Amazon tavaramerkki ja sen monet mahdollisuudet

amazon tavaramerkki

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Oma tavaramerkki on Amazon-myyjän paras kaveri

Tavaramerkki tarjoaa tarjoaa monia mahdollisuuksia Amazon-myyjälle kunhan on tiedossa miten niitä voidaan hyödyntää. Esittelen tässä postauksessa muutamia tavaramerkin mahdollisuuksista, mitkä kannattaa ottaa käyttöön heti kun mahdollista rekisteröimällä oma Amazon tavaramerkki.

Brand Registry 2.0

Kun sinulla on rekisteröity tavaramerkki, pääset mukaan Amazonin Brand Registryyn, jonka kautta pääset moniin toiminnallisuuksiin, joita ei ole saatavilla jos sinulla ei ole rekisteröityä tavaramerkkiä.

Prosessi alkaa siitä, että ensin pitää omalle brändille hakea tavaramerkkiä eli trademarkia. Trademarkin myötävät viranomaiset ja Yhdysvalloissa sitä hoitaa USPTO niminen virasto (United States Patent and Trademark Office). Euroopassa tavaramerkkiä haetaan EUIPO nimiseltä virastolta (European Union Intellectual Property Office).

Olet ehkä nähnyt tavaramerkin nimen jälkeen merkinnän ™. Tätä merkkiä voidaan käyttää silloin, kun hakemus on jätetty, tällä tavalla voidaan jo suojata omaa brandiä, sillä monet eivät tiedä, että tavaramerkkiä ei ole vielä myönnetty. Kun tavaramerkki on myönnetty ja olemassa, niin silloin voidaan käytetään merkintää ® eli rekisteröity tavaramerkki.

Periaatteessa tavaramerkki on syytä hakea sieltä markkina-alueelta missä myykin eli jos myyt Amazon.comissa niin silloin tavaramerkki pitää rekisteröidä Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen tavaramerkin saamisessa voi kuitenkin kestää helposti 6-8kk. Vaikka myisit esimerkiksi USA:n markkinalla, brand registryyn pääsee kuitenkin minkä muun Amazon-markkina-alueen tavaramerkillä tahansa. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Euroopassa tavaramerkkien saaminen ei kestä niin kauan kuin Yhdysvalloissa ja voit säästää monta kuukautta rekisteröimällä tavaramerkin esimerkiksi UK:ssa ja sitä kautta pääset oikopolkua Amazonin Brand Registryyn. Voit hakea myös EU-laajuista tavaramerkkiä EUIPO:sta mutta se on kalliimpi kuin pelkkä UK-tavaramerkki.

Kun tavaramerkki on hyväksytty voit siis hakea Amazonin Brand Registryyn. Kun Brand Registry hakemus on hyväksytty, niin saat käyttöösi hyödyllisiä ominaisuuksia, näitä ovat mm.

  • Enhanced Brand Content. Listaukseen voidaan lisätä paljon enemmän informaatiota kuin tavalliseen listaukseen. Se tuo mukanaan useita erilaisia valmiita pohjia, joista voidaan valita tekstin ja valokuvien sijoittelut.
  • Headline Search Ads. Saat käyttöösi myös uusia tapoja mainostaa Amazonissa. Headline Search mainokset ovat bannereita, jotka näkyvät Amazonin hakutulossivun ylä Näillä mainoksissa voidaan päästä erittäin suuren konversioprosenttiin.
  • Erillinen tiimi käyttöösi, joka voi nopeuttaa erilaisten ongelmien ratkomista.

Transparency Program

Amazon on julkaissut kaikessa hiljaisuudessa 2017 Transparency Program nimisen ohjelman,  jonka avulla se pyrkii varmistamaan tuotteiden aitouden ja saamaan kuriin väärennettyjen tuotteiden jatkuvaa myyntiä.

Brand Registry ei kuitenkaan suojaa esimerkiksi hijackereiltä ja itse asiassa Amazon ei enää tarjoa ollenkaan mahdollisuutta päästä ns. Gated Brandiksi edes Brand Registryssä mukana oleville. Aikaisemmin on ollut mahdollista (tosin vaikeaa) saada oma brändi suojattua niin, että kukaan muu ei pysty myymään listauksella kuin sinä itse.  Amazon on poistanut tämän mahdollissuuden ja se tarjoaa nyt sen sijaan uutta Transparency nimistä ohjelmaa, johon on mahdollista hakea mukaan, jos olet Brand Registryssä.

Transparency ohjelman ajatuksena on, että jokainen myymäsi tuote koodataan digitaalisella koodilla, joka varmistaa tuotteen aitouden. Jos joku myisi listauksella ei aitoa tuotetta, niin se pystytään osoittamaan väärennökseksi, koska siltä puuttuu kyseinen koodi. Transparency program on ilmainen kuuden ensimmäisen kuukauden ajan ja sen jälkeen koodi maksaa 5 senttiä kappaleelta.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

Quillbot Review (Free & Premium)

Quillbot Review (Free & Premium)
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}