Amazon Suomi

Amazon Suomi

Tuleeko Amazon Suomeen?

Viime aikoina on liikkunut sitkeitä huhuja siitä, että Amazon- verkkokauppa olisi tulossa Skandinaviaan ja Suomeen.

Rekrytointi-ilmoitusten perusteella on vedetty johtopäätöksiä, että Amazon verkkokaupan rantautuminen Pohjoismaihin olisi jo aivan nurkan takana. Rekrytointi-ilmoitukset ovat kuitenkin koskeneet aina Amazon Web Services pilvipalvelualustan henkilökuntaa eivätkä ole liittyneet verkkokauppaan.

Eräiden ruotsalaisten lehtitietojen mukaan Amazonin piti julkaista Amazon.se verkkokauppa kesän 2018 aikana ja viimeistään kuitenkin ennen vuoden yhtä suurimpaa myyntipäivää Black Fridayta, joka on tänä vuonna 23.11.2018. Ehkä minulta on mennyt jotain ohi koska en ole huomannut, että Amazon olisi tullut Skandinaviaan. Viimeksi kun kokeilin Amazon.se ja Amazon.fi saitteja niin ne ohjasivat Saksan Amazon.de kauppaan. 

On kuitenkin aivan mahdollista, että Amazon oikeasti tulee Skandinaviaan ja Suomeen tulevaisuudessa.

Todennäköisesti Amazon ottaisi kerralla haltuun koko Skandinavian niin, että Amazon Prime toimitukset voitaisiin hoitaa jokaiseen maahan yhdessä päivässä. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Ruotsiin tulisi Amazonin varasto (Fulfillment Center), josta tuotteet lähtisivät asiakkaille muihin Pohjoismaihin.

Toinen mahdollisuus on, että Amazon avaisi ainakin ensi alkuun pelkät kauppapaikat kuten Amazon.se ja Amazon.fi ja tuotteet toimitettaisiin Saksan varastoista. Aika näyttää, minkälainen Amazonin Pohjoismaiden valloitus tulisi olemaan. Uskon kuitenkin, että Amazon on tulossa jossakin vaiheessa myös Pohjoismaiden markkinoille. 

Amazonin Pohjolaan tuloa tiedusteltiin vuoden 2018 Slush-tapahtumassa heidän teknologiajohtajalta Werner Vogelsilta. Hänen kommenttinsa oli asiasta: "En pidättäisi hengitystäni". Tämä on tietääkseni ainoa kommentti, mitä asiasta on olemassa taholta, joka kuuluu Amazonin johtoon.

Asia on saanut jälleen uutta vettä myllyyn syksyllä 2019, kun Mikrobitti julkaisi artikkelin, jonka mukaan suomalainen Emma Zethelius, joka on "Amazonin johtotehtävissä", kertoo, että Amazon on tulossa Suomeen "ensi vuoden alussa". 

Asiasta ei ole olemassa kuitenkaan Amazonin taholta mitään virallista kannanottoa suuntaan tai toiseen, joten kaikki mitä asiasta on kirjoitettu mediassa on pelkkää spekulointia, joka on hyvä pitää mielessä, kun näitä juttuja kuulee.


Amazon-verkkokaupan historiikki

Millainen on ollut Amazonin matka maailman suurimmaksi ja luotetuimmaksi kuluttajaverkkokaupaksi? Tässä on pikaopas Amazon historiaan.

Amazon Suomi

Tämä historiikki on mahdollista jakaa toisella nettisivustolla tämän embed-koodin avulla

Amazon Suomi-verkkokauppa kuluttajan näkökulmasta

Amazon on hionut ostamiskokemuksen huippuunsa ja siksi ihmiset tykkäävät ostaa Amazonista. Maailman laajin tuotevalikoima, edulliset hinnat, vaivaton ostokokemus ja nopea toimitus ovat Amazonin valtteja, jotka ovat tehneet siitä maailman tunnetuimman ja luotetuimman verkkokaupan. Amazonin perustaja Jeff Bezos on tätä nykyä maailman rikkain ihminen, joka on seurausta Amazonin valtaisasta menestyksestä.

Suomalaiselle kuluttajalle Amazonin tulo Suomeen tarjoaisi uuden vaihtoehdon, josta monet verkkokauppahankinnat voisi tehdä nopeasti ja edullisesti.

Alkuvaiheessa valikoima olisi kuitenkin rajoittunut mutta pidemmällä aikavälillä tilanne tulisi varmasti korjaantumaan.

Amazon Suomi-verkkokauppa suomaisen verkkokaupan näkökulmasta

Monet maalailevat kauhukuvia siitä, että Amazonin tulo Suomeen oli loppu suomalaiselle verkkokaupalle. Mutta onko tilanne kuitenkaan näin toivoton? Kannattaa katsoa, mitä muualla maailmalla tapahtuu, kyllä pienemmillä verkkokaupoilla menee hyvin ja verkkokauppojen voittokulku tulee vain vahvistumaan tulevaisuudessa, koska asiakkaiden ostotottumukset muuttuvat uusien ikäluokkien myötä.

Uskon, että verkkokaupasta tulee jollakin aikavälillä myös tärkein paikka, mistä päivittäiset ruokaostokset hankitaan.

Jos ja kun Amazon tulee Suomeen, menee todennäköisesti melko pitkään, ennen kuin se toimii täydellä teholla. Jos katsotaan vaikkapa Amazonin Australian verkkokauppaa, niin Amazon lanseerasi sen aivan raakileena. Sieltä puuttuivat ja puuttuvat edelleen monet ominaisuudet ja työkalut, jotka löytyvät markkinalla pidemmän aikaa olleilla Amazon-markkinapaikoilta.

Amazon Suomi-verkkokauppa myyjän näkökulmasta

Yleinen harhakäsitys on, että Amazon itse myy kaikki siellä myynnissä olevat tuotteet. Todellisuudessa asia ei ole ollenkaan näin, vaan suurimman osan Amazonissa olevista tuotteista myyvät aivan tavalliset ihmiset, kuten sinä ja minä.

Amazon tarjoaa siis kaikille mahdollisuuden myydä heidän kauppapaikallaan omia tuotteitaan. Amazonin tulo Suomeen tarjoaisi monelle suomalaiselle mahdollisuuden pystyttää oma verkkokauppansa Amazonin alustalle. Amazon tarjoaa valmiin markkinapaikan sekä logistiikkapalvelut toimituksen lähettämiseksi asiakkaille. Myyjän kannalta asia on tehty erittäin houkuttelevaksi, ei tarvita suuria alkuinvestointeja, koska Amazon tarjoaa valmiin infrastruktuurin. Moni suomalainen verkkokauppias saisi mahdollisuuden myydä omia tuotteitaan Amazon Suomi-verkkokaupassa.

Jos Amazon-myynti kiinnostaa, niin Amazonin Suomeen tuloa sinun ei kuitenkaan tarvitse odottaa, vaan voit aloittaa myynnin muissa Amazonin verkkokaupoissa, kuten Amazon.com, Amazon.de tai Amazon.co.uk. Näille markkinoille suomalaisen myyjän on helppo mennä kohtuupienellä investoinnilla.

Voit lukea lisää Amazon-myynnistä alla olevasta linkistä.

Amazon-myynti, kuinka pääsen alkuun?