Blogin Perustaminen – Kuinka Aloitat Oman Blogin?

Blogging - Last Updated on October 10, 2023 by Jussi Hyvarinen

Blogging blogin perustaminen

Jussi Hyvärinen

I'm Jussi, with over 25 years of expertise, I help entrepreneurs navigate the online business world. My services include tailored recommendations, step-by-step tutorials, and insightful reviews to help steer your business aspirations. Please reach out if you need assistance with your online business plans or have any questions.

Mikä on Blogi?

Blogi-sanan alkuperä tulee sanasta weblog, joka on lyhentynyt muotoon blog, eli webissä oleva loki. Se on yksityishenkilön tai jonkin yhteisön ylläpitämä verkkosivu tai sivusto, jonne tuotetaan säännöllisesti uutta sisältöä.

Blogeissa pääpaino on tekstimuotoisella sisällöllä, mutta sisältöä voidaan julkaista tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan ja äänen muodossa. Blogeja löytyy jokaiselta elämänalueelta ja kuka tahansa voi perustaa oman blogin.

Esittelen tässä kirjoituksessa erilaisia tapoja, miten voit perustaa oman blogin ja mitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdoissa on - sekä tapoja, miten blogin voi kaupallistaa.

Valitse oikea blogialusta

Blogin perustaminen toimii periaatteessa kahdella eri tavalla, joko omalle alustalle tai jollekin valmisalustalle. Kummassakin vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa.

Sinun tulee itse miettiä, mikä on sinulle tärkeää ja valita oikea blogialusta tämän perusteella.

Blogin perustaminen valmiille blogialustalle

Valmiita blogialustoja on paljon erilaisia, suosituin näistä on Blogger. Blogger-alustan etuna on, että se on täysin ilmainen ja nopea ottaa käyttöön. Valitettavasti tähän sen edut jäävätkin. 

Bloggerin käyttöönottoon tarvitset Google-tunnuksen.

Blogger blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

 • Ilmainen
 • Helppo ja nopea ottaa käyttöön

MIINUKSET

 • Et omista blogialustaa, mahdollisuutesi muokata blogiasi ovat rajalliset
 • Vähäisemmät mahdollisuudet hankkia tuloja blogin avulla

Blogin perustaminen WordPressillä

Oman WordPress blogin aloittaminen on hieman työläämpää kuin valmisalustalla, mutta oma WordPress blogi tuo mukanaan koko joukon etuja, joita valmisalustassa ei ole.

Omaan WordPress blogiin tarvitset palvelintilaa eli webhotellipalvelun joltakin hosting-palveluntarjoajalta, jossa oma blogi pyörii. Samoin tarvitset blogille domain-nimen. Domain-nimen voit ostaa usein samalta palveluntarjoajalta kuin mistä hankit webhotellin.

Varsinkin, jos sinulla on ajatuksena kaupallistaa blogisi, niin WordPress blogin perustaminen on ehdottomasti paras vaihtoehto.

WordPress blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

 • Laajennettavuus, voit laajentaa blogisivustosi toiminnallisuutta WordPress-lisäosien avulla. Voit lisätä jäsenyyssivuston tai verkkokaupan blogisivustoosi, tämä lisää blogista saatavia tulolähteitä.
 • WordPress tuo paremmat mahdollisuudet hakukoneoptimointiin valmiiden ilmaisten lisäosien avulla. Lähes kaikki Googlen kärkituloksista löytyvät sivustot ovatkin WordPressillä tehtyjä.
 • WordPress blogin ulkoasun voi toteuttaa täysin mieleisekseen teemojen ja sivujen rakentamiseen tarkoitettujen työkalujen avulla.

MIINUKSET

 • WordPress blogin aloittaminen vaatii jonkin verran teknistä osaamista
 • Ei täysin ilmainen

Oman blogin voi perustaa myös johonkin blogiyhteisöön, kuten lily.com tai rantapallo.fi. Hyvänä puolena on, että voit saada blogillesi ilmaista näkyvyyttä yhteisön kautta.

nichen valinta

Valitse blogin aihealue eli niche

Eräs ensimmäisistä asioista on valita blogin aihealue, jota kutsutaan myös nicheksi. Suurimpia aihealueita ovat terveys, varallisuus sekä ihmissuhteet. Näiden pääaihealuiden alla on paljon ala-aihealueita.

On parempi valita jokin rajattu aihealue kuin kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan väliltä. Rajatulla aihealueella voit kohdistaa viestisi tarkemmin sille ihmisryhmälle, jonka haluat sinun sisältöäsi kuluttavan ja blogin kaupallistaminen on helpompaa.

Keksi blogille hyvä nimi 

Blogin nimen miettimiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa, koska hyvän blogin nimen valinta on ensiarvoisen tärkeää. Hyvä blogin nimi kuvaa erinomaisesti mitä blogisi pitää sisällään ja on houkutteleva. Blogin nimi on myöhemmin vaikea vaihtaa ja siksi nimen valinta kannattaa tehdä huolella.

On etu myös hakukoneoptimoinnin kannalta, jos voit valita domain-nimeksi saman nimen kuin mitä on blogisi nimi. 

Ennen blogin nimen päättämistä pitää tarkistaa, että kyseinen domain-nimi ei ole jo varattu. Voit tarkistaa asian helposti Zonerin domain-nimien hakupalvelusta.

Blogin hakukoneoptimointi

Tarvitset blogillesi lukijoita, koska miksi muuten blogia perustaisit? Varsinkin, jos sinulla on tavoitteena tienata blogilla rahaa niin sitä suuremmalla syyllä tarvitset lukijoita blogillesi – vieläpä oikeanlaisia ihmisiä. Voit toki julkaista blogilinkkiäsi some-kanavissa ja sitä kautta saada kävijöitä blogiisi.

Parempi tapa kuitenkin on nousta Googlen hakutuloksissa ja tätä varten sinun tarvitsee tietää, mitä on hakukoneoptimointi. WordPressiin on kehitetty hyviä lisäosia helpottamaan hakukoneoptimointia, näistä paras on RankMath.

Näiden lisäosien ilmaisversioilla voit päästä jo todella pitkälle ja päihittämään kilpailijasi, jos tuotat hyvää hakukoneoptimoitua sisältöä säännöllisesti.

Sosiaalisen median vaikutus blogiisi 

Sosiaalisen median kanavat ovat tärkeitä blogin menestyksen kannalta. Ne tarjoavat erinomaisen keinon saada lisää näkyvyyttä ja houkutella uusia lukijoita blogillesi. 

Voit jakaa blogipostauksiasi Twitterissä, Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissä, LinkedInissä ja muissa sosiaalisen median palveluissa.

Sosiaalisen median strategia kannattaa suunnitella huolella, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn siitä. Valitse kanavat, jotka sopivat parhaiten blogin aihealueeseen ja kohderyhmälle.

Muista olla aktiivinen ja vuorovaikutteinen sosiaalisessa mediassa, sillä se auttaa sinua luomaan suhteita seuraajiisi ja kasvattamaan blogisi yleisöä.

Sähköpostimarkkinointi ja uutiskirje 

Sähköpostimarkkinointi on tehokas keino pitää yhteyttä blogisi lukijoihin ja lisätä sitoutumista. Sähköpostimarkkinointi ohjelmistolla voit esimerkiksi luoda uutiskirjeen, joka sisältää esimerkiksi uusimmat blogipostaukset, tarjoukset, tuotearvostelut tai muita sisältöjä, jotka kiinnostavat lukijoitasi.

Uutiskirjeen avulla voit myös kasvattaa sähköpostilistaa, jota voit hyödyntää esimerkiksi tuotteiden tai palveluiden markkinoinnissa. Muista kuitenkin, että sähköpostimarkkinoinnin tulee olla aina eettistä ja kohdennettua, jotta se ei ärsytä lukijoita.

Analytiikan hyödyntäminen blogin kehittämisessä 

Google Analytics ja muut analytiikkatyökalut ovat hyödyllisiä keinoja seurata blogin suoriutumista ja löytää kehityskohteita. Analytiikasta saat tietoa muun muassa kävijämääristä, sivunäytöistä, kuinka kauan sivuilla viivytään, käyttäjien maantieteellisestä sijainnista ja tietoa siitä, mitkä sisällöt toimivat parhaiten.

Analytiikan avulla voit tehdä dataperustaisia päätöksiä blogin kehittämisestä ja optimoida sisältöä entistä paremmin vastaamaan lukijoiden tarpeita.

Muista kuitenkin, että tärkeintä on tuottaa laadukasta ja kiinnostavaa sisältöä, joka puhuttelee lukijoitasi.

Mistä kuvia blogiin?

Omaan blogiisi voit laittaa joko omia kuvia tai käyttää kuvapankkikuvia. 

Omissa kuvissa on se hyvä puoli, ettei tarvitse huolehtia tekijänoikeuksista. Joka tapauksessa käytä blogissa vain hyvälaatuisia kuvia, huonolaatuiset kuvat antavat blogistasi epäammattimaisen kuvan ja se voi karkoittaa lukijat helposti.

Kuvapankkeja on sekä maksullisia, että ilmaisia. Monet maksulliset kuvapankit ovat varsin kalliita ja kuviin saa helposti menemään paljon rahaa.

Laadukkaita maksuttomia vaihtoehtoja on onneksi tarjolla. Yksi parhaista maksuttomista kuvapankeista on Unsplash.com, jossa on paljon eri aihealueiden kuvia ja joita voi käyttää blogeissa vapaasti.

Kuvien tiedostokoko kannattaa aina minimoida, jotta kuvat latautuvat mahdollisimman nopeasti. Tähän on monia eri tapoja, yksi hyvä palvelu on Tinypng.

Tiedostokoon pienentämisellä ei ole vaikutusta kuvien resoluutioon eikä laatuun.

blogin perustaminen

Miten blogilla voi tehdä rahaa?

Entä sitten blogilla tienaaminen, miten sillä voi tehdä rahaa? Blogin kaupallistamiseen on olemassa useita eri tapoja.

1. Affiliate-markkinointi

Eräs yleisimmistä tavoista kaupallistaa oma blogi tai nettisivusto on affiliate-markkinointi. Se tarkoittaa sitä, että voit suositella blogissasi jonkun muun tekemiä tuotteita tai palveluja ja saada suosituksesi kautta tulleista myynnistä komission.

Affiliate-markkinointi soveltuu hyvin myös aloittelijalle. Affiliate-markkinointi oikein tehtynä voi luoda sinulle täysin passiivista tulovirtaa.

Lue täältä lisää, miten voit aloittaa affiliate-markkinoinnin.

2. Mainonta

Jos haluat tienata rahaa blogilla, kannattaa myös harkita mainosten sijoittamista sivustollesi. Tätä varten tarvitset mainosverkoston - palvelun, joka yhdistää verkkomainostajat sivustollesi.

Suurin osa mainosverkostoista käyttää automaattista järjestelmää mainosten sijoittamiseen verkkosivustosi määrätyille alueille. Kun käyttäjät katsovat, klikkaavat tai ostavat mainoksen kautta – tienaat komission.

Tunnetuin näistä mainosverkostoista on Google Adsense, mutta tarjolla on myös paljon muita vaihtoehtoja kuten Mediavine, jotka maksavat suurempia komissiota kuin Google.

Mainonta sopii hyvin blogille, jolla on paljon kävijoitä, mutta sitä on vaikea muutoin kaupallistaa.

3. Tuotteiden myynti

Voit myydä blogisi kautta omia digitaalisia tai fyysisiä tuotteita. Digitaalisia tuotteita ovat mm. verkkokurssit ja ekirjat. Fyysisistä tuotteista mainittakoon vaikkapa fanituotteet esim. t-paidat.

4. Coaching

Jos sinun niche on sellainen, että coaching-palvelut soveltuvat siihen voit myydä niitä blogisi tai nettisivustosi kautta. Coaching voi olla one-to-one tai one-to-many tyyppistä ja parhaimmillaan voit siitä saada jatkuvaa kuukausittaista tuloa.

5. Sponsoroidut postaukset

Kun blogisi saa näkyvyyttä ja se nousee Googlen hakutuloksissa, voit alkaa saada yhteydenottoja tahoilta, jotka maksavat sinulle heidän artikkelin julkaisemisesta. Tällä tavoin he saavat blogisi kautta lisää tunnettuutta tuotteelleen.

Näin perustat oman blogin - step-by-step ohjeet

 1. Valitse aihe ja kohderyhmä: Mieti, mistä aiheista haluat kirjoittaa ja keitä lukijoita tavoittelet. Valitse aihe, josta olet intohimoinen ja johon voit tarjota arvokasta tietoa.
 2. Nimeä oma blogi: Keksi blogillesi nimi, joka on helppo muistaa ja kuvastaa sen sisältöä. Varmista, että domain-nimi on saatavilla.
 3. Rekisteröi domain: Hanki verkkotunnus eli domain (esim. www.esimerkkiblogi.com) joltakin domain-palveluntarjoajalta. Domainin hinta vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen.
 4. Valitse webhotelli: Valitse luotettava webhotellipalvelu, joka tarjoaa riittävät resurssit ja tietoturvan blogillesi. Webhotellipalvelut tarjoavat usein myös WordPress-asennuksen, mikä helpottaa blogin perustamista.
 5. Asenna blogialusta: Suositeltava blogialusta on WordPress, sillä se on helppokäyttöinen, laajasti tuettu ja tarjoaa paljon lisäosia ja teemoja. Monet webhotellipalvelut tarjoavat yhden napsautuksen WordPress-asennuksen.
 6. Valitse teema ja ulkoasu: Valitse WordPressin teemoista sopiva blogin ulkoasu. Voit muokata teemaa ja rakentaa ulkoasua mieleiseksesi, jotta se vastaa blogisi tyyliä ja tavoitteita.
 7. Lisää lisäosia: WordPressin laaja lisäosien valikoima auttaa parantamaan blogin toiminnallisuutta ja ulkoasua. Valitse lisäosia esimerkiksi hakukoneoptimointiin, sosiaalisen median jakamiseen ja yhteydenottolomakkeisiin.
 8. Suunnittele sisältöstrategia: Mieti, kuinka usein aiot julkaista sisältöä, millaista sisältöä haluat tuottaa ja miten aiot jakaa sisältöä eri kanavissa.
 9. Kirjoita ja julkaise ensimmäiset blogitekstit: Kirjoita ensimmäiset blogitekstit ja pyri tuottamaan laadukasta ja informatiivista sisältöä. Käytä väliotsikoita, kuvia ja listoja selkeyttämään tekstiä ja parantamaan lukukokemusta.
 10. Markkinoi blogiasi: Jaa sisältöäsi sosiaalisessa mediassa, sähköpostilistoilla ja muissa kanavissa, jotta tavoitat mahdollisimman laajan yleisön. Opettele hakukoneoptimointia (SEO) ja käytä sitä parantaaksesi blogisi näkyvyyttä hakukonetuloksissa.
 11. Analysoi ja optimoi: Seuraa blogisi tilastoja ja analysoi, mitkä sisällöt toimivat parhaiten.

Kouluttaudu blogin perustamisesta ja kaupallistamisesta 

Jos haluat syventää osaamistasi blogin perustamisessa ja kaupallistamisessa, voit osallistua erilaisiin verkkokursseihin, jotka tarjoavat kattavaa tietoa aiheesta.

Kurssit auttavat sinua ymmärtämään blogin perustamisen ja ylläpidon eri osa-alueita sekä antavat vinkkejä ja opastusta, kuinka tehdä blogistasi menestyvä ja taloudellisesti tuottoisa.

Yksi parhaista verkkokursseista, joka opettaa kaiken blogin aloittamisesta ja sen kaupallistamisesta, on Adam Enfroyn Blog Growth Engine. Tämä kurssi tarjoaa kattavan opetusohjelman, joka kattaa kaikki blogin perustamiseen, ylläpitoon, markkinointiin ja ansaintakeinoihin liittyvät asiat. 

Kurssin avulla voit oppia parhaat käytännöt ja strategiat menestyvän ja kannattavan blogin luomiseksi.

Blog Growth Engine tarjoaa selkeät ja yksityiskohtaiset ohjeet, joiden avulla voit välttää yleiset virheet ja sudenkuopat blogin perustamisessa ja kasvattamisessa.

Kurssi opastaa sinut myös oikeiden työkalujen ja resurssien valintaan, jotta voit tehostaa työskentelyäsi ja saavuttaa parempia tuloksia blogillasi. Se on hyvä investointi, jos olet tosissasi blogin perustamisen suhteen ja haluat ansaita rahaa blogilla.

Yhteenveto

Blogin perustaminen ja menestyksekkääksi bloggaajaksi kehittyminen vaativat aikaa, omistautumista ja kovaa työtä. On tärkeää valita oikea aihe sekä miettiä tarkkaan kohderyhmäsi.

Sisällöntuotannossa kannattaa keskittyä laatuun, jotta lukijasi arvostavat ja luottavat tarjoamaasi tietoon.

Blogin ulkoasun ja toiminnallisuuden suunnitteluun tulisi panostaa, sillä se on ensivaikutelma lukijoille. Lisäksi on tärkeää panostaa hakukoneoptimointiin ja muihin markkinointikeinoihin, jotta blogisi tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön.

Tietotekniikan hallinta, kuten domainin rekisteröinti ja webhotellin valinta, on oleellinen osa menestyvän blogin perustamista.

Blogin kaupallistaminen vaatii strategista suunnittelua, ja eri ansaintamallien, kuten mainosten, kumppanuusmarkkinoinnin tai oman tuotteen myynnin, mukaan ottaminen voi auttaa luomaan taloudellisesti kannattavan blogin.

Verkkokurssit ovat erinomainen tapa oppia blogin perustamisesta ja kaupallistamisesta, jotta voit saavuttaa menestystä ja rakentaa menestyvän blogin alusta pitäen.

Voiko blogilla sitten tehdä rahaa? 

Kyllä voi. Katso tästä videosta muutamia blogien menestystarinoita.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}