Amazon hyökkäsi kovalla kädellä vilpillisiä arvosteluja vastaan

Amazon arvostelut viisi tähteä

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Viime viikot ovat olleet lievästi sanottuna jännittäviä Amazon myyjille, jos olet joutunut Amazonin tulilinjalle arvosteluista. Amazonilla on ollut erittäin laajamittainen kampanja vilpillisiä arvosteluja vastaan ja eräiden tietojen mukaan jopa miljoonia arvosteluja on poistettu. Nähtäväksi jää onko kyseessä tosiaan vaan kampanja ja seuraako jossakin vaiheessa paluu ”normaalitilaan” vai jääkö Amazonin erittäin tiukka linja, jonka se on ottanut, pysyväksi. 

Arvostelut näyttelevät suurta roolia tuotteen konversiossa ja Amazon on tiukentanut otettaan arvosteluista pikkuhiljaa. Muutama vuosi sitten oli sallittua, että viiden tähden arvosteluja pystyi ostamaan erittäin helposti. Vuonna 2016 Amazon kuitenkin kielsi ns. incentivised arvostelujen hankkimisen. Syynä tähän oli, että asiakkaat alkoivat menettää luottamustaan Amazonin arvostelusysteemiin, eikä mikään ihme, jos myyjät siihen aikaan pystyivät tehtailemaan satoja viiden tähden arvosteluja käden käänteessä. On hyvä, että Amazon yrittää poistaa blackhat tavoilla hankitut arvostelut ja sillä tavalla haluaa parantaa luottamusta arvosteluihin. Mielestäni Amazon on kuitenkin mennyt hieman liian pitkälle tämänkertaisessa kampanjassaan ja monet myyjät ovat menettäneet myös täysin Amazonin sääntöjen mukaisesti hankittuja arvosteluja. Monet ovat menettäneet kaikki arvostelut myös vaikka kaikki ovat olleet sääntöjen mukaisesti hankittuja. Joissain tilanteissa Amazon on blokannut listaukset niin, että myöskään uusia arvostelua ei pysty enää antamaan.Toisaalta Amazonista on edelleen helppo löytää tuotelistauksia, joiden arvostelut ovat selvästi tehtailtu vilpillisin keinoin. 

Eräiden tietolähteiden mukaan Amazon on poistanut touko-kesäkuun aikana miljoonia arvostelua. Arvostelujen poisto on ollut niin laajaa, että varmasti osittain arvostelujen poisto on vaikuttanut jopa Amazonin kokonaistulokseen. On mielenkiintoista nähdä, mitä asiassa tapahtuu seuraavaksi. Amazon on jatkuvassa muutoksessa ja varmasti emme ole nähneet vielä kaikkea arvosteluepisodissa. Omalle tyylillensä uskollisena Amazon ei ole julkaissut mitään tiedotetta asiasta mitä se kulissien takana tekee ja se myös tekee asiasta kiusallisen, koska myyjät eivät saa Amazonista mitään konkreetista selontekoa mitä ja miksi se tekee niin kuin tekee.

Voit itse testata jonkin tuotteen tilanteen tällä erikoislinkillä:

https://www.amazon.com/gp/customer-reviews/aj/customer-and-asin/is-customer-eligible-to-review?asin=ASIN

Korvaa ASIN merkkijono sen tuotteen ASIN koodilla, jota haluat tarkastella.

Linkki palauttaa tuloksena seuraavat tulokset, riippuen missä tilassa tuotelistaus on:

{“eligibleToReview”:true}

Tämä tarkoittaa, että kaikki on ok ja arvosteluja pystyy antamaan ko. tuotteelle

Linkki voi palauttaa myös seuraavan virhekoodin:

{“ineligibilityReasonCode”:601,”eligibleToReview”:false}

Tämä 601 on ns. kuolemankoodi ja se tarkoittaa, että kukaan ei voi antaa tälle tuotteelle ensimmäistäkään arvostelua niin kauan kun Amazon pitää sitä bannattuna. Kuinka kauan tämä banni sitten kestää niin sitä ei kukaan tiedä, voi olla, että se poistuu jossakin vaiheessa tai sitten se jää pysyvästi päälle.

Linkki voi myös palauttaa koodin:

“ineligibilityReasonCode”:1003,”eligibleToReview”:false}

Tämä tarkoittaa sitä, että yrität tarkastella omaa tuotettasi ja koodi 1003 tarkoittaa sitä, että et voi arvostella omaa tuotettasi. Sinun täytyy pyytää jotakin toista henkilöä tarkistamaan oman tuotteesi tilanne, jotta voit nähdä onko arvostelujen antaminen mahdollista.

Amazon tukeutuu melko todennäköisesti myös kolmansiin osapuoliin arvostelujen vilpillisyyden tarkastuksessa, eräs tällainen palvelu on Fakespot (www.fakespot.com), josta voi tarkistaa millaisen ratingin se antaa jollekin tuotteelle. Fakespot reittaa Amazon arvostelut A, B, C jne. asteikolla, joista A on kaikkein paras ja silloin tuotteen arvostelut ovat parhaiten turvassa Amazonin poisto-ohjelmistolta.

Amazonin poisto-ohjelma ottaa huomioon useita eri parametreja kun se käy läpi listauksia ja päättää mitkä arvostelut se poistaa ja mitkä jättää paikalleen. Kukaan paitsi Amazon ei tiedä tarkkoja parametreja, mutta se ottaa varmasti huomioon arvostelijan arvosteluhistorian, jos arvostelija on jollakin Amazonin mustalla listalla niin tällainen yksittäinen arvostelu saatetaan poistaa tuosta vaan. Myös erilaisista arvostelupalveluista hankitut arvostelut kuten Honesthippo hankitut arvostelut Amazon on poistanut ja vieläpä niin, että jos listauksella on ollut tällaisia arvostelua niin kaikki arvostelut on saatettu poistaa ja koko listaus bannata niin, että uusia arvosteluja ei voi enää saada. Myös Facebook ryhmistä hankitut ja ystäviltäkin hankitut arvostelut ovat saaneet Amazonilta kyytiä. On mahdollista, että Amazon linkittää FB:n kaveritietoja.

Lisäksi arvostelujen poisto-ohjelmaan näyttää olevan viritetty parametri, että jos arvosteluja tulee liikaa verrattuna myynteihin tiettynä ajanjaksona niin listaus saatetaan lukita määräajaksi tai arvosteluja poistetaan satunnaisesti.

Miten sitten enää on mahdollista saada arvosteluja – varsinkaan aloittavan myyjän? On onneksi olemassa erilaisia täysin Amazonin sääntöjen mukaisia tekniikoita saada arvosteluja.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur and digital marketing expert from Finland with over 25 years of industry experience. He wants to help people achieve their goals and dreams through his knowledge and advice. Read more about Jussi in his story.

You may also like

11 Best Guest Posting Services

11 Best Guest Posting Services
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download FREE ebook

Would you like to..?

  • Make money online
  • Generate passive income from home
  • Have more freedom
  • Quit your 9-to-5 job
  • Make money while you sleep