Affiliate markkinointi

affiliate markkinointi

Last Updated on January 6, 2022 by Jussi Hyvarinen

Mitä on affiliate-markkinointi?

Affiliate-markkinointi tarkoittaa, että markkinoit jonkun toisen valmistamaa tuotetta tai palvelua. Affiliate-markkinointi on Suomeksi kumppanuusmarkkinointi tai kumppanuusmainonta. Mikäli tuote tai palvelu ostetaan sinun kauttasi eli klikkaamalla affiliate-linkkejä, tuotteen tai palvelun varsinainen valmistaja eli affiliate-palvelutarjoaja maksaa myynnistä sinulle komission eli osuuden myyntihinnasta.

Tästä syntyy win-win tilanne, mainostaja eli tuotteen omistajan ei tarvitse panostaa välttämättä omaan mainontaan ja sinun ei tarvitse tehdä itse tuotetta tai palvelua ja molemmat tienaavat ostotapahtuman yhteydessä.

Affiliate-markkinointi on myös mainostajalle erityisen houkutteleva malli, koska hän maksaa vain toteutuneista myynneistä.

Pyrin vastaamaan tässä artikkelissa yleisimpiin affiliate-markkinoinnista esitettyihin kysymyksiin erityisesti affiliate-markkinoijan eli julkaisijan näkökulmasta.

Miksi tehdä affiliate-markkinointia?

Monet ihmiset tekevät affiliate-markkinointia sen takia, että saavat siitä lisäansioita. On myös olemassa paljon ihmisiä, joiden pääelinkeino on affiliate-markkinointi, mutta jotta tähän tilanteeseen pääsee, täytyy olemassa olevan yleisön olla varsin suuri.

Miten affiliate-markkinointi toimii?

Affiliate-markkinoinnissa on useimmiten kolme osapuolta:

  1. Julkaisija eli se, joka suosittelee tuotetta tai palvelua.
  2. Mainostaja, eli tuotteen tai palvelun varsinainen omistaja ja tekijä.
  3. Affiliate-verkko, eli taho, joka toimii välittäjänä mainostajan ja julkaisijan välillä ja huolehtii affiliate-linkkien klikkausten ja myyntien raportoinnista sekä toimii mahdollisesti komissioiden rahaliikenteen hoitajana.

Komissioiden suuruudet vaihtelevat paljon muutamasta prosentista viiteenkymmeneen prosenttiin riippuen mainostajasta. Matalammasta päästä ovat Amazon affiliate-ohjelman komissiot, jotka ovat luokkaa (riippuen tuotekategoriasta) 1% – 10%. Monilla kalliimmilla ja usein digitaalisilla tuotteilla komissio on tyypillisesti paljon suurempi ja voi olla 30-50%.

Miten aloittaa affiliate-markkinointi?

Affiliate-markkinoinnin voi aloittaa monella eri tavalla kuten esimerkiksi perustamalla oman blogin, vertailusivuston, Youtube-kanavan tai tekemällä TikTok-videoita

Tarvitset kuitenkin tietoa, miten affiliate-markkinointia tehdään oikein. Mikäli affiliate-markkinointi kiinnostaa enemmän voit katsoa täältä asiasta lisätietoja. Kuka tahansa voi aloittaa affiliate-markkinoinnin, sitä voi tehdä yksityishenkilönä tai yrityksen kautta.

Mitkä ovat suosituimmat markkina-alueet eli nichet?

Suosituimmat markkinat, joissa affiliate-markkinointia voidaan tehdä, ovat:

  1. Health / fitness / beauty
  2. Dating / romance
  3. Make money / finance
  4. Hobbies

Suurin osa lankeaa näiden markkina-alueiden alakategorioihin.

Mitä affiliate-verkkoja on olemassa ja miten niitä löytyy?

Rakuten Advertising best affiliate network

Affiliate-verkkoja on olemassa valtava määrä. Monet tahot tarjoavat omaa affiliate-ohjelmaa, Googlaamalla hakusanoilla affiliate networks löytyy erilaisia mahdollisuuksia vaikka kuinka paljon.

Suosittuja affliate verkkoja (ulkomaiset):

Amazon associates: maailman suurimmalla kuluttajaverkkokaupalla Amazonilla on myös oma affiliate-ohjelma. Voit mainostaa periaatteessa mitä tahansa Amazonissa olevaa tuotetta ja jos se ostetaan sinun kauttasi saat siitä myyntikomission. Amazonin affiliate komissiot ovat kuitenkin vain muutaman prosentin luokkaa.

Clickbank: erittäin tunnettu affliate verkko, josta löytyy tuotteita hyvin moneen eri markkina-alueeseen. Clickbankissa on paljon heikkolaatuisia tuotteita, mutta joukosta löytyy myös hyviä tuotteita promottavaksi.

Digistore24: Digistore24 on Saksalainen ja nopeasti suurta suosiota saavuttanut affiliate verkosto. Se on kasvanut nopeasti ja sieltä löytyy tällä hetkellä 44 eri nichestä tuotteita yli 8000 kappaletta. Liittyminen ei maksa mitään.

Markethealth: täältä löytyy paljon kauneus & terveys markkina-alueeseen kuuluvia tuotteita.

JVZoo: toinen suuri affliate verkosto, josta löytyy tuotteita laidasta laitaan.

eBay Partners: myös eBayllä on oma affiliate-ohjelmansa

Rakuten: iso affiliate verkosto, josta löytyy tuotteita elektroniikasta lemmikkieläintarvikkeisiin.

Suomessa toimivia suositeltavia affliate verkkoja: näistä löytyy suomalaisia tuotteita mainostettavaksi mm. TradetrackerAdtraction ja Adservice.

Voiko affiliate-markkinoinnilla tehdä rahaa?

Ilman muuta, siihenhän se on tietysti juuri tarkoitettukin. Affiliate-markkinoinnissa on kuitenkin omat niksinsä ja jos affiliate markkinointiin ei ole perehtynyt kunnolla niin siinä voi helposti epäonnistua.

Kaksi erittäin tärkeää asiaa affiliate-markkinoinnissa ovat lisäarvon tuottaminen ja luottamuksen rakentaminen.

Jotta joku ylipäänsä haluasi ostaa jotain sinun kauttasi niin sinun tulee luoda lisäarvoa tuotteen ympärille. Tämä voi olla ilmaista lisäinformaatiota tai muuta palvelua, joka tulee varsinaisen tuotteen päälle. Lisäksi luottamus on affiliate-markkinoinnin kulmakivi, jos ihmiset luottavat sinuun mitä sinulla on sanottavaa niin he myös usein ostavat sinun suosittelemasi tuotteen tai palvelun.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä Facebookissa?

Voi tehdä, voit kasvattaa Facebookin kaverilistaasi orgaanisesti ja promota heille affiliate-tuotteittasi tai Facebook-ryhmän avulla. Facebook-ryhmät ovat itse asissa erittäin suosittu tapa affiliate-markkinoijien keskuudessa.

Facebookissa voit tietysti tehdä myös mainontaa, tosin en suosittele tekemään maksettua mainontaa suoraan affiliate-tarjoukseen varsinkaan alkuvaiheessa. Tämä ei yleensä toimi, koska silloin lähetetään kylmää liikennettä tarjoukseen ja menetät siinä vain mainoseurosi.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman omaa nettisivustoa?

Kyllä voi, siihen on monia erilaisia tapoja. Voit hyödyntää eri sosiaalisen median alustoja saadaksesi orgaanista näkyvyyttä kuten Youtube, Facebook, Instagram, TikTok tai Pinterest.

Eräs uusimmista tavoista tehdä affiliate-markkinointia on TikTok-videoiden avulla. TikTokin avulla voit saada helpommin seuraajia, kuin minkään muun alustan avulla. Monet menestyneet ulkomaiset affiliate-markkinoijat hyödyntävät tänä päivänä erityisesti TikTokia.

Kaikissa näissä alustoissa on oma mainostussysteeminsä, jonka avulla saat maksamalla lisää näkyvyyttä. Maksettua mainontaa ei kuitenkaan aloittelijan kannata tehdä, sitä voi hyödyntää myöhemmin kun omat taidot ovat karttuneet.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä WordPress-nettisivuston kautta?

Ehdottomasti voi ja tämä onkin yksi suositeltavista tavoista. Voit pystyttää oman nettisivustosi jonkun markkina-alueen eli nichen ympärille ja kirjoittaa asiasta blogia ja mainostaa siellä nicheen liittyviä affiliate-tuotteita. Jos olet vaikkapa koiraihmisiä, niin voit perustaa koira-aiheisen blogin, jossa voit promota erilaisia koiriin liittyviä tuotteita vaikkapa Amazonin affiliatena. Blogin voi kohdistaa Suomeen tai jos englanti on hyvin hallinnassa niin voit tehdä englanninkielisen sivuston.

Englanninkielisessä sivustossa on se hyvä puoli, että silloin potentiaalinen yleisö on valtavasti suurempi kuin suomenkielisen sivuston tapauksessa, mutta toisaalta englanninkielisen sivuston rankkaaminen Googlessa on paljon vaikeampaa.

Jos päädyt englanninkieliseen sivustoon, niin se kannattaa kohdistaa melko spesifiseen markkinaan paremman Google näkyvyyden saamiseksi.

Toinen suosittu tapa mainostaa affiliate-tuotteita nettisivuilla ovat tuotevertailut. Voit tehdä nettisivuston, jossa vertaillaan johonkin tiettyyn markkinaan liittyviä tuotteita ja antaa omia suosituksiasi tuotevertailujen muodossa.

Voiko affiliate-markkinointia tehdä ilman investointeja?

Kyllä voit, kaikki tässä esitellyt sosiaalisen median kanavat eivät edellytä mitään investointeja, jos et käytä maksettua mainontaa.

Nettisivujen pysyttämiseen tarvitaan jonkin verran rahaa. Jos sinulla on taitoa tehdä sivut itse, niin kustannus on varsin pieni - muutamia euroa kuukaudessa. Tällöin et tarvitse muuta kuin palvelimen webhotellin.

Affiliate-markkinointi sähköpostilistan avulla

Sähköpostilista on eräs affiliate-markkinoinnin kulmakivistä. Usein suurin osa asioista affiliate-markkinoinnissa tapahtuu niin sanotussa backendissä eli sähköposteissa tai muissa asiakkaan ja markkinoijan välisessä kommunikaatiossa.

affiliate markkinointi

Havainnollistetaan tätä vähän. Käytetään esimerkkinä kuvassa olevaa markkinointistrategiaa, jota voidaan hyödyntää affiliate-markkinoinnin yhteydessä. Ajatellaan, että meillä on tehtynä Facebook-mainos, jolla ajetaan (kylmää) liikennettä lead magnet-tarjoukseen. Tarjoamme lead magnettina jotain houkuttelevaa asiaa kuten vaikka ekirja, alennus jne. Kun olemme saaneet ihmiset sähköpostilistalle, niin voimme lähettää heille jatkossa erilaisia affiliate-tarjouksia.

Vaikka investointi Facebook-mainoksiin on alussa negatiivinen, niin jossain kohtaa, kun luottamusta on rakennettu niin päästään kustannuksissa break even tasolle ja sen jälkeen affiliate-markkinointi tuottaa voittoa. Tässä sähköpostilista ja sähköpostimarkkinointityökalu ovat avainasemassa.

Onko affiliate-markkinointi vaikeaa?

Kaikki on alussa vaikeaa, niin kuin moni muukin asia affiliate-markkinointi vaatii opettelua ja harjoittelua, jotta siinä kehittyy paremmaksi ja taitavammaksi. Mitään rakettitiedettä se ei kuitenkaan ole ja voit kehittyä hyväksi affiliate-markkinoijaksi melko lyhyessä ajassa.

Onko affiliate-markkinointi laillista?

Ehdottomasti on, monilla ihmisillä tuntuu olevan harhaluulo siitä, että kaikki mitä netissä tehdään on jollakin tavalla hämäräperäistä tai laitonta. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. 

Affiliate-markkinointi on itse asiassa valtavan iso bisnes ja siinä on monia hyviä puolia ja siksi se on niin suosittua. Erittäin monilla tuotteilla on oma affiliate-ohjelmansa. Voit löytää niitä helposti Googlen avulla hakemalla "tuote/brandi affiliate program". Et ehkä tiennyt, että vaikkapa Nikelläkin on oma affiliate-ohjelmansa: Googlaa Nike affiliate program.

Miten affiliate-markkinoinnin verotus toimii?

Affiliate-markkinoinnista saatavat tulot ovat ansiotuloa tai sivutuloa, mikäli olet yksityishenkilö eli sitä verotetaan aivan samaan tapaan kuin saisit palkkaa. Jos sinulla on yritys esimerkiksi osakeyhtiö, verotus menee normaalisti niin kuin muutenkin osakeyhtiön tapauksessa. Jos nostat yhtiöstä palkkaa, niin sinua koskee ansiotuloverotus. Muutoin maksetaan tuloksesta normaalia osakeyhtiön yhteisöveroa (20%) tai jos nostat osinkoja, niin verot menevät silloin osinkoverotuksen mukaisesti.

Jos liityt mukaan Yhdysvaltalaiseen affiliate-verkostoon, niin silloin sinun tulee täyttää affiliate-verkoston pitäjälle Yhdysvaltojen veroviranomaisen vaatimat kaavakkeet. EU:n ulkopuolisista affiliate-komissoista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa Suomeen.

Jos olet yksityishenkilö, niin oikea kaavake on W8-BEN ja jos taas yritys, niin kaavake on W8-BENE. Suomella ja Yhdysvalloilla on maidenvälinen tax treaty, jonka eräänä tavoitteena on välttää tuplaverotus. Koska tämä sopimus on olemassa ja edellä mainittu kaavake täytetty niin asiasta ei seuraa tuplaverotusta. Tällöin affiliate-myynnit tilitetään sinulle täysimääräisenä ja verot hoidetaan vasta Suomessa.

Miten aloitan affiliate-markkinoinnin?

Affiliate-markkinoinnin perusajatus on yksinkertainen, mutta sen toteuttaminen käytännössä niin, että saat siitä oikeasti säännöllisiä tuloja, ei välttämättä olekaan niin helppoa.

Olen itse tehnyt affiliate-markkinointia jo jonkin aikaa tulokset ovat koko ajan parantuneet osaamiseni kehittymisen myötä. Olen myös osallistunut moneen affiliate-markkinoinnin koulutukseen, osa on ollut hyviä ja osa huonoja. Parhaat tulokset olen kuitenkin saanut tästä valmennuksesta.

Jussi Hyvärinen

Jussi Hyvärinen is an online entrepreneur & digital marketing expert with over 25 years of industry experience. My mission is to teach people how to start a profitable online business in the 2020s. My reviews are based on real-life experiences, and I'm not one of those faceless brands. You can read more about me in my story.

 


You may also like

Authority Hacker Review

Authority Hacker Review

Legendary Marketer Review

Legendary Marketer Review
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Kiitos Jussi, tässä oli paljon kaivattua tietoa, erityisesti verotusosuus on minulle ja monelle muulle vaikeasti hahmoteltava kokonaisuus.

    Yksityishenkilönä sekä Usan että Brittien affiliate-ohjelmiin liittyminen tuntui niin monimutkaiselta, että kesken jäi rekisteröityminen. Tästä olisi sellainen step-by-step -guide olisi enemmän kuin tarpeen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}