Affiliate markkinointi

Affiliate markkinointi

Mitä on affiliate markkinointi?

Affiliate-markkinointi tarkoittaa, että markkinoit jonkun toisen valmistamaa tuotetta tai palvelua. Affiliate suomeksi tarkoittaa kumppanuutta eli kumppanuusmarkkinointia. Mikäli tällainen tuote tai palvelu ostetaan sinun kauttasi, tuotteen tai palvelun varsinainen valmistaja eli affiliate-palvelutarjoaja maksaa myynnistä sinulle komission eli osuuden myyntihinnasta.

Tästä syntyy win-win tilanne, mainostaja pääsee vähemmällä markkinointi ja mainostus panostuksella ja julkaisijan ei tarvitse tehdä itse tuotetta tai palvelua ja molemmat tienaavat ostotapahtuman yhteydessä. Pyrin vastaamaan tässä blogissa yleisimmin affiliate-markkinoinnista esitettyihin kysymyksiin.

Miten affiliate markkinointi toimii?

Affiliate-markkinoinnissa on aina kolme osapuolta:

 1. Julkaisija eli se, joka suosittelee tuotetta tai palvelua.
 2. Mainostaja, eli tuotteen tai palvelun varsinainen valmistaja.
 3. Affiliate-verkko, on taho, joka toimii välittäjänä mainostajan ja julkaisijan välillä ja huolehtii affiliate-linkkien klikkausten ja myyntien raportoinnista sekä toimii mahdollisesti komissioiden rahaliikenteen hoitajana.

Komissioiden suuruudet vaihtelevat paljon muutamasta prosentista viiteenkymmeneen prosenttiin ja jopa ylikin riippuen mainostajasta. Matalammasta päästä ovat Amazon affiliate-ohjelman komissiot, jotka ovat luokkaa (riippuen tuotekategoriasta) 1% – 10%. Monilla kalliimmilla tuotteilla komissio on tyypillisesti paljon suurempi ja voi olla luokkaa 40-50%.

Miten aloittaa affiliate markkinointi?

Affiliate-markkinoinnin voi aloittaa monella eri tavalla kuten perustamalla oman blogin, vertailusivuston tai Youtube-kanavan

Wealthy Affiliate

Eräs helpommista tavoista aloittaa affiliate markkinointi, mihin olen itse törmännyt on Wealthy Affliate-sivusto. Erityisesti, jos olet ajatellut perustaa oman niche-sivuston englanninkielellä niin Wealthy affliate on hyvä vaihtoehto. 

WA tarjoaa valmiin koulutuksen affiliate-markkinointiin sekä tukiverkoston, josta saat aina apua ongelmatilanteissa sekä valmiin hostauspalvelun, eli koko paketin koulutuksesta weppisaittiin.

Perustaso WA:ssa on ilmainen, mutta lisäominaisuuksiin pääsee käsiksi vain kuukausimaksua vastaan. 

Premium-tason kuukausimaksu on 49 dollaria, jolla pääsee kaikkeen WA sivuston materiaaleihin, kuten laajempaan koulutusmateriaaliin ja nettisivujen ominaisuuksiin.

Aloittaa voi ilmaiseksi ja pääsee jo pitkälle, myöhemmin voi hankkia Premium paketin, mikäli affiliate-markkinointi vie mukanaan.

Mitä affiliate-verkkoja on olemassa ja miten niitä löytyy?

Affiliate-verkkoja on olemassa valtava määrä.  Monet tahot tarjoavat omaa affliate-ohjelmaa, Googlaamalla hakusanoilla affiliate networks löytyy erilaisia mahdollisuuksia vaikka kuinka paljon.

Suosittuja affliate-verkkoja (ulkomaiset):

Amazon associates: tiesitkö, että maailman suurimmalla verkkokaupalla Amazonilla on myös oma affiliate-ohjelma. Voit mainostaa periaatteessa mitä tahansa Amazonissa olevaa tuotetta ja jos se ostetaan sinun kauttasi saat siitä myyntikomission. Suosittelen liittymään Amazon UK:n affiliate-ohjelmaan, sillä Yhdysvaltojen Amazonista toimitetaan Suomeen vain murto-osa siellä olevista tuotteista.

Clickbank: erittäin tunnettu affliate-verkko, josta löytyy tuotteita hyvin moneen eri markkina-alueeseen. Clickbankissa on paljon roskaa, mutta joukosta löytyy myös hyviä tuotteita promottavaksi.

Markethealth: täältä löytyy paljon kauneus & terveys markkina-alueeseen kuuluvia tuotteita.

JVZoo: toinen suuri affliate-verkko, josta löytyy tuotteita laidasta laitaan.

eBay Partners: myös eBayllä on oma affiliate-ohjelmansa

Rakuten: iso affiliate-verkko, josta löytyy tuotteita elektroniikasta lemmikkieläintarvikkeisiin.

Suomessa toimivia suositeltavia affliate-verkkoja, näistä löytyy siis suomalaisia tuotteita mainostettavaksi mm. TradetrackerAdtraction ja Adservice.

Voiko affiliate-markkinoinnilla tehdä rahaa?

Ilman muuta, siihenhän se on tietysti juuri tarkoitettukin. Affiliate-markkinoinnissa on kuitenkin omat niksinsä ja jos affiliate markkinointiin ei ole perehtynyt kunnolla niin siinä helposti epäonnistuu.

Kaksi kaikkein tärkeintä asiaa affiliate-markkinoinnissa on lisäarvon tuottaminen ja luottamuksen rakentaminen.

Jotta joku ylipäänsä haluasi ostaa jotain sinun kauttasi niin sinun tulee luoda lisäarvoa tuotteen ympärille. Tämä voi olla ilmaista lisäinformaatiota tai muuta palvelua, joka tulee varsinaisen tuotteen päälle. Lisäksi luottamus on affiliate-markkinoinnin kulmakivi, jos ihmiset luottavat sinuun mitä sinulla on sanottavaa niin he myös usein ostavat sinun suosittelemasi tuotteen tai palvelun.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä Facebookissa?

Voi tehdä, tosin en suosittele tekemään maksettua mainontaa suoraan affiliate-tarjoukseen ainakaan alkuvaiheessa. Tämä ei yleensä toimi, koska periaatteessa silloin lähetetään kylmää liikennettä tarjoukseen. 

Joku tietysti saattaa tarjoukseen tarttua mutta yleensä näin menetellessä konversioprosentti on erittäin alhainen.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman omaa nettisivustoa?

Kyllä voi periaatteessa, esimerkiksi maksetun mainonnan kautta ohjaamalla liikennettä Facebook-mainoksella affiliate-tarjoukseen. En kuitenkaan suosittele maksettua mainontaa ensisijaiseksi tavaksi tehdä affiliate-markkinointia.

Toinen tapa on jos sinulla on oma sähköposti tai messenger-lista, johon mainontaa voi tehdä. 

Voiko affiliate-markkinointia tehdä WordPress-nettisivuston kautta?

Ehdottomasti voi ja tämä onkin suositeltava tapa. Voit pystyttää oman nettisivustosi jonkun markkinana-alueen eli nichen ympärille ja kirjoittaa asiasta blogia ja mainostaa siellä nicheen liittyviä affiliate-tuotteita. Jos olet vaikkapa koirahullu, niin voit perustaa koira-aiheisen blogin, jossa voit promota erilaisia koiriin liittyviä tuotteita vaikkapa Amazonin affiliatena. Blogin voi kohdistaa Suomeen tai jos englanti on hyvin hallinnassa niin tehdä englanninkielisen sivuston.

Englanninkielisessä sivustossa on se hyvä puoli, että silloin kuulijakunta on paljon suurempi kuin suomenkielisen sivuston tapauksessa, mutta toisaalta englanninkielisen sivuston rankkaaminen Googlessa on paljon vaikeampaa. Jos päädyt englanninkieliseen sivustoon, niin se kannattaa kohdistaa hyvin spesifiseen markkinaan juuri Google näkyvyyden saamiseksi.

Toinen suosittu tapa mainostaa affiliate-tuotteita nettisivuilla on tuotevertailut. Voit tehdä nettisivuston, jossa vertaillaan johonkin tiettyyn markkinaan liittyviä tuotteita ja antaa omia suosituksiasi tuotevertailujen muodossa. Minulla on oma Suomessa toimiva tällä periaatteella tehty sivusto.

Mitkä ovat suosituimmat markkina-alueet?

Suosituimmat markkinat, joissa affiliate-markkinointia voidaan tehdä, ovat:

 1. Health / fitness / beauty
 2. Dating / romance
 3. Make money / finance
 4. Hobbies

Suurin osa lankeaa näiden markkina-alueiden alakategorioihin.

Voiko kuka tahansa tehdä affliate markkinointia ja miten oppia affiliate-markkinointia?

Kyllä voi. Voit aloittaa katsomalla esimerkiksi tekemäni videon, jossa kerron enemmän affiliate-markkinoinnista.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman investointeja?

Käytännössä ei, jos sinulla ei ole valmista sähköpostilistaa tai nettisivua jo valmiina. Nettisivujen pysyttämiseen tarvitaan jonkin verran rahaa. Jos sinulla on taitoa tehdä sivut itse, niin kustannus on varsin pieni.

Miksi tehdä affiliate-markkinointia?

Monet ihmiset tekevät affiliate-markkinointia sen takia, että saavat siitä lisäansioita. On myös olemassa ihmisiä, joiden pääelinkeino on affiliate-markkinointi, mutta jotta tähän tilanteeseen pääsee, täytyy olla olemassa iso kuulijakunta.

Onko affiliate markkinointi vaikeaa?

Kaikki on alussa vaikeaa, niin kuin moni muukin asia affiliate-markkinointi vaatii opettelua ja harjoittelua, jotta siinä kehittyy paremmaksi ja paremmaksi.

Onko affiliate markkinointi laillista?

Ehdottomasti on. Se on itse asiassa valtavan iso bisnes ja siinä on monia hyviä puolia ja siksi se on niin suosittua.

Affiliate markkinointi sähköpostilistan avulla

Sähköpostilista on eräs affiliate-markkinoinnin kulmakivistä.

affiliate markkinointi

Havainnollistetaan tätä vähän. Käytetään esimerkkinä kuvassa olevaa markkinointistrategiaa, jota voidaan hyödyntää myös affiliate-markkinoinnin yhteydessä. Ajatellaan, että meillä on Facebook-mainos, jolla me ajetaan (kylmää) liikennettä meidän lead magnet-tarjoukseen. Tarjoamme lead magnettina jotain houkuttelevaa asiaa kuten vaikka ekirja, alennus jne. Kun olemme saaneet ihmiset meidän sähköpostilistalle, niin voimme lähettää heille jatkossa erilaisia affiliate-tarjouksia.

Vaikka investointi Facebook-mainoksiin on alussa negatiivinen, niin jossain kohtaa, kun luottamusta on rakennettu niin pääsemme kustannuksissa break even tasolle ja sen jälkeen affiliate-markkinointi tuottaa meille voittoa. Tässä sähköpostilista ja sähköpostimarkkinointityökalu ovat avainasemassa.

Miten affiliate-markkinoinnin verotus menee?

Affliate markkinoinnista saatavat tulot ovat ansiotuloa tai sivutuloa, mikäli olet yksityishenkilö eli sitä verotetaan aivan samaan tapaan kuin saisit palkkaa. Jos sinulla on yritys esimerkiksi osakeyhtiö, verotus menee normaalisti niin kuin muutenkin osakeyhtiön tapauksessa. Jos nostat yhtiöstä palkkaa, niin sinua koskee ansiotuloverotus. Muutoin maksetaan tuloksesta normaalia osakeyhtiön yhteisöveroa (20%) tai jos nostat osinkoja niin verot menevät silloin osinkoverotuksen mukaisesti.

Jos liityt mukaan Yhdysvaltalaiseen affliate-verkostoon, niin silloin sinun tulee täyttää affiliate-verkoston pitäjälle Yhdysvaltojen veroviranomaisen vaatimat kaavakkeet.

Jos olet yksityishenkilö, niin oikea kaavake on W8-BEN ja jos taas yritys, niin kaavake on W8-BENE. Suomella ja Yhdysvalloilla on maidenvälinen tax treaty, jonka eräänä tavoitteena on välttää tuplaverotus. Koska tämä sopimus on olemassa ja edellä mainittu kaavake täytetty niin asiasta ei seuraa tuplaverotusta. Tällöin affiliate-myynnit tilitetään sinulle täysimääräisenä ja verot hoidetaan vasta Suomessa.

💡

Haluaisitko kuulla lisää miten affiliate-markkinointia tehdään? Katso tekemäni video affiliate-markkininoinnista, jossa kerron tarkemmin asiasta ja esittelen käytännössä, miten erilaiset affiliate-sivustot tekevät rahaa.


This Post Has 2 Comments

 1. Marko

  Kiitos Jussi, tässä oli paljon kaivattua tietoa, erityisesti verotusosuus on minulle ja monelle muulle vaikeasti hahmoteltava kokonaisuus.

  Yksityishenkilönä sekä Usan että Brittien affiliate-ohjelmiin liittyminen tuntui niin monimutkaiselta, että kesken jäi rekisteröityminen. Tästä olisi sellainen step-by-step -guide olisi enemmän kuin tarpeen!

  1. Jussi Hyvärinen

   Tehdäänpä jossakin vaiheessa myös tuo step-by-step guide tänne.

Leave a Reply