Blogin perustaminen – kuinka perustat oman blogin?

Blogin perustaminen

Last Updated on February 4, 2023 by Jussi Hyvarinen

Mikä on blogi?

Blogi-sanan alkuperä tulee sanasta weblog, joka on lyhentynyt muotoon blog, eli webissä oleva loki. Se on yksityishenkilön tai jonkin yhteisön ylläpitämä verkkosivu tai sivusto, jonne tuotetaan säännöllisesti uutta sisältöä.

Blogeissa pääpaino on tekstimuotoisella sisällöllä, mutta sisältöä voidaan julkaista tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan ja äänen muodossa. Blogeja löytyy jokaiselta elämänalueelta ja kuka tahansa voi perustaa oman blogin.

Esittelen tässä kirjoituksessa erilaisia tapoja, miten voit perustaa oman blogin ja mitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdoissa on - sekä tapoja, miten blogin voi kaupallistaa.

Valitse oikea blogialusta

Blogin perustaminen toimii periaatteessa kahdella eri tavalla, joko omalle alustalle tai jollekin valmisalustalle. Kummassakin vaihtoehdossa on hyvät ja huonot puolensa.

Sinun tulee itse miettiä, mikä on sinulle tärkeää ja valita oikea blogialusta tämän perusteella.

Blogin perustaminen valmiille blogialustalle

Valmiita blogialustoja on paljon erilaisia, suosituin näistä on Blogger. Blogger-alustan etuna on, että se on täysin ilmainen ja nopea ottaa käyttöön. Valitettavasti tähän sen edut jäävätkin. 

Bloggerin käyttöönottoon tarvitset Google-tunnuksen.

Blogger blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

  • Ilmainen
  • Helppo ja nopea ottaa käyttöön

MIINUKSET

  • Et omista blogialustaa, mahdollisuutesi muokata blogiasi ovat rajalliset
  • Vähäisemmät mahdollisuudet hankkia tuloja blogin avulla

Blogin perustaminen WordPressillä

Oman WordPress blogin perustaminen on hieman työläämpää kuin valmisalustalla, mutta oma WordPress blogi tuo mukanaan koko joukon etuja, joita valmisalustassa ei ole.

Omaan WordPress blogiin tarvitset palvelintilaa eli webhotellipalvelun joltakin hosting-palveluntarjoajalta, jossa WordPress blogi pyörii. Samoin tarvitset blogille domain-nimen. Domain-nimen voit ostaa usein samalta palveluntarjoajalta kuin mistä hankit webhotellin.

Varsinkin, jos sinulla on ajatuksena kaupallistaa blogisi, niin WordPress blogin perustaminen on ehdottomasti paras vaihtoehto.

WordPress blogin plussat ja miinukset

PLUSSAT

  • Laajennettavuus, voit laajentaa blogisivustosi toiminnallisuutta WordPress-lisäosien avulla. Voit lisätä jäsenyyssivuston tai verkkokaupan blogisivustoosi, tämä lisää blogista saatavia tulolähteitä.
  • WordPress tuo paremmat mahdollisuudet hakukoneoptimointiin valmiiden ilmaisten lisäosien avulla. Lähes kaikki Googlen kärkituloksista löytyvät sivustot ovatkin WordPressillä tehtyjä.
  • WordPress blogin ulkoasun voi toteuttaa täysin mieleisekseen teemojen ja sivujen rakentamiseen tarkoitettujen työkalujen avulla.

MIINUKSET

  • WordPress blogin perustaminen vaatii jonkin verran teknistä osaamista
  • Ei täysin ilmainen

Oman blogin voi perustaa myös johonkin blogiyhteisöön, kuten lily.com tai rantapallo.fi. Hyvänä puolena on, että voit saada blogillesi ilmaista näkyvyyttä yhteisön kautta.

nichen valinta

Valitse blogin aihealue eli niche

Eräs ensimmäisistä asioista on valita blogin aihealue, jota kutsutaan myös nicheksi. Suurimpia aihealueita ovat terveys, varallisuus sekä ihmissuhteet. Näiden pääaihealuiden alla on paljon ala-aihealueita.

On parempi valita jokin rajattu aihealue kuin kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan väliltä. Rajatulla aihealueella voit kohdistaa viestisi tarkemmin sille ihmisryhmälle, jonka haluat sinun sisältöäsi kuluttavan ja blogin kaupallistaminen on helpompaa.

Adam Enfroy portrait

NEW: Adam Enfroy Free Blogging Masterclass 2.0

Keksi blogille hyvä nimi 

Blogin nimen miettimiseen kannattaa käyttää jonkin verran aikaa, koska hyvän blogin nimen valinta on ensiarvoisen tärkeää. Hyvä blogin nimi kuvaa erinomaisesti mitä blogisi pitää sisällään ja on houkutteleva. Blogin nimi on myöhemmin vaikea vaihtaa ja siksi nimen valinta kannattaa tehdä huolella.

On etu myös hakukoneoptimoinnin kannalta, jos voit valita domain-nimeksi saman nimen kuin mitä on blogisi nimi. Olen kirjoittanut tarkemmin tässä artikkelissani domain-nimen valinnasta ja hankinnasta.

Ennen blogin nimen päättämistä pitää tarkistaa, että kyseinen domain-nimi ei ole jo varattu. Voit tarkistaa asian helposti Zonerin domain-nimien hakupalvelusta.

Blogin hakukoneoptimointi

Tarvitset blogillesi lukijoita, koska miksi muuten blogia perustaisit? Varsinkin, jos sinulla on tavoitteena tienata blogilla rahaa niin sitä suuremmalla syyllä tarvitset lukijoita blogillesi – vieläpä oikeanlaisia ihmisiä. Voit toki julkaista blogilinkkiäsi some-kanavissa ja sitä kautta saada kävijöitä blogiisi.

Parempi tapa kuitenkin on nousta Googlen hakutuloksissa ja tätä varten sinun tarvitsee tietää, mitä on hakukoneoptimointi. WordPressiin on kehitetty hyviä lisäosia helpottamaan hakukoneoptimointia, näistä paras on RankMath.

Näiden lisäosien ilmaisversioilla voit päästä jo todella pitkälle ja päihittämään kilpailijasi, jos tuotat hyvää hakukoneoptimoitua sisältöä säännöllisesti.

Mistä kuvia blogiin?

Omaan blogiisi voit laittaa joko omia kuvia tai käyttää kuvapankkikuvia. 

Omissa kuvissa on se hyvä puoli, ettei tarvitse huolehtia tekijänoikeuksista. Joka tapauksessa käytä blogissa vain hyvälaatuisia kuvia, huonolaatuiset kuvat antavat blogistasi epäammattimaisen kuvan ja se voi karkoittaa lukijat helposti.

Kuvapankkeja on sekä maksullisia, että ilmaisia. Monet maksulliset kuvapankit ovat varsin kalliita ja kuviin saa helposti menemään paljon rahaa.

Laadukkaita maksuttomia vaihtoehtoja on onneksi tarjolla. Mielestäni yksi parhaista maksuttomista kuvapankeista on Unsplash.com, jossa on paljon eri aihealueiden kuvia ja joita voi käyttää blogeissa vapaasti.

Kuvien tiedostokoko kannattaa aina minimoida, jotta kuvat latautuvat mahdollisimman nopeasti. Tähän on monia eri tapoja, yksi hyvä palvelu on Tinypng.

Tiedostokoon pienentämisellä ei ole vaikutusta kuvien resoluutioon eikä laatuun.

blogin perustaminen

Miten blogilla voi tehdä rahaa?

Entä sitten blogilla tienaaminen, miten sillä voi tehdä rahaa? Blogin kaupallistamiseen on olemassa useita eri tapoja.

Affiliate-markkinointi

Eräs yleisimmistä tavoista kaupallistaa blogi tai nettisivusto on affiliate-markkinointi. Se tarkoittaa sitä, että voit suositella blogissasi jonkun muun tekemiä tuotteita tai palveluja ja saada suosituksesi kautta tulleesta myynnistä komission.

Affiliate-markkinointi soveltuu hyvin myös aloittelijalle. Affiliate-markkinointi oikein tehtynä voi luoda sinulle täysin passiivista tulovirtaa.

Mainonta

Jos haluat ansaita hieman ylimääräisiä tuloja blogistasi, kannattaa harkita mainosten sijoittamista sivustollesi. Tätä varten tarvitset mainosverkoston - palvelun, joka yhdistää verkkomainostajat sivustollesi.

Suurin osa mainosverkostoista käyttää automaattista järjestelmää mainosten sijoittamiseen verkkosivustosi määrätyille alueille. Kun käyttäjät katsovat, klikkaavat tai ostavat mainoksen kautta – tienaat komission.

Tunnetuin näistä mainosverkostoista on Google Adsense, mutta tarjolla on myös paljon muita vaihtoehtoja kuten Mediavine, jotka maksavat suurempia komissiota kuin Google.

Mainonta sopii hyvin blogille, jolla on paljon kävijoitä, mutta sitä on vaikea muutoin kaupallistaa.

Tuotteiden myynti

Voit myydä blogisi kautta omia digitaalisia tai fyysisiä tuotteita. Digitaalisia tuotteita ovat mm. verkkokurssit ja ekirjat. Fyysisistä tuotteista mainittakoon vaikkapa fanituotteet esim. t-paidat.

Coaching

Jos sinun niche on sellainen, että coaching-palvelut soveltuvat siihen voit myydä niitä blogisi tai nettisivustosi kautta. Coaching voi olla one-to-one tai one-to-many tyyppistä ja parhaimmillaan voit siitä saada jatkuvaa kuukausittaista tuloa.

Sponsoroidut postaukset

Kun blogisi saa näkyvyyttä ja se nousee Googlen hakutuloksissa, voit alkaa saada yhteydenottoja tahoilta, jotka maksavat sinulle heidän artikkelin julkaisemisesta. Tällä tavoin he saavat blogisi kautta lisää tunnettuutta tuotteelleen.

Adam Enfroy portrait

NEW: Adam Enfroy Free Blogging Masterclass 2.0Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

Join Jussi on his journey and discover how his guidance can help you achieve your own dreams. Get inspired by Jussi's story today!

You may also like

How to Make Money Saying at Home

How to Make Money Saying at Home
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}