Amazon tuotevariaatiot – mitä ne ovat?

Amazon variaatiot

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Variaatiot on tehty Amazoniin helpottamaan asiakasta löytämään oikean tuotteen ja tehdä hakutuloksista ymmärrettävämmän. Jos myyt esimerkiksi teepaitoja niin sen sijaan, että jokaisesta paidan väristä ja koosta pitäisi rakentaa oma tuotelistauksensa niin variaatiotoiminnallisuuden avulla tuotelistauksista tehdään parent-child listaukset, joissa yksi listaus on päälistaus ja muut (eri koot ja värit tässä tapauksessa) ovat alilistauksia. Tällöin Amazonin hakutuloksissa näytetään vain yksi listaus. Tuon yhden tuotelistauksen kautta asiakas voi valita itselleen sopivan koon ja värin.

Miten variaatiot näkyvät Amazon tuotelistauksella?

Clothing, Accessories & Luggage, Sporting Goods ja Beauty kategorioissa hakutuloksissa ja tuotelistauksella näytetään parent-listausten tiedot. Tämä tarkoittaa, että näytettävä otsikko ja tuotekuvaus haetaan isäntälistaukselta. Kun tuotevariaatiota vaihdetaan alasvetovalikosta listauksen tiedot eivät muutu.

Kaikissa muissa kategorioissa hakutuloksissa näytetään parhaiten myyvä variaatio. Tuotelistauksen elementit, kuten otsikko, bulletit ja hinta näytetään siis variaatiolta. Kun tuotevariaatiota vaihdetaan alasvetovalikosta listauksen tiedot muuttuvat variaation tietojen mukaiseksi.

Miten tuotearvostelut toimivat variaatiolistauksissa?

Amazon levittää yleensä tuotearvostelut kaikille variaatioille eli jos myytävällä tuotteella on 50 arvostelua niin ne näkyvät jokaisessa variaatiossa samana.

Amazon on kuitenkin vuodesta 2018 lähtien alkanut jakaa arvosteluja tuotevariaatioiden kesken. Jos tuotteella on ollut 200 arvostelua niin yksi variaatio on voinut saada 50 arvostelua, toinen 100 ja kolmas taas 50. Amazonin logiikkaa on ollut vaikea ymmärtää miksi tämä on koskenut vain joitakin tuotteita mutta toisia ei. Mikäli omalle tuotteellesi on käynyt näin ja haluat muuttaa arvostelut takaisin isäntälistaukselle niin voit yrittää sitä Seller Supportin kautta.

Tavallinen tuotelistaus vai variaatio?

Amazon määrittelee, milloin kannattaa tehdä tuotevariaatiolistaus tavallisen listauksen sijasta:

  1. Kun kaksi tuotetta poikkeaa toisistaan ainoastaan vähäisessä määrin ja tietyllä tavalla.
  2. Jos tuotteella on luontaisesti eri koko- tai värivaihtoehtoja.
  3. Milloin asiakkaat olettaisivat löytävänsä tuotteet saman tuotelistauksen alta.
  4. Milloin tuotteilla voi olla sama otsikko.

Miten variaatio luodaan?

Seller Centralista löytyy uusi Variation Wizard, joka löytyy Catalog valikosta. Tämän toiminnon avulla voidaan luoda uusi variaatiolistaus.

Itse kuitenkin pidän varmempana tapana käyttää flat tiedostoja (flat file) kaikkiin variaatiotoimenpiteisiin. Flat tiedostojen avulla voit yhdistää olemassa olevia erillisiä listauksia variaatiolistaukseksi tai eriyttää variaatiolistauksia tavallisiksi listauksiksi. Vaikka flat filet voivat tuntua hankalilta käyttää, niiden avulla on mahdollista tehdä tuotelistauksille tarkkaan kohdennettuja toimenpiteitä.

Variaatiolistauksen purkaminen erillisiksi listauksiksi tehdään tuhoamalla parent-listaus flat filen avulla. Erillisten listausten yhdistäminen variaatiolistaukseksi tehdään flat filen avulla luomalla uusi parent-listaus ja liittämällä olemassa olevat listaukset child-listauksiksi parentin alle.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

Quillbot Review (Free & Premium)

Quillbot Review (Free & Premium)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}