainen

Oman blogin voi perustaa myös johonkin blogiyhteisöön, kuten lily.com tai rantapallo.fi. Hyvänä puolena tässä on, että voit saada blogillesi ilmaista näkyvyyttä yhteisön kautta.

nichen valinta

Valitse blogin aihealue eli niche

Eräs ensimmäisistä asioista on valita blogin aihealue, jota myös nicheksi kutsutaan. Suurimpia nichejä ovat terveys, varallisuus sekä ihmissuhteet. Näiden pääaihealuiden alla on paljon ala-aihealueita.

On parempi valita jokin rajattu aihealue kuin kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan väliltä. Rajatulla aihealueella voit kohdistaa viestisi tarkemmin sille ihmisryhmälle, jonka haluat sinun sisältöäsi kuluttavan ja blogin kaupallistaminen on helpompaa.

Keksi hyvä blogin nimi

Blogin nimen miettimiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa, koska hyvän blogin nimen valinta on ensiarvoisen tärkeää. Hyvä blogin nimi kuvaa erinomaisesti mitä blogisi pitää sisällään ja on houkutteleva. Blogin nimi on myöhemmin vaikea vaihtaa ja siksi nimen valinta kannattaa tehdä huolella.

On etu myös hakukoneoptimoinnin kannalta, jos voit valita domain-nimeksi saman nimen kuin mitä on blogisi nimi. Olen kirjoittanut tarkemmin toisessa artikkelissani domain-nimen valinnasta ja hankinnasta.

Ennen blogin nimen päättämistä pitää tarkistaa, että kyseinen domain-nimi ei ole jo varattu. Voit tarkistaa sen kätevästi Zonerin domain-nimien hakupalvelusta.

Blogin hakukoneoptimointi

Tarvitset blogillesi lukijoita, koska miksi muuten blogia perustaisit? Varsinkin, jos sinulla on tavoitteena tienata blogilla rahaa niin sitä suuremmalla syyllä tarvitset lukijoita blogillesi – vieläpä oikeanlaisia ihmisiä. Voit toki julkaista blogilinkkiäsi some-kanavissa ja sitä kautta saada kävijöitä blogiisi.

Parempi tapa kuitenkin on nousta Googlen hakutuloksissa ja tätä varten sinun tarvitsee tietää hakukoneoptimoinnista. WordPressiin on onneksi kehitetty hyviä lisäosia helpottamaan hakukoneoptimointia kuten Yoast SEO ja RankMath.

Näiden lisäosien ilmaisversioilla voit päästä jo todella pitkälle ja päihittämään kilpailijasi, jos tuotat hyvää hakukoneoptimoitua sisältöä säännöllisesti.

Mistä kuvia blogiin?

Omaan blogiisi voit laittaa joko omia valokuviasi tai sitten käyttää kuvapankkikuvia. Omissa kuvissa on se hyvä puoli, ettei tarvitse huolehtia tekijänoikeuksista. Joka tapauksessa käytä blogissa vain hyvälaatuisia kuvia, huonolaatuiset kuvat antavat blogistasi epäammattimaisen kuvan ja se voi karkoittaa lukijat helposti.

Kuvapankkeja on sekä maksullisia, että ilmaisia. Monet kuvapankit ovat varsin kalliita ja kuviin saa helposti menemään pitkän pennin, joten on hyvä tietää, mistä laadukkaita kuvia saa ilmaiseksi. Mielestäni yksi parhaista maksuttomista kuvapankeista on Unsplash.com, jossa on paljon eri aihealueiden kuvia ja joita voi käyttää blogeissa vapaasti.

Kuvien tiedostokoko kannattaa aina minimoida Tinypng.com palvelussa, jotta kuvat latautuvat mahdollisimman nopeasti. Pienentämisellä ei ole vaikutusta kuvien resoluutioon eikä laatuun.

blogin perustaminen

Miten blogilla voi tehdä rahaa?

Entä sitten blogilla tienaaminen, miten sillä voi tehdä rahaa? Blogin kaupallistamiseen on olemassa useita eri tapoja.

Affiliate-markkinointi

Eräs yleisimmistä tavoista kaupallistaa blogi tai nettisivusto on affiliate-markkinointi. Se tarkoittaa sitä, että voit suositella blogissasi jonkun muun tekemää tuotetta tai palvelua ja saada suosituksesi kautta tulleesta myynnistä komission.

Affiliate-markkinointi soveltuu hyvin myös aloittelijalle. Affiliate-markkinointi oikein tehtynä voi luoda sinulle täysin passiivista tulovirtaa.

Mainonta

Jos haluat ansaita hieman ylimääräisiä tuloja blogistasi, kannattaa harkita mainosten sijoittamista sivustollesi. Tätä varten tarvitset mainosverkoston - palvelun, joka yhdistää verkkomainostajat sivustollesi.

Suurin osa mainosverkostoista käyttää automaattista järjestelmää mainosten sijoittamiseen verkkosivustosi määrätyille alueille. Kun käyttäjät katsovat, klikkaavat tai ostavat mainoksen kautta – tienaat komission.

Tunnetuin näistä mainosverkostoista on Google Adsense, mutta tarjolla on myös paljon muita vaihtoehtoja, jotka voivat maksaa suurempaa komissiota kuin Google.

Mainonta sopii hyvin blogille, jolla on paljon kävijoitä, mutta sitä on vaikea muutoin kaupallistaa.

Tuotteiden myynti

Voit myydä blogisi kautta omia digitaalisia tai fyysisiä tuotteita. Digitaalisia tuotteita ovat mm. verkkokurssit ja ekirjat. Fyysisistä tuotteista mainittakoon vaikkapa fanituotteet esim. t-paidat.

Coaching

Jos sinun niche on sellainen, että coaching-palvelut soveltuvat siihen voit myydä niitä blogisi tai nettisivustosi kautta. Coaching voi olla one-to-one tai one-to-many tyyppistä ja parhaimmillaan voit siitä saada jatkuvaa kuukausittaista tuloa.

Sponsoroidut postaukset

Kun blogisi saa tunnettuutta ja se nousee Googlen hakutuloksissa, voit alkaa saada yhteydenottoja eri tahoilta, jotka pyytävät sinua kirjoittamaan omaan blogiisi artikkelin esimerkiksi heidän tuotteestaan ja he maksavat sinulle tämän artikkelin kirjoittamisesta. Tällä tavoin he saavat blogisi kautta lisää tunnettuutta tuotteelleen.Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

Quillbot Review (Free & Premium)

Quillbot Review (Free & Premium)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}