Amazon vai Shopify

Amazon vai Shopify

Last Updated on August 24, 2023 by Jussi Hyvarinen

Amazon vs. Shopify?

Tässä blogissani käyn läpi Amazon ja Shopify alustoja. Millaisia eroja niissä on ja mitä hyviä ja huonoja puolia? Jos lähdet vuonna 2019 tekemään verkkokauppaa niin kumpi alusta kannattaa valita?

Shopify - hyvät ja huonot puolet

Jos sinulla ei ole rahaa käytettävissä paljoa, niin Shopifylla on mahdollista rakentaa oma verkkokauppa varsin pienellä sijoituksella dropshipping tai print-on-demand malleilla, joissa et tarvitse varastoa lainkaan.

Shopifyn halvin taso maksaa vain $29 kuukaudessa.

Ehkä parasta Shopifyssa on se, että se on kokonaan sinun omassa kontrollissasi ja pystyt tekemään sen avulla mitä itse tahdot.

Shopify kauppiaat eivät tee yleensä niinkään rahaa ensimmäisellä myynnillä vaan asiakkaat ohjataan Shopifyn avulla myyntifunneleihin, jolloin asiakkaille, jotka ostavat ensimmäisen tuotteen, voidaan myydä lisää tuotteita backendissä, sillä raha on oikeasti siellä.

Tuotteiden lisääminen kauppaasi käy myös käden käänteessä kun toimitaan dropsipping-mallilla verrattuna Amazonissa myymiseen, jossa uuden tuotteen hankkiminen on melko isotöinen asia.

Shopify-kauppiaana myös omistat asiakastiedon jota et tee kun myyt Amazonissa. Kun sinulla on asiakastiedot voit tehdä jatkossa erilaisia tarjouksia asiakkaille, joilla voit saada aikaan lisämyyntiä sekä käyttää asiakastietoja hyväksi esimerkiksi Facebook-mainonnassa.

Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin. Vaikka Shopifylla voit rakentaa helposti näyttäviä verkkokauppoja niin sinun tulee saada sinne jostakin liikennettä oli ostavia asiakkaita sillä kun olet juuri perustanut oman verkkokauppasi niin kukaan muu ei sitä tiedä ja osaa tulla kauppaasi.

Tämä on ehdottomasti suurin haaste omassa verkkokaupassa ja liikenteen hankkiminen vaatii omistautumista, pitkäjänteisyyttä sekä osaamista.  

Toinen asia on, että sinun pitää rakentaa verkkokauppasi ympärille brändia, koska muuten tuotteesi eivät konvertoi eli niitä ei osteta siitä syystä, että kukaan ei tiedä kuka olet vaikka ihmiset löytäisivätkin sinun kauppaasi.

Tapoja, miten voit saada liikennettä kauppaasi on olemassa monia, joko nousemalla orgaanisessa näkyvyydessä Googlessa tai käyttäen maksettua liikennettä mainostamalla Googlessa ja Facebookissa.

Amazon - hyvät pahat ja rumat

Amazon myynti on erilaista ja asiat ovat tavallaan päinvastoin kuin Shopifyn kanssa. Amazon on maailman suurin ja tunnetuin verkkokauppa, johon asiakkaat luottavat.

Tämän takia siellä on liikenne jo valmiina eli ostavat asiakkaat. Luottamuksen takia Amazonissa ei brändilläkään ole niin väliä, sillä asiakkaat ovat tottuneet ostamaan Amazonista third-party-sellereiden xyz-brändejä ja koska siellä asiakaspalvelu toimii ja toimitukset ovat nopeita.

Sinun siis pitää osata ottaa oma siivusi Amazonin valtavasta kakusta.

Tuotetta ei ole helppoa saada myymään hyvin Amazonissa, mutta kun siinä onnistuu niin palkinto voi olla todella suuri. Kun tuotteen saa myymään hyvin niin se ei enää edellytä niin paljon toimenpiteitä kuin sen sinne saaminen.

 Tällöin tämän tuotteen kanssa voidaan siirtyä enemmän passiiviseen moodiin ja vain ylläpitää asioita: huolehtia asiakaspalvelusta, optimoida asioita tarvittaessa, katsoa päälle ettei mitään yllättävä tapahdu ja erityisesti huolehtii, että tuotetta on koko ajan varastossa toimitettavaksi asiakkaille.

Uuden tuotteen julkaiseminen Amazonissa on iso työ verrattuna Shopify-verkkokauppaan. Tuote pitää hankkia esimerkiksi Kiinasta, toimittaa se Amazonille ja saada se siellä myymään.

Tarvitset Amazon-liiketoimintaan myös melko paljon alkupääomaa. Rahaa kuluu erityisesti tuotteen hankkimiseen, kuljetukseen ja mainostamiseen.

Kun myyt Amazonissa niin myyt silloin heidän alustalla ja Amazon on se, joka määrittelee pelin säännöt. Se voit myös muuttaa sääntöjä ja et välttämättä pidä siitä mutta se on pelin henki ja ne, jotka sopeutuvat parhaiten myös menestyvät parhaiten Amazonissa.

Myöskään et omista asiakastietoja vaan ne ovat Amazonin omaisuutta, itse asiassa Amazon ei edes anna sinulle kaikkia asiakkaan tietoja kuten sähköpostiosoitetta.

Amazon-koulutuksissa kuitenkin kerrotaan tapoja, joilla tätä rajoitusta voidaan kiertää ja kasvattaa omaa asiakaslistaa.

Dropshipping malli

Dropshipping mallin perusidea on, että tuote toimitetaan suoraan tilaajalle ”valmistajalta” ja väliporrasta eli varastoa ei tarvita lainkaan.

Voit virittää Shopifyn avulla nopeasti pystyyn kaupan, joka toimii dropshipping mallilla esimerkiksi niin että oma kauppasi kytketään Aliexpressiin, josta tuotteet toimitetaan asiakkaille, kun he ovat tehneet tilauksen kaupastasi. Tällöin kaupasta syntyvä kate tulee sinulle.

Print-on-Demand

Voimakkaassa kasvussa oleva liiketoimintamalli, jonka voit valjastaa käyttöösi Shopifyn työkaluilla.

Voit rakentaa lyhyessä ajassa oma kauppasi, jossa voit myydä esimerkiksi paitoja, joihin painetaan haluttu kuva. Shopify tarjoaa tähän valmiit lisäosat, joiden avulla saat tehtyä nopeasti näyttävää jälkeä.

Shopify ja Amazon Fulfillment

On myös mahdollista kytkeä Shopify ja Amazon keskenään niin, että itse verkkokauppa sijaitsee Shopifyssa ja varasto Amazonissa ja Amazon hoitaa tällöin tuotteiden lähettämisen asiakkaille.

Kun asiakas tekee Shopify-kaupassa tilauksen niin myyntitapahtuma välittyy Amazonille josta se sitten prosessoidaan eteenpäin ja Amazon toimittaa tuotteen asiakkaalle.

En kuitenkaan välttämättä suosittele tätä tapaa, koska se ei ole kustannusrakenteeltaan edullisimmasta päästä ja siitä on vaikea saada kannattava.

Yhteenveto

Molemmissa malleissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Molemmat alustat ovat varmoja valintoja, mihin voi lähteä rakentamaan omaa liiketoimintaa. Pitkälti on kiinni myös siitä, kuinka paljon alkupääomaa on käytettävissä.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}