Aloittava Amazon myyjä – 10 vinkkiä

Amazon myynti

Last Updated on June 7, 2022 by Jussi Hyvarinen

Kerron tässä blogissa kullanarvoisia vinkkejä, miten sinun kannattaa toimia, jos olet uusi Amazon myyjä ja lähdössä mukaan Amazon bisnekseen. Kun noudatat näitä ohjeita, minimoit riskisi kohdata erilaisia ongelmia ja välttää sudenkuoppia, joita Amazon myynnissä voi yllättäen tulla vastaan.

1. Toimi aina Amazonin sääntöjen mukaisesti

Amazon myyjä kohtaa paljon sääntöjä eli Terms of Service (TOS), joihin on syytä tutustua huolella ja erityisesti toimia niiden mukaisesti. Amazon omistaa markkinapaikan ja määrittelee miten siellä pitää toimia vaikkei myyjät aina siitä välttämättä pidäkään. Noudattamalla sääntöjä voi olla enemmän varma siitä, että Amazonin kanssa ei ole mitään ongelmia. Erilaisia sääntöjä on tuotteen elinkaaren joka osa-alueella ja ne kannattaa ottaa vakavasti. Amazonin säännöt löytyvät Seller Centralista.

Amazon on viime aikoina tiukentanut otettaan sääntörikkomuksia vastaan esimerkiksi arvostelujen suhteen. Myyjillä on ollut useita erilaisia menetelmiä esimerkiksi tehtailla arvostelua, jotka eivät ole Amazonin sääntöjen mukaisesti hankittuja. Näitä menetelmiä ei kannata käyttää, vaikka sinulla olisi niistä tietoakin, voit menettää esimerkiksi arvostelusi ja mahdollisuuden saada uusia kyseiselle tuotteelle.

Toimi siis aina sääntöjen mukaisesti niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

2. Valitse laatutuote, johon myös itse uskot

Amazon myynnissä kaikki on kiinni tuotteesta. Tuotevalinnan onnistuminen on ehdottomasti tärkein yksittäinen tekijä, johon homma joko tyssää tai se lähtee lentoon. Tuotevalintaan kannattaa käyttää niin paljon aikaa, että sinulla on hyvä fiilis tuotteesta, jota lähdet hankkimaan myytäväksi Amazoniin. Tärkeintä on löytää laadukas tuote, jota voit myydä itse hyvällä omallatunnolla. Jos et usko itse omaan tuotteeseesi niin eivät todennäköisesti asiakkaatkaan siihen usko ja epäonnistumisen riski on suurempi.

Laadun lisäksi toinen tärkeä näkökohta on, että tuotteella ei ole liikaa kilpailua. Kokonaan kilpailun välttäminen erityisesti US Amazonissa ei tänä päivänä ole mahdollista mutta on kuitenkin mahdollisista löytää helpostikin tuotteita, joiden kilpailu on vähäisempää.

Kannattaa erityisesti harkita lähteä hankkimaan myyntihinnaltaan hieman hintavimpia tuotteita, koska niiden kilpailu on vähäisempää ja niiden mainostaminen on suhteessa halvempaa.

3. Varmista, ettet loukkaa kenenkään tavaramerkkiä tai patenttia

Tavaramerkki ja patentti ovat eri asioita. Tavaramerkki suojaa tietyn nimen ja et voi käyttää tuotteesi myyntiin ja markkinointiin tavaramerkillä suojattua nimeä. 

Patentti taas suojaa jonkin tuotteen ulkoasua tai toimintaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kahdenlaisia patentteja: design-patentteja ja utility-patentteja. Design-patentti suojaa, miltä tuote näyttää ja utility-patentti suojaa, miten joku tuote toimii. Design-patentti on joku tuotteen ulkoasussa oleva tekijä: muoto, kuvio yms., kun taas utility-patentti on tuotteen toimintamekanismi tai rakenne.

Joka tapauksessa ennen kuin omaa tuotetta lähtee hankkimaan, niin on ehdottoman tärkeää selvittää tuotteen patenttitilanne. Älä missään nimessä lähde hankkimaan tuotetta, jos sillä on patentti tai hakemus vireillä (patent pending), koska se on varma tapa joutua tavaramerkin- tai patentinhaltijan hampaisiin.

Huomaa, että Kiinassa (josta tuotteet yleensä hankitaan) ei välitetä mitään muiden maiden patenteista ja siellä tehdään surutta kopioita sellaisista tuotteista, joilla on esimerkiksi Yhdysvalloissa patentti. Sinun vastuulle siis jää selvittää näiden tilanne, toimittajan sanaan ei pidä tässä luottaa.

Tuotteiden tavaramerkkejä ja patentteja voi etsiä seuraavista lähteistä:

https://www.uspto.gov/trademarks-application-process/search-trademark-database (Yhdysvaltojen tavaramerkkien virallinen tietokanta)

http://patft.uspto.gov/netahtml/PTO/search-bool.html (Yhdysvaltojen patenttien virallinen tietokanta)

https://patents.google.com/ (Googlen patenttitietokanta)

4. Brändää tuotteesi jo alkuvaiheessa

Private label on businessmalli, joka on tänä päivänä kaikkein menestynein malli Amazonissa ja millä ulkopuoliset myyjät tekevät isoimmat rahat . Se tarkoittaa sitä, että Amazon myyjä hankkii (esimerkiksi Kiinasta) valitsemansa tuotteen, joka on läpäissyt hyväksytysti tämän oppaan kohdat 2-3 ja brändää sen omalla tuotemerkillään. Brändäys on aivan minimissään logon ja tuotemerkin käyttämistä tuotteen yhteydessä.

Yleensä ei kuitenkaan kannata tehdä niin, että hankkii täysin saman tuotteen kuin muilla kilpailijoilla ja lisää siihen vain oman tuotemerkin. Tällöin ei ole mitään, millä erottautua kilpailijoista ja asiakkaat ostavat mieluummin sellaisen tuotteen, jolla on jo vakiintunut asema Amazonissa (ranking, arvostelut) ja erityisesti, millä on halvin hinta.

Parempi tapa on tehdä tuotteeseen joku uniikki muutos, jota ei ole muilla kilpailijoilla oman tuotemerkin lisäksi. Tällä tavalla meneteltynä sinulla on jotain, mitä ei muilla ole ja se houkuttelee asiakkaita ostamaan juuri sinun tuotteesi. Voit myös tehdä tuotteellesi oman houkuttelevan tuotepakkauksen, joka lisää tuotteesi arvoa (perceived value).

En suosittele edes alussa myymään bulkkituotetta, ts. sellaista, jossa ei ole mitään brändäystä. Riski saada hijackereita kimppuusi on suurempi, jolloin kaikki aikasi saattaa mennä sitten heidän kanssaan pelaamiseen. Tuotteen kysyntä Amazonissa tulee varmistaa muilla tavoin kuin laittamalla itse tuote myyntiin.

Jos bulkkituote epäonnistuu, niin syynä voi olla juuri se, että sitä ei oltu alun alkaen brändätty.

5. Älä ikinä myy varastoa loppuun

Tämä vinkki koskee tuotteesi varastoa eli inventaariota. Varaston loppuminen on erittäin yleinen tilanne, johon monet myyjät joutuvat, kun tuotteen myynti lähtee vetämään. Varaston myymisestä loppuun voi kuitenkin seurata monia ongelmia, voit menettää juuri saavuttamasi hyvän aseman rankingissä tai voit kokonaan hukata sen momentumin, mikä tuotteella juuri silloin oli.

Jos varasto loppuu ja et ole tilannut uutta niin uusien tuotteiden saaminen Amazonille myyntiin voi kestää pahimmillaan useita viikkoja riippuen tilanteesta. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää seurata varastotilanteen kehittymistä ja tilata uutta tavaraa ennen kuin joudutaan varaston loppumistilanteeseen.

Aina tämä ei tietysti ole mahdollista, voi olla, että tuote alkaa yhtäkkiä vetää niin hyvin, että et pysty välttämään kokonaan tätä tilannetta mutta voit kuitenkin yrittää minimoida ajan, kun varastosaldoa ei ole.

6. Anna maailmanluokan asiakaspalvelua

Kannattaa muistaa, että ostotapahtuman takana on aina oikea ihminen ja on tärkeää, että palvelet aina asiakasta parhaan kykysi mukaan. Näin varmistat, että asiakkaasi pysyvät tyytyväisinä ja he mahdollisesti ostavat sinulta myös uudelleen ja lisäksi oma Amazon metriikkasi pysyy puhtaana.

Kannattaa aina myös pyrkiä siihen, että Amazon myyjä ylittää asiakkaan odotukset. Tällöin on mahdollisista saavuttaa jotain merkittävää.

7. Profit first ajattelu

On tärkeää ajatella heti alusta pitäen Amazon-myyntiä liiketoimintana, jonka tarkoituksena on kuitenkin tuottaa tekijälleen voittoa. Vaikka tässä bisneksessä on paljon asioita, jotka vievät aikaasi niin on hyvä pitää mielessä profit first ajattelu eli kustannukset sitten kuitenkin ratkaisevat loppupeleissä.

Profit first ajattelusta on kirjoitettu hyvä kirja, joka kannattaa lukea. Tämänkin kirjan saat luonnollisesti mistäpä muualtakaan kuin Amazonista.

Profit First: Transform Your Business from a Cash-Eating Monster to a Money-Making Machine

8. Verkostoidu

Jos teet Amazon myyntiä yksin niin on erittäin suuri riski, että silloin toistat samoja virheitä kuin kaikki muutkin aloittavat Amazon myyjät. On tärkeää verkostoitua muiden Amazon myyjien kanssa ja jakaa heidän kanssa tietoa, kokemuksia, virheitä sekä netissä olevissa foorumeissa kuin myös live-tapaamisissakin.

Koska tämä bisnesmalli on sellainen, että koska sitä voi tehdä itse omassa kammiossaan tapaamatta muita, niin on vielä sitäkin merkityksellisempää pitää yllä suhteita muihin vastaavassa tilanteessa oleviin ihmisiin. Se samalla nostaa merkittävästi sinun onnistumismahdollisuuksiasi tässä bisnesmallissa.

9. Panosta koulutukseen

Jos olet uusi Amazon myyjä, niin lähdet todennäköisesti samalta viivalta kuin kaikki muutkin eli nollasta, vaikka sinulla olisi millainen koulutustausta itselläsi.

Tietysti jos on kokemusta verkkokaupasta ja digitaalisesta markkinointista niin siitä on paljon etua Amazon liiketoiminnassa. Lisäksi on iso plussa jos tulet hyvin toimeen tietokoneiden ja erilaisten ojlemistojen kanssa.

Amazon myynti on kuitenkin kokonaan oma maailmansa, jonka oppii ehdottomasti nopeiten ja kivuttomammin käymällä tähän tarkoitukseen suunnitellun kurssin. Amazon kurssit ovat yleensä verkkokurssimuotoisia ja ne käydään internetin välityksellä. Kurssit kestävät tyypillisesti 8 viikkoa, on myös olemassa jatkuvia koulutusohjelmia.

Paras suomenkielinen kurssi on Toni Raehalmeen ja Viktor Villandin Amazon Mastery kurssi. Amazon Mastery kurssia ei ole kuitenkaan tällä hetkellä saatavilla ja ei ole myöskään tietoa, tuleeko se enää uudelleen saataville.

Englanninkielellä on sitten jo tarjontaa enemmän ja parhaana englanninkielisenä kurssina pidetään Amerikkalaista Amazing Selling Machine koulutusta.

10. Amazon myyjä - opi virheistä

Virheitä sattuu kaikille bisneksessä, mutta näillä ohjeilla aloittava Amazon myyjä voi kuitenkin minimoida omalle kohdalle sattuvat tyypilliset virheet. Virheitä kuitenkin aina tulee kaikille, niistä on hyvä ottaa opiksi ja olla lannistumatta ja puskea määrätietoisesti eteenpäin.

Asenne ratkaisee paljon tässäkin asiassa ja ne, jotka panostavat tähän täysillä ja ovat mukautumiskykyisimpiä, pärjäävät parhaiten pitkässä juoksussa.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

Join Jussi on his journey and discover how his guidance can help you achieve your own dreams. Get inspired by Jussi's story today!

You may also like

How to Make Money Saying at Home

How to Make Money Saying at Home
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download FREE ebook

Would you like to..?

  • Make money online
  • Generate passive income from home
  • Have more freedom
  • Quit your 9-to-5 job
  • Make money while you sleep