Amazon Brand Registry

Amazon Brand Registry

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Mikä on Amazon Brand Registry?

Amazon Brand Registry on ohjelma, johon tavaramerkkinsä rekisteröineet brändit voivat hakea suojatakseen paremmin omia tuotteitaan erilaisilta väärinkäytöksiltä. Brand Registryn mukana tulee myös joukko hyödyllisiä lisäominaisuuksia ja työkaluja.

Mitkä ovat brändirekisterin hyödyt?

Brändirekisterin tuo mukanaan useita hyötyjä. Tässä niistä tärkeimmät:

1. Suojaa brändin tuotteita väärinkäytöksiltä

Amazonissa on paljon liikkeellä niin sanottuja hijackereitä, jotka voivat ”kaapata” tuotelistauksesi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toinen myyjä tulee myymään tuotelistauksellesi ”samaa” tuotetta. Jos myymäsi tuote on brändätty ja uniikki sekä olet mukana brändirekisterissä niin voit helpommin saada hätistettyä ylimääräisen myyjän tuotelistaukseltasi.

Amazonissa on täysin sallittua myydä toisen myyjän listauksella brändäämätöntä bulkkituotetta. Tilanne kuitenkin muuttuu kun kyseessä on brändirekisteröity tuote. Brändillä on tällöin siihen yksinoikeus ja jos toinen myyjä yrittää myydä kopioitua tai erilaista tuotetta niin toinen myyjä syyllistyy silloin rikkomukseen.

2. Parempi kontrolli tuotelistaukseen

Tavallisten ei brändirekisterissä olevien tuotteiden tuotelistauksia ei useinkaan pysty muuttamaan itse vaan muutokset pitää pyytää Amazonin tuesta. Tämä voi olla aikaa vievää ja joskus Amazon ei edes suostu muuttamaan tekstejä sellaiseksi kuin myyjä haluaisi. Näin voi olla erityisesti tilanne tuotteen otsikon kohdalla. Brändirekisteri tuo tähän kuitenkin selvän parannuksen ja myyjä pystyy itse muuttamaan tuotelistausta kuten haluaa.

3. Uudet työkalut ja ominaisuudet

Brändirekisterin myötä myyjä saa uusia erittäin hyödyllisiä ominaisuuksia myyjätiliinsä, jolla voidaan saada parempaa näkyvyyttä Amazonissa ja kasvattaa myyntejä. Uusia ominaisuuksia ovat:

Enhanced Brand Content

EBC avulla voidaan tuotelistaukselle tuoda lisää sisältöä eli normaalin tuotelistauksen osioiden alapuolelle voidaan rakentaa uusi brändiosio, jossa voi olla kuvia ja tekstiä hyvin vapaasti. Myös videon lisääminen tuotelistaukselle tulee mahdolliseksi.

Amazon Store

Brändirekisteri mahdollistaa myös oman brändistoren rakentamisen Amazonin sisään eli myyjä voi rakentaa oman verkkokauppansa Amazonin sisään. Esimerkki Anker tuotemerkin storesta.

Sponsored Brands mainonta

Myös mainostamiseen brändirekisteri tuo lisää työkaluja. Sponsored Products mainosten lisäksi brändirekisteröidyt voivat tehdä Sponsored Brands mainoksia. Nämä mainokset olivat ennen nimeltään Headline Search Ads. Sponsored Brands mainokset näkyvät aivan ensimmäisenä Amazonin hakutuloksissa ja niiden konversio voi olla erittäin hyvä.

sponsored brands anker

Esimerkki Sponsored Brands mainoksesta

Maksaako Amazon Brand Registry?

Itse Amazon Brand Registry on ilmainen kunhan brändillä on tavaramerkki rekisteröitynä. Itse tavaramerkin rekisteröiminen maksaa kuitenkin jonkin verran.

Mitkä ovat brändirekisterin ennakkovaatimukset?

Jotta Amazonin brändirekisteriin voi hakea, pitää brändillä on hyväksytysti rekisteröity tavaramerkki. Tavaramerkin rekisteröinti on maksullista ja maksun suuruus vaihtelee maittain. Erityisesti Yhdysvalloissa on lisäksi useita palveluntarjoajia, jotka tarjoavat omia palvelujaan helpottamaan tavaramerkin rekisteröintiprosessia Yhdysvalloissa. Näiden palveluntarjoajien hinnat vaihtelevat myös varsin paljon. Yhdysvalloissa tavaramerkin rekisteröinti maksaa joitakin satoja dollareita ja rekisteröintiprosessi kestää 6-9 kuukautta.

Tässä on pari palveluntarjoajaa, joiden kautta voi rekisteröidä oman tavaramerkin:

Legalzoom on ehkä tunnetuin yritys, joka tarjoaa palvelua tavaramerkin rekisteröimiseen. Palvelu on kuinkin varsin kallis. Olen itse käyttänyt Trademark411 nimistä yritystä tavaramerkkien rekisteröinnissä. Olen ollut tyytyväinen heidän palveluun ja hinnat ovat halvimmasta päästä. 

Tavaramerkin voi toki rekisteröidä itsekin. Yhdysvaltojen tavaramerkit myöntää USPTO (United States Patent and Trademark Office). Ajattelin ensin tehdä itse tuonne virastoon tavaramerkkihakemuksen ja säästää parisataa dollaria mutta tulin toisiin ajatuksiin kun katsoin tämän videon, miten se tehdään itse ?.

EU-tavaramerkit tehdään EUIPO viraston sivujen kautta ja ne voi tehdä aivan hyvin itsekin.

On hyvä huomata, että ei ole välttämätöntä olla tavaramerkkiä siinä maassa jossa Amazonin brändirekisteriin haetaan. Tavaramerkki voi siis aivan hyvin olla rekisteröity Eurooppaan (joko EU-laajuisesti tai esimerkiksi UK:hon) ja haetaan mukaan Amazon USA:n brändirekisteriin. Tämä on hyvä asia, sillä näin voidaan säästää rahaa ja erityisesti aikaa, koska USA:n tavaramerkin rekisteröinnissä menee niin paljon aikaa. Euroopan rekisteröinnit menevät läpi huomattavasti nopeammassa aikataulussa (2-4kk).

Amazonin hyväksymät maat tavaramerkeille, jotta brändirekisteriin on mahdollista hakea ovat Yhdysvallat, Kanada, Meksiko, Brasilia, Iso-Britannia, Saksa, Espanja, Italia, Ranska, Intia, Japani, Australia sekä EU.

Tavaramerkki tulee olla haettuna ”wordmark” tai ”image-based mark with words”, jotta se käy Amazonin brändirekisteriin.

wordmark trademark

Miten Amazon brändirekisteriin haetaan?

Kun tavaramerkki on lopulta saatu rekisteröityä onnistuneesti halutussa maassa, voidaan hakea Amazonin Brand Registry ohjelmaan. Tavaramerkin myöntäjä viranomainen antaa tavaramerkille rekisteröintinumeron, jota tarvitaan kun haetaan Amazonin brändirekisteriin.

Haku tehdään Amazon Brand Registy nettisivuilta.

Ensin brändirekisteriin luodaan käyttäjätunnus. Tunnuksen luonnin yhteydessä kysytään muutamia perustietoja liiketoiminnastasi.

Kun tunnukset on luotu, voidaan kirjautua itse brändisivustolle. Tältä sivustolta voidaan nyt tehdä brand enrollment eli hakea Amazonin brändirekisteriin. Hakuprosessin voi aloittaa tästä. Brändihakemuksessa kysytään trademark-numero ja muutama muu lisätieto brändistäsi.

Rekisteröinti menee yleensä läpi parissa päivässä, jos kaikki on kunnossa. Tämän jälkeen voi alkaa hyödyntämään brändirekisterin tarjoamia etuja ja työkaluja.

Yhteenveto

Amazon Brand Registry on erittäin hyödyllinen ohjelma, johon kannattaa ehdottomasti hakea mukaan heti kun mahdollista. Ennakkovaatimuksena on, että tavaramerkki täytyy olla ensin rekisteröitynä, jotta voi päästä Amazonin brändirekisteriin.


Tarvitseeko yrityksesi apua Amazon-liiketoiminnan kehittämiseen? Katso konsultointipalvelut sivulta miten voin auttaa yritystäsi menestymään paremmin Amazonissa.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

11 Best Guest Posting Services

11 Best Guest Posting Services
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download FREE ebook

Would you like to..?

  • Make money online
  • Generate passive income from home
  • Have more freedom
  • Quit your 9-to-5 job
  • Make money while you sleep