Affiliate-Markkinointi – Mitä Se On?

affiliate markkinointi

Last Updated on September 30, 2023 by Jussi Hyvarinen

Mitä on affiliate-markkinointi?

Affiliate-markkinointi (affiliate marketing, suomeksi kumppanuusmarkkinointi tai kumppanuusmainonta) tarkoittaa, että markkinoit jonkun toisen valmistamaa tuotetta tai palvelua. Mikäli tuote tai palvelu ostetaan sinun kauttasi eli klikkaamalla affiliate-linkkejä, tuotteen tai palvelun varsinainen tekijä maksaa myynnistä sinulle komission eli osuuden myyntihinnasta.

Tästä syntyy win-win tilanne, tuotteen tai palvelun tekijän ei tarvitse investoida omaan mainontaan ja affiliate-markkinoijan ei tarvitse tehdä itse tuotetta tai palvelua ja molemmat ansaitsevat, kun asiakas ostaa tuotteen.

Affiliate-markkinointi on myös tuotteen tekijälle erityisen houkutteleva malli, koska hän maksaa vain toteutuneista myynneistä.

Affiliate-markkinoinnissa tärkeitä asioita ovat lisäarvon tuottaminen ja luottamuksen rakentaminen.

Jotta joku ylipäänsä haluasi ostaa jotain kauttasi niin sinun tulee luoda jotain lisäarvoa asiakkaalle. Tämä voi olla ilmaista lisäinformaatiota tai muuta palvelua, joka tulee varsinaisen tuotteen päälle.

Luottamus on affiliate-markkinoinnissa supertärkeää. Silloin kun ihmiset luottavat sinuun niin he usein myös ostavat suosittelemasi tuotteen tai palvelun.

Kerron tässä artikkelissa vastauksia yleisimpiin affiliate-markkinoinnista esitettyihin kysymyksiin erityisesti affiliate-markkinoijan näkökulmasta.

Katso tästä videosta lisää affiliate-markkinoinista.

Miten affiliate-markkinointi toimii?

Affiliate-markkinoinnin osapuolet

 1. Julkaisija eli se, joka suosittelee tuotetta tai palvelua esimerkiksi nettisivustolla, somessa tai sähköpostilla.
 2. Mainostaja, eli tuotteen tai palvelun varsinainen omistaja ja tekijä.
 3. Affiliate-verkko, eli taho, joka toimii välittäjänä mainostajan ja julkaisijan välillä ja huolehtii affiliate-linkkien klikkausten ja myyntien raportoinnista sekä toimii yleensä komissioiden rahaliikenteen hoitajana.

Affiliate-markkinoinnin hinnoittelumallit

1. CPS eli Cost per Sale

Cost per Sale (kustannus per myynti) on suosittu hinnoittelumalli affiliate-markkinoinnissa. CPS tarkoittaa, että affiliate-markkinoija saa palkkion ainoastaan silloin, kun heidän ohjaamansa liikenne johtaa konkreettiseen myyntiin mainostajan verkkosivulla tai verkkokaupassa.

Tässä mallissa mainostaja maksaa kumppanille komission jokaisesta myynnistä, joka on syntynyt kumppanin kautta. Komissio voi olla kiinteä summa tai prosenttiosuus myynnin arvosta.

Tämä malli on suosittu, koska se on erittäin tulospohjainen: mainostaja maksaa vain todellisista myynneistä, ja kumppani puolestaan keskittyy tuottamaan laadukasta liikennettä, joka todennäköisesti johtaa myyntiin.

Komissioiden suuruudet vaihtelevat paljon muutamasta prosentista kymmeniin prosentteihin. Matalammasta päästä ovat Amazon affiliate-ohjelman komissiot, jotka ovat luokkaa (riippuen tuotekategoriasta) 1% – 10%.

Monilla digitaalisilla tuotteilla komissio on tyypillisesti paljon suurempi ja voi olla 30-50%. Komissiot voivat olla joko kertaluonteisia tai sitten jatkuvia esimerkiksi kuukausittain maksettavia.

2. CPA eli Cost per Action

Cost per Action (kustannus per toimenpide) on malli, jota myös käytetään usein affiliate-markkinoinnissa ja digitaalisessa mainonnassa. Tässä mallissa mainostaja maksaa kumppanille komission, kun käyttäjä suorittaa tietyn toimenpiteen mainostajan verkkosivustolla.

Toimenpide voi olla esimerkiksi uuden tilin luominen, uutiskirjeen tilaaminen, lomakkeen täyttäminen tai tuotteen ostaminen.

CPA-malli on tulospohjainen, ja se keskittyy konkreettisiin toimiin, jotka edistävät mainostajan liiketoimintaa. Malli on houkutteleva mainostajille, koska he maksavat vain saavutetuista tuloksista, eivätkä pelkästään näkyvyydestä tai klikkauksista.

Kumppaneiden näkökulmasta CPA-malli kannustaa tuottamaan laadukasta liikennettä ja luomaan sisältöä, joka saa käyttäjät sitoutumaan ja suorittamaan halutun toimenpiteen.

3. CPC eli Cost per Click

Cost per Click (kustannus per klikkaus) on yksi yleisimmistä hinnoittelumalleista digitaalisessa mainonnassa ja affiliate-markkinoinnissa.

Tässä mallissa mainostaja maksaa kumppanille komission jokaisesta klikkauksesta, joka ohjaa käyttäjän mainostajan verkkosivustolle tai mainoksen kohteena olevaan paikkaan.

Komissio perustuu siis käyttäjän suorittamaan toimenpiteeseen eli klikkaukseen.

CPC-malli on suosittu, koska se tarjoaa mainostajille konkreettisen tavan mitata kampanjansa tuloksia: he maksavat vain silloin, kun käyttäjät todella klikkaavat mainosta ja siirtyvät mainostajan sivustolle.

Tämä auttaa mainostajia optimoimaan mainosbudjettiaan ja keskittymään niihin kanaviin ja kohderyhmiin, jotka tuottavat parhaiten liikennettä.

Kumppanit puolestaan pyrkivät luomaan houkuttelevaa sisältöä, joka kannustaa käyttäjiä klikkaamaan mainoksia ja tutustumaan mainostajan tarjoamiin tuotteisiin tai palveluihin.

Miksi tehdä affiliate-markkinointia?

Voit tehdä affiliate-markkinointia hankkiaksesi lisäansioita. Monet tekevät sitä myös päätyökseen. Se on hyvin houkutteleva bisnesmalli, sillä voit tehdä sitä ajasta ja paikasta riippumatta. 

Lisäksi affiliate-markkinoinnissa on paljon hyviä puolia verrattuna moniin muihin bisnesmalleihin kuten pienet aloituskustannukset, sinun ei tarvitse rakentaa omaa tuotetta, et tarvitse varastoa, sinun ei tarvitse huolehtia asiakaspalvelusta tai palautuksista.

Erilaisia tapoja tehdä affiliate-markkinointia

Affiliate-markkinoinnin voi aloittaa monella eri tavalla kuten esimerkiksi perustamalla oman blogin, vertailusivuston, Youtube-kanavan tai tekemällä TikTok-videoita

Affiliate-markkinointia voi tehdä joko yksityishenkilönä tai yrityksen kautta.

Voiko affiliate-markkinoinnilla tehdä rahaa?

Ilman muuta, siihenhän se on tarkoitettukin. Affiliate-markkinoinnissa on kuitenkin omat niksinsä ja jos sitä ei osaa tehdä kunnolla, voi helposti epäonnistua.

Onnistuessaan affiliate-markkinoinnin avulla voit kuitenkin saavuttaa sellaisia tuloja, joita palkkatyössä harva saavuttaa.

Mitkä ovat suosituimmat markkina-alueet eli nichet?

Suosituimmat nichet, joissa affiliate-markkinointia voidaan tehdä, ovat:

 1. Health / fitness / beauty
 2. Dating / romance
 3. Make money / finance
 4. Hobbies

Näissä nicheissä liikkuvat kaikkein suurimmat rahat. Yleensä se oma niche kannattaa valita näistä tai näiden alakategorioista.

Mitä affiliate-verkkoja on olemassa ja miten niitä löytyy?

affiliate-markkinointi

Affiliate-verkoista löytyy erilaisia affiliate-ohjelmia, joita voit alkaa suosittelemaan. Lisäksi affiliate-verkkoja on olemassa vaikka kuinka paljon. Googlaamalla hakusanoilla affiliate networks löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Tässä on joitakin suosittuja ulkomaisia affliate-verkkoja:

Amazon associates: maailman suurimmalla kuluttajaverkkokaupalla Amazonilla on myös oma affiliate-ohjelma. Voit mainostaa periaatteessa mitä tahansa Amazonissa olevaa tuotetta ja jos se ostetaan sinun kauttasi saat siitä myyntikomission.

Amazonin affiliate komissiot ovat kuitenkin vain muutaman prosentin luokkaa.

Clickbank: erittäin tunnettu affliate-verkko, josta löytyy tuotteita hyvin moneen eri markkina-alueeseen. Clickbankissa on paljon heikkolaatuisia tuotteita, mutta joukosta löytyy myös hyviä tuotteita promottavaksi.

Digistore24: Digistore24 on Saksalainen ja nopeasti suurta suosiota saavuttanut affiliate verkosto. Se on kasvanut nopeasti ja sieltä löytyy tällä hetkellä 44 eri nichestä tuotteita yli 8000 kappaletta. Liittyminen ei maksa mitään.

Markethealth: täältä löytyy paljon kauneus & terveys markkina-alueeseen kuuluvia tuotteita.

JVZoo: toinen suuri affliate verkosto, josta löytyy tuotteita laidasta laitaan.

eBay Partners: myös eBayllä on oma affiliate-ohjelmansa

Rakuten: iso affiliate verkosto, josta löytyy tuotteita elektroniikasta lemmikkieläintarvikkeisiin.

Suomessa toimivia suositeltavia affliate verkkoja: näistä löytyy suomalaisia tuotteita mainostettavaksi mm. TradetrackerAdtraction ja Adservice.

Lue lisää: Parhaat Clickbank vaihtoehdot

Voiko affiliate-markkinointia tehdä Facebookissa?

Voi tehdä, voit kasvattaa Facebookin kaverilistaasi orgaanisesti ja promota heille affiliate-tuotteittasi tai Facebook-ryhmän avulla. Facebook-ryhmät ovat hyvin suosittu tapa affiliate-markkinoijien keskuudessa.

Facebookissa voit tehdä myös affiliate-markkinointia käyttäen apuna maksettua mainontaa, en kuitenkaan suosittele tekemään sitä suoraan affiliate-tarjoukseen - varsinkaan jos olet aloittelija. 

Voiko affiliate-markkinointia tehdä WordPress-nettisivuston kautta?

Ehdottomasti voi ja tämä onkin yksi suositeltavista tavoista. Voit pystyttää oman nettisivustosi jonkun markkina-alueen eli nichen ympärille ja kirjoittaa asiasta blogia ja mainostaa siellä nicheen liittyviä affiliate-tuotteita.

Jos olet koiraihmisiä, niin voit perustaa blogin, jossa voit suositella erilaisia koiriin liittyviä tuotteita esimerkiksi Amazonin affiliatena. Blogin voi kohdistaa Suomeen tai jos englanti on hyvin hallinnassa niin voit tehdä englanninkielisen sivuston.

Englanninkielisessä sivustossa on se hyvä puoli, että silloin potentiaalinen yleisö on valtavasti suurempi kuin suomenkielisen sivuston tapauksessa, mutta toisaalta englanninkielisen sivuston saaminen korkealle Googlen hakutuloksissa on paljon vaikeampaa.

Jos päädyt englanninkieliseen sivustoon, niin se kannattaa kohdistaa melko spesifiseen markkinaan paremman Google näkyvyyden saamiseksi.

Toinen suosittu tapa mainostaa affiliate-tuotteita nettisivuilla ovat tuotevertailut. Voit tehdä nettisivuston, jossa vertaillaan johonkin tiettyyn markkinaan liittyviä tuotteita ja antaa omia suosituksiasi tuotevertailujen muodossa.

Mikäli et halua itse esiintyä videoilla ja päätät aloittaa affiliate-markkinoinnin oman blogin tai tuotevertailusivuston avulla, kannattaa tutustua parhaisiin bloggaus-kursseihin.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman omaa nettisivustoa?

Kyllä voi, siihen on monia erilaisia tapoja. Voit hyödyntää eri sosiaalisen median alustoja saadaksesi orgaanista näkyvyyttä kuten Youtube, Facebook, Instagram, TikTok tai Pinterest.

Eräs uusimmista tavoista tehdä affiliate-markkinointia ovat TikTok-videot. TikTokin avulla voit saada nopeammin seuraajia, kuin minkään muun alustan avulla. TikTok on saavuttanu paljon suosiota affiliate-markkinoijien keskuudessa.

Kaikissa näissä alustoissa voit tehdä maksettua mainontaa, jonka avulla saat lisää näkyvyyttä. Maksettua mainontaa ei kuitenkaan aloittelijan kannata tehdä, sitä voi hyödyntää myöhemmin kun omat taidot ovat karttuneet.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman investointeja?

Kyllä voit, kaikki tässä esitellyt sosiaalisen median kanavat eivät edellytä mitään investointeja, jos et käytä maksettua mainontaa.

Nettisivujen pysyttämiseen tarvitaan jonkin verran rahaa. Jos sinulla on taitoa tehdä sivut itse, niin kustannus on varsin pieni - muutamia euroa kuukaudessa. Tällöin et tarvitse muuta kuin palvelimen webhotellin.

Affiliate-markkinointi sähköpostilistan avulla

Sähköpostilista on eräs affiliate-markkinoinnin kulmakivistä. Affiliate-markkinoinnissa paljon asioista tapahtuu niin sanotussa backendissä eli sähköposteissa tai muissa asiakkaan ja markkinoijan välisessä kommunikaatiossa.

affiliate-markkinointi

Edellä on asiaa havainnollistava kuva. Esimerkkinä on markkinointistrategia, jota voidaan hyödyntää affiliate-markkinoinnin yhteydessä. Olet tehnyt Facebook-mainoksen, jolla ajat (kylmää) liikennettä lead magnet-tarjoukseen.

Tarjoat lead magnettina jotain houkuttelevaa asiaa kuten e-kirjaa, alennusta jne. Saatuasi ihmiset sähköpostilistalle, niin voit jatkossa promota heille tuotteita, joissa on affiliate-linkkisi.

Vaikka investointi Facebook-mainoksiin on alussa negatiivinen, niin luottamuksen on rakentamisen jälkeen päästään kustannuksissa break even tasolle ja siitä eteenpäin affiliate-markkinointi tuottaa voittoa.

Tässä sähköpostilista ja hyvä sähköpostimarkkinointityökalu ovat avainasemassa.

Onko affiliate-markkinointi vaikeaa?

Kaikki on alussa vaikeaa, niin kuin moni muukin asia affiliate-markkinointi vaatii opettelua ja harjoittelua, jotta siinä kehittyy paremmaksi ja taitavammaksi.

Mitään rakettitiedettä se ei kuitenkaan ole ja voit kehittyä hyväksi affiliate-markkinoijaksi melko lyhyessä ajassa.

Onko affiliate-markkinointi laillista?

Ehdottomasti on, monilla ihmiset virheellisesti kuvittelevat, että kaikki mitä netissä tehdään on jollakin tavalla hämäräperäistä tai laitonta. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. 

Affiliate-markkinointi on itse asiassa valtavan iso bisnes ja siinä on monia hyviä puolia ja siksi se on niin suosittua. Erittäin monilla tuotteilla on oma affiliate-ohjelmansa. Voit löytää niitä helposti Googlen avulla hakemalla "tuote/brandi affiliate program".

Et ehkä tiennyt, että vaikkapa Nikelläkin on oma affiliate-ohjelmansa: Googlaa vaikka "Nike affiliate program".

Miten affiliate-markkinoinnin verotus toimii?

Affiliate-markkinoinnista saatavat tulot ovat ansiotuloa tai sivutuloa. Mikäli olet yksityishenkilö sitä verotetaan aivan samaan tapaan kuin saisit palkkaa.

Jos sinulla on osakeyhtiö, affiliate-markkinoinnin verotus menee normaalisti niin kuin muutenkin osakeyhtiön tapauksessa eli tuloksesta verotetaan normaalia osakeyhtiön yhteisöveroa (20%) tai jos nostat osinkoja, niin verot menevät silloin osinkoverotuksen mukaisesti.

Jos nostat yhtiöstä palkkaa, niin sinua koskee normaali ansiotuloverotus.

Mikäli liityt mukaan Yhdysvaltalaiseen affiliate-ohjelmaan, niin sinun usein tulee täyttää affiliate-ohjelman pitäjälle Yhdysvaltojen veroviranomaisen vaatimat kaavakkeet.

Jos olet yksityishenkilö, niin oikea kaavake on W8-BEN ja jos taas yritys, niin kaavake on W8-BENE. Suomella ja Yhdysvalloilla on maidenvälinen tax treaty, jonka eräänä tavoitteena on välttää tuplaverotus.

Koska tämä sopimus on olemassa ja edellä mainittu kaavake täytetty niin asiasta ei seuraa tuplaverotusta. 

Tällöin affiliate-myynnit tilitetään sinulle täysimääräisenä ja verot hoidetaan vasta Suomessa. EU:n ulkopuolisista affiliate-komissoista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa Suomeen.

Affiliate-markkinointi kokemuksia

Minulla on affiliate-markkinointi kokemuksia erityisesti omasta blogistani, jonka avulla olen saavuttanut hyviä tuloksia. Olen onnistunut luomaan globaalin liiketoiminnan, joka tuottaa minulle enemmän tuloja kuin palkkatyössä.

Affiliate-markkinointi on lisäksi mahdollistanut minulle vapauden tehdä töitä missä ja milloin haluan.

Blogini on toiminut erinomaisena alustana affiliate-markkinoinnille, sillä sen avulla olen pystynyt tavoittamaan suuren yleisön ympäri maailmaa. Keskityn tarjoamaan laadukasta sisältöä, joka auttaa lukijoita löytämään ratkaisuja ongelmiinsa ja vastaamaan heidän tarpeisiinsa.

Tämän ansiosta olen saanut heidät kiinnostumaan tuotteista ja palveluista, joita suosittelen affiliate-kumppanieni kautta.

Affiliate-markkinoinnin perusajatus on yksinkertainen, mutta sen toteuttaminen niin, että saat siitä oikeasti säännöllisiä tuloja, ei ole helppoa mutta se on tehtävissä. Tarvitset tietoa, miten affiliate-markkinointia tehdään oikein.

Olen tehnyt affiliate-markkinointia jo pidemmän aikaa ja tulokset ovat koko ajan parantuneet oman osaamisen kehittymisen myötä.

Suosittu tapa aloittaa affiliate-markkinointi on esimerkiksi Legendary Marketer.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur from Finland who has over 25 years of industry experience. With his expertise in digital marketing, he is committed to helping others achieve their goals and aspirations.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Kysymys! Kirjoitit, että EU:n ulkopuolisista affiliate-komissoista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa Suomeen.

  Tarkoittaako tämä, että EU:n sisäisistä affiliate-komissioista tulee maksaa arvonlisäveroa?? Eli tuleeko sekä ansiotuloverotus että arvonlisäverotus kaikista affiliate tuloista?

  t. Emma

  1. Jos saat esimerkiksi suomalaiselta firmalta affiliate-komission, niin he maksavat sinulle komission + alv:n. Alv:n tilität kirjanpidon kautta verottajalle normaalisti. Et siis maksa mitään “enempää” veroa tai kaksinkertaista veroa. Verottajalta saat tarvittessa lisätietoja, johon muutenkin kannattaa aina veroasioissa olla yhteydessä.

 2. Hei kiitos tästä kattavasta tekstistä suomenkielellä, erityisesti tämä verotusasia oli selkeä ja ensimmäinen jonka löysin! Sitä mietin kovastikin ennen tienaamista ettei vaan käy huonosti. Kokeilin täytellä tuota W8 BEN kaavaketta ja tuli kysymys , minkä artiklan laitat kohtaan 10? Onko se 12(1) vai joku muu? Kiitos jos viitsit vastata!

 3. Kiitos Jussi, tässä oli paljon kaivattua tietoa, erityisesti verotusosuus on minulle ja monelle muulle vaikeasti hahmoteltava kokonaisuus.

  Yksityishenkilönä sekä Usan että Brittien affiliate-ohjelmiin liittyminen tuntui niin monimutkaiselta, että kesken jäi rekisteröityminen. Tästä olisi sellainen step-by-step -guide olisi enemmän kuin tarpeen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Let AI Make The Perfect Business Plan For You!

✅ Based on Your: GOALS, SKILLS, INTERESTS AND BUDGET
✅ Takes Only: 60 SECONDS