Facebook-mainosten tekeminen voi joskus tuntua erittäin hankalalta puuhalta. Erityisesti mainoksen rakentaminen voi tuntua haastavalta. Voi helposti ajatella mitä ihmettä minun tulisi kirjoittaa mainoscopyyn tai millaisia kuvia käyttää ja niin edelleen, jotta mainos herättäisi ihmisissä kiinnostusta.
Onko sinulle koskaan käynyt näin?
Tiesitkö, ettei mainoksia aina tarvitse tai kannata kirjoittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä ja keksiä pyörää uudestaan. Voit nimittäin ottaa mallia parhailta ja hyödyntää heidän mainoscopyjä ideoidessasi omia mainoksia.
Kerron kolme erilaista tapaa, miten voit ”vakoilla” muiden tekemiä mainoksia ja saada niistä ideoita omiin mainoksiisi.
Tapa 1 - ”Miksi näen tämän?”
Kun Facebookin uutisvirrassa kohdallesi tulee kiinnostava mainos josta haluaisit tietää lisää, niin voit tutkia mainoksen kohdennusta tarkemmin seuraavasti.
- Klikkaa mainoksen oikean yläkulman painiketta.
- Valitse valikosta ”Miksi näen tämän?” tai englanniksi ”Why am I seeing this?”

Avautuvasta ikkunasta nähdään mainoksen peruskohdennukset eli mille kohdeyleisölle mainos on osoitettu.

Facebook-mainoksen peruskohdennukset
Esimerkkimainoksemme kohdennus on ”people who maybe similar to their customers” tai suomeksi ”ihmiset, jotka ovat samankaltaisia kuin heidän asiakkaat”.
Toinen kohdennus on ”people ages 18 and older who live in Finland” eli “ihmiset, jotka ovat 18 vuotta tai vanhempia ja asuvat suomessa”.
Mitä tämä sitten kertoo meille?
Ensimmäinen kohdennus tarkoittaa selkokielellä sitä, että mainostajalla on asiakaslista, josta se on tehnyt lookalike audiencen eli kaksoisolentokohderyhmän, ja mainos on kohdennettu tähän kaksoisolentokohderyhmään.
Mainostaja siis haluaa tällä mainoksella laajentaa omaa asiakaskuntaansa. Tämä tapahtuu antamalla Facebookin etsiä sille uusia prospekteja, jotka muistuttavat käyttäytymiseltään heidän olemassa olevia asiakkaitaan.
Jos kohdennuksessa on käytetty Facebookin omia kohdennusvaihtoehtoja niin silloin sellainen kohdennus kerrotaan tässä samassa kohdassa. Esimerkki: "mainos näytetään, koska mainostaja haluaa näyttää mainosta niille henkilöille, joita kiinnostaa Amazon".
Alempi toinen kohdennus onkin varsin kuvaava, mutta siitä voi vetää sen johtopäätöksen, että Linkedin ei ole halunnut rajata kohderyhmää mihinkään ikäluokkaan eikä sukupuoleen.
Pieni varoituksen sana kuitenkin tästä toiminnosta on paikallaan. Jos selaat aktiivisesti omaa uutisvirtaasi ja etsit sieltä mainoksia ja tutkit niiden kohdennuksia Facebook bannaa sinut helposti. Banni on tosin hyvin lyhytkestoinen eli siitä ei kuitenkaan ole paljoa haittaa.
Kannattaa pitää aina vähän taukoa ennen kuin tutkii uusia mainoksia niin välttyy bannaukselta.
Tapa 2 - Tutki muiden mainoksia heidän Facebook-sivuilta
Tämä on hyvä keino käydä tarkastelemassa toisen mainostajien mainoksien copya eli mainoksen tekstejä ja kuvia/videoita. Lisäksi voit käydä myös klikkaamassa mainoksen call-to-actionia ja tutkia miten mainostaja on rakentanut oman myyntisuppilonsa (sales funnel).
Tutkimalla Facebook-mainosta voit näin lähteä liikkeelle tutkimaan koko myyntisuppiloa.
Myyntisuppilo antaa paljon arvokasta informaatiota, miten mainostaja on oikeasti ajatellut saada mainoksen avulla maksavan asiakkaan.
Suuntaa siis halutulle Facebookin brandi- tai yrityssivulle ja käy tutkimassa miten kilpailijasi toimivat. Homma menee seuraavasti:
- Kirjoita Facebookin hakuikkunaan haluttu sivu, jota haluat tutkia.
- Klikkaa sivun vasemmasta valikosta kohtaa ”Info and Ads”, jolloin kaikki tällä hetkellä aktiiviset mainokset avautuvat, jotka ovat kohdennettuna kyseiseen maahan.

Esimerkki: mainos Elisan Facebook-sivulla
Vinkki
Jos haluat tutkia muiden maiden mainostajien mainoksia, niin voit tehdä sen myös edellä esitetyllä tavalla. Tarvitset kuitenkin VPN-ohjelmiston, jonka avulla voit vaihtaa tietokoneesi ip-osoitteen toisen maan osoitteeksi.
Tapa 3 - Facebook Ads Library
Facebookilla on oma Facebook Ads Library -palvelu, jonka avulla pystyy tutkimaan muiden mainoksia. Palvelu on maailmanlaajuinen ja sieltä valitaan ensin maa jonka mainoksia halutaan katsella. Tämän jälkeen hakuikkunaan annetaan haluttu nimi, aihealue tai organisaatio.
Yhteenveto
Tässä on esitetty kolme erilaista menetelmää, joilla voit tarkastella ja hyödyntää toisen tekemiä mainoksia. Yksi yhteen kopiointi ei tietenkään ole järkevää tai edes sallittua, mutta muiden mainoksista saa usein hyviä ideoita miten mainoksia ja kokonaisia myytisuppiloita kannattaa toteuttaa.
On hyvä ottaa oppia erityisesti parhailta markkinoijilta, jotka tietävät mikä varmasti uppoaa kohdeyleisöön Facebook-mainoksissa.
Mikäli haluat oppia Facebook-mainontaa, voin suositella Udemyssä olevaa edullista Facebook Marketing Mastery verkkokurssia.